Ομιλία του δημάρχου Αστέριου Γαβότση στο Δ.Σ.του δήμου Δέλτα για το στρατόπεδο 1090

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

06/02/2016

Στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Δέλτα μίλησε ο δήμαρχος του Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης για το θέμα που δημιουργήθηκε με το στρατόπεδο 1090 που προορίζεται να γίνει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.Κατά την διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το πρόβλημα που υπάρχει για τον δήμο Δέλτα το ίδιο υπάρχει και για τον δήμο Ωραιοκάστρου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η θέση του δήμου και του δημάρχου της είναι διατυπωμένη από τις 18 Σεπτεμβρίου και μάλιστα σε  τοπικό site,που με αντιπολιτεύεται με πολλή σφοδρότητα,και ο στόχος ο δικός μας, ήταν να αντιταχθούμε σ αυτά τα σχέδια,με επιχειρήματα που θα μας χαρακτήριζαν ξενοφοβικούς.Αυτό είναι για το προηγούμενο χώρο που ανήκε στον δήμο Ωραιοκάστρου και από την πρώτη στιγμή σε συνάντηση που είχα με τον περιφερειάρχη Α.Τζιτζικώστα,η άποψη ήταν να μην έρθουν καθόλου πρόσφυγες στην Β.Ελλάδα. Κάποιοι αντιπολιτευόμενοι ήταν θετικοί στην λειτουργία του κέντρου και ένας από αυτούς ήταν ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Εγώ προσωπικά στις 20 Σεπτεμβρίου,και υπάρχει το σχετικό ρεπορτάζ,είχα πάρει τηλέφωνο τον κ.Μουζάλα,ο οποίος τυγχάνει να είμασταν συμφοιτητές και πήγαμε στην περιοχή που σήμερα συζητάμε.Αυτό που του είπα ,ήταν ότι δεν πρέπει να γίνει εδώ,όχι μόνο για την ακαταλληλότητα του χώρου που είναι το δεύτερο για μας,αλλά γιατί η περιοχή της Δ.Θεσσαλονίκης είναι αρκετά υποβαθμισμένη. Πάμε τώρα στην ουσία της συζήτησης,που δεν είναι άλλη από το να κινητοποιηθούν οι δυο δήμοι με μπροστάρηδες τους ίδιους τους δημάρχους. Βασικό όμως είναι η μετάβασή μας στην Αθήνα,γιατί το θέμα βασανίστηκε πολύ και με δυσκολία πέρασε από την Κ.Ε.Δ.Ε να πάει η όλη συζήτηση στο ειδικό συμβούλιο,γιατί η λύση θα είναι εκεί.Θα πρέπει να πεισθεί και ο Μουζάλας που είναι θετικός στην δική μας άποψη και στην συνέχεια ο Καμένος,ότι δεν πρέπει να έρθει κανείς στον χώρο αυτόν.Πέρα όμως από την ακαταλληλότητα του χώρου,είναι επαναλαμβάνω η υποβάθμιση της Δ.Θεσσαλονίκης.Εμείς έχουμε προτάσεις και στις διαβάζω αμέσως.
Η Δυτική Θεσσαλονίκη είναι ήδη βεβαρημένη με κάθε είδους ρυπογόνες κι επιβλαβείς δραστηριότητες (διϋλιστήριο, βιολογικός καθαρισμός, ΧΥΤΑ, ΤΙΤΑΝ ενώ η Βιομηχανική Περιοχή παρουσιάζει εικόνα ερήμωσης κλπ). Είναι καιρός πλέον όλοι να αναλάβουν ισομερώς κάθε νέα επιβάρυνση.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν να εξεταστούν συμπληρωματικά κι άλλες εκτάσεις, όπως επιγραμματικά σας αναφέρω παρακάτω:
1) Στην οδό Θέρμης – Τριαδίου, ακριβώς απέναντι απ το κλειστό γυμναστήριο, υπάρχει μια πολύ μεγάλη έκταση εφαπτόμενη της περίφραξης του στρατοπέδου ΜΑΚΡΗ (πρώην 561 ΤΠ) ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου.
2) Το στρατόπεδο ΜΑΚΡΗ (πρώην 561 ΤΠ) μεταξύ Θέρμης και Ν. Ραιδεστού.
3) Τα λουτρά της Ν. Ραιδεστού.
4) Το στρατόπεδο ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ ΚΟΔΡΑ στην Καλαμαριά.
5) Το στρατόπεδο στις παρυφές του Πανοράματος.
6) Το στρατόπεδο Καρατάσιου στη Σταυρούπολη.
7) Το στρατόπεδο Π. ΜΕΛΑ στη Σταυρούπολη.
8) Το στρατόπεδο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Μενεμένη,και τέλος ,τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το λιμάνι που δημιουργήθηκε για τον ελλιμενισμό μεγάλων σκαφών στην περιοχή του Λιτοχώρου για τις ανάγκες της KFOR.
Από τον προπαρατεθέντα ενδεικτικό κατάλογο προσφορότερη κρίνω την τελευταία περίπτωση, αφού οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να προωθούνται εκεί απ ευθείας απ τα νησιά με πλοία .

 

Μοίρασε το άρθρο!