Πάνω από 100 φορές πιο μεταδοτική μέσω του αέρα η μετάλλαξη Δέλτα από το αρχικό στέλεχος

Οι άνθρωποι που μολύνθηκαν με την παραλλαγή Alpha, που προκάλεσε το καταστροφικό δεύτερο κύμα στην Βρετανία τον Γενάρη διώχνουν έως και 100 φορές περισσότερο τον ιό μέσω του αέρα από εκείνους που έπιασαν το αρχικό στέλεχος Ουχάν.

Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, οι οποίοι λένε ότι η μετάλλαξη Δέλτα πιθανότατα μεταδίδεται ακόμα πιο εύκολα μέσω του αέρα.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Μίλτον είπε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι οι παραλλαγές «συνεχίζουν ταξιδεύουν πιο εύκολα μέσω του αέρα».

 Η μελέτη, η οποία βασίστηκε στην παρακολούθηση του αέρα που εκπνέουν μολυσμένοι εθελοντές σε ένα μηχάνημα έδειξε επίσης ότι υφασμάτινες και χειρουργικές μάσκες μπορούν να μειώσουν στο μισό τη ποσότητα του ιού που εκπνέει ένα μολυσμένο άτομο.

Όλα δείχνουν λοιπόν πως η Δέλτα εξαπλώνεται ακόμη περισσότερο, καθώς ξεπέρασε γρήγορα το στέλεχος Άλφα και έγινε κυρίαρχη στη Βρετανία και μετέπειτα στην Ελλάδα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases, εξέτασε 49 άτομα μολυσμένα με τη μετάλλαξη Άλφα αλλά και με παλαιότερα στελέχη του ιού – τα οποία ήταν ασυμπτωματικά ή είχαν ήπια συμπτώματα.

Οι εθελοντές είτε κλήθηκαν να επαναλάβουν το αλφάβητο τρεις φορές ενώ συμμετείχαν στη μελέτη, είτε τραγούδησαν «χρόνια πολλά» τρεις φορές.

Επομένως τα αποτέλεσμα από το ειδικό μηχάνημα είναι πως η ποσότητα του ιού που διαχύθηκε στον άερα ήταν 43 έως 100 φορές υψηλότερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα στελέχη.

 

Μοίρασε το άρθρο!