Αρτηριακή πίεση: Μείωση με τα σούπερ αντιοξειδωτικά τρόφιμα

Διεθνής ομάδα επιστημόνων στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνει ότι μία διατροφή πλούσια στις αντιοξειδωτικές ουσίες φλαβονόλες, τις οποίες μπορούμε να βρούμε σε ένα ευρύ φάσμα φυσικών τροφίμων και ροφημάτων, με κυριότερους εκπροσώπους το τσάι, τα μήλα, το κακάο και τα μούρα, έχει τη δύναμη να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Τα ευρήματα βασίζονται στην καταγραφή της διατροφής περισσότερων από 25.000 ατόμων στο Νόρφολκ του Ηνωμένου Βασιλείου και την ακόλουθη σύγκριση με τις τιμές της αρτηριακής τους πίεσης.

Το σημαντικό στοιχείο που διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη μελέτη, είναι ότι σε αντίθεση με τις περισσότερες του είδους που διερευνούν τη συσχέτιση μεταξύ της διατροφής και της υγείας μας, οι ερευνητές δεν αρκέστηκαν στην αυτοαναφερόμενη εκ μέρους των συμμετεχόντων διατροφή που ακολουθούν αλλά προχώρησαν σε αντικειμενική μέτρηση της πρόσληψης φλαβονολών χρησιμοποιώντας θρεπτικούς βιοδείκτες -δείκτες διατροφικής πρόσληψης, μεταβολισμού και δείκτες κατάστασης θρεπτικών συστατικών στο αίμα.

Οι μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις στην αρτηριακή πίεση από την πρόσληψη φλαβονολών καταγράφηκαν σε πάσχοντες υπό υπέρταση, γεγονός το οποίο κατά τους ειδικούς υποδεικνύει ότι εάν ο γενικός πληθυσμός ακολουθήσει μία διατροφή πλούσια σε φλαβονόλες θα μπορούσε να υπάρξει μία συνολική μείωση στα επεισόδια που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα.

«Προηγούμενες μελέτες σε μεγάλους πληθυσμούς βασίζονταν πάντοτε σε αυτοαναφερόμενα δεδομένα για την εξαγωγή συμπερασμάτων, όμως αυτή είναι η πρώτη επιδημιολογική μελέτη αυτής της κλίμακας που διερεύνησε αντικειμενικά τη συσχέτιση μεταξύ ενός συγκεκριμένου βιοδραστικού και της υγείας. Μας προκαλεί ενθουσιασμό το γεγονός ότι είδαμε πως στη μελέτη μας υπήρξε επίσης μία ουσιαστική και σημαντική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης φλαβανολών και της χαμηλότερης αρτηριακής πίεσης» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Gunter Kuhnle, καθηγητής Διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ.

Πηγή: ygeiamou.gr

Μοίρασε το άρθρο!