Άνοιξη στα Δωδεκάνησα

Στην Ελλάδα, έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του πλανήτη, τα πανέμορφα ελληνικά νησιά παραμένουν πάντοτε πάρα πολύ ψηλά στη λίστα με τα πιο ποθητά μέρη ολόκληρου του κόσμου. Με τον τουρισμό μας να γνωρίζει, στην μετά-κορωνοϊού εποχή, μία πρωτόγνωρη άνοδο, ακόμα και τα πιο απομακρυσμένα και «μοναχικά» νησιά της χώρας μας έχουν καταφέρει να κερδίσουν μία θέση στις καρδιές των διεθνών επισκεπτών, αλλά και των Ελλήνων που σταδιακά αρχίζουν να κάνουν στάση σε όλο και περισσότερους νησιωτικούς προορισμούς, από τις Μικρές Κυκλάδες και τα Επτάνησα μέχρι τα μικρότερα νησιά των Δωδεκανήσων.

Κι αν υπάρχει ένα πράγμα που έχει αποδειχθεί πια περίτρανα, είναι ότι δεν χρειάζεται να είναι καλοκαίρι για να επισκεφθείτε κάποια από τα ομορφότερα ελληνικά νησιά, ακόμα κι αν μιλάμε για εκείνα που βρίσκονται αρκετά μακριά από το κλεινόν άστυ.

Μάλιστα, δεδομένης της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης, η άνοιξη, εκείνη η μαγική περίοδος του χρόνου κατά την οποία τα στενά σοκάκια δεν είναι ακόμα πλημμυρισμένα με κόσμο αλλά η φύση είναι στα καλύτερά της, είναι η πιο κατάλληλη εποχή του έτους για να πραγματοποιήσετε μία αξέχαστη απόδραση στο νησιωτικό τμήμα της Ελλάδας.

Αφήστε το μυαλό σας, λοιπόν, να «ξεφύγει» από τις αναμενόμενες Κυκλάδες, τις Σποράδες ή τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τολμήστε να ταξιδέψετε στα πιο μακριά Δωδεκάνησα, εκεί όπου 5 συναρπαστικά νησιά σάς περιμένουν για να σας τυλίξουν με τη μοναδική τοπική κουλτούρα, ιστορία και γαστρονομία τους. Ειδικά, αν είστε λάτρεις της περιπέτειας και του αθλητισμού, μία ξεχωριστή έκπληξη σας περιμένει σε ένα από τα πιο ειδυλλιακά νησιά τoυ Αιγαίου.

 

Πάτμος

Πάντα συνδεδεμένη άρρηκτα με το περίφημο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που ξεπροβάλλει εντυπωσιακά στην κορυφή του νησιού, η πανέμορφη Χώρα της Πάτμου είναι ένας τόπος ιστορικός, βαθιά σημαδεμένος από την ορθόδοξη πίστη πάνω στο «νησί της Αποκάλυψης». Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η επίσκεψή τους στην Πάτμο άφησε ανεξίτηλο σημάδι μέσα τους, λέγοντας ότι το μέρος διακατέχεται από μία δική του, απερίγραπτη ενέργεια. Την ίδια στιγμή, όμως, η Πάτμος είναι ένα νησί σε διαρκή τουριστική ανάπτυξη, με έναν πανέμορφο κεντρικό οικισμό όπου τα παλιά σπίτια έχουν δώσει σταδιακά τη θέση τους σε πανέμορφα νησιώτικα εξοχικά και λαμπερές βίλες με θέα στο Αιγαίο.

Μία βόλτα στα δρομάκια της Χώρας μοιάζει με παραμύθι ή με μία διαδρομή από το σήμερα στο χθες, και πάλι πίσω. Και η άνοιξη είναι, αναμφίβολα, μία από τις ωραιότερες περιόδους για να την εξερευνήσετε, μία εποχή κατά την οποία το νησί είναι ήρεμο και ακόμα πιο γαλήνιο από ό,τι συνήθως και τα στενά δρομάκια δεν είναι πλημμυρισμένα με επισκέπτες. Ανεβαίνοντας προς τη Μονή του Θεολόγου θα περάσετε από πολλά αρχοντικά, φοβερά δείγματα τοπικής αρχιτεκτονικής, όπως του Βαρδίκου, του Παλαιολόγου, της οικογένειας Φουντή (γνωστό στους ντόπιους ως το «σπίτι των Λεόντων», της οικογένειας Βάλβη -Κουτσανέλλου και της οικογένειας Νικολαΐδη. Έπειτα, θα σταθείτε στην όμορφη πλατεία της Αγίας Λεβιάς, που είναι πραγματικά η καρδιά αυτού του ιστορικού και παράλληλα κοσμοπολίτικου οικισμού. Εκεί, θα δείτε και το παλαιότερο αρχοντικό στην Χώρα της Πάτμου, το Αρχοντικό Σημαντήρη, αλλά το μεγάλο αρχοντικό της οικογένειας Μαλανδράκη, με την πρόσοψη του να βρίσκεται ακριβώς πάνω στην πλατεία.

 

Από την άλλη, το μοναστήρι έχει τη δική του μαγεία. Αναμφίβολα, ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία στην Ελλάδα, η μονή ξεκίνησε να κατασκευάζεται τα χρόνια του Οσίου Χριστοδούλου γύρω στο 1090 μ.Χ., αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι της είναι αρκετά μεταγενέστερο. Τον 16ο και τον 17ο αιώνα το νησί γνώρισε τεράστια οικονομική άνθιση λόγω του εμπορίου και της ναυτιλίας και έτσι πολλοί επιφανείς κάτοικοι έκαναν σημαντικές δωρεές προκειμένου να πάρει το μοναστήρι την τελική του μορφή, την οποία βλέπουμε και σήμερα. Ξεχωρίζουν τα μικρά παρεκκλήσια αλλά πάνω απ΄ όλα τα περίφημο Καθολικό, γεμάτο με πολύτιμα έργα χριστιανικής τέχνης και εντυπωσιακά ξυλόγλυπτα επιφανών καλλιτεχνών της εποχής. Σημαντικό είναι και το μουσείο όπου φιλοξενούνται πολλά εκθέματα με μεγάλα ιστορική αξία, ενώ το μοναστήρι στεγάζει και μία σπουδαία βιβλιοθήκη, γεμάτη με σπάνια βιβλία και συγγράμματα, ωστόσο, η πρόσβαση εκεί μπορεί να γίνει μόνο με ειδική άδεια.

Και έπειτα το Σπήλαιο. Ο βασικός λόγος που χιλιάδες επισκέπτες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Πάτμο, το σημείο όπου σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, ο Θεός αποκαλύφθηκε στον Ιωάννη, ο οποίος στη συνέχεια, υπαγόρευσε τα κείμενα της Αποκάλυψης στον μαθητή το Πρόχορο, το 95 π.Χ.

Το νησί διαθέτει και μερικές αληθινά υπέροχες παραλίες για βουτιές στα πεντακάθαρα νερά του Αιγαία. Αν είστε πιο τολμηροί και δεν διστάζετε μπροστά στο κρύο κατευθυνθείτε προς την παραλία του Χοχλακά, προς τον κόλπο του Γροίκου με τα κρυστάλλινα, τιρκουάζ νερά ή προς τη διάσημη παραλία Λιβάδι Γερανού με τα αλμυρίκια και το εκκλησάκι του Άγιου Γεωργίου στο νησάκι ακριβώς απέναντι. Και βέβαια στην Ψιλή Άμμο, μία παραλία που θεωρείται από τις ωραιότερες όχι μόνο των Δωδεκανήσων, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

 

Αστυπάλαια

Στο νησί της «Πεταλούδας», ανάμεσα στο παλιό λιμάνι και την κατηφορική πλαγιά που καταλήγει στο Λιβάδι, υψώνεται με εντυπωσιακό τρόπο η χώρα της Αστυπάλαιας, αδιαπραγμάτευτα ένα από τα ωραιότερα σημεία σε ολόκληρη τη νησιωτική Ελλάδα. Εδώ, όλα είναι ήρεμα, είναι γαλήνια και χαλαρά στο νησί που μοιάζει πράγματι σαν πεταλούδα πάνω στον χάρτη και, παρά την τουριστική του άνοδο, διατηρεί την ίδια ακριβώς αίσθηση ελευθερίας και απελευθέρωσης που έχει εδώ και χρόνια κλέψει τη καρδιά μας.

Aπό τα πρώτα πράγματα που θα δείτε είναι οι 8 παλιοί, παραδοσιακοί πέτρινοι ανεμόμυλοι πάνω στην κεντρική πλατεία. Κάποιοι από αυτούς λειτουργούν πια ως ξενόγλωσση δανειστική βιβλιοθήκη, ενώ ο ένας λειτουργεί σαν κέντρο πληροφόρησης. Τριγύρω, τα σπίτια απλώνονται ανηφορικά, ανάμεσά τους περνούν στενά δρομάκια, απότομα σκαλιά, μικρές, κρυμμένες εσωτερικές αυλές και η αύρα ενός νησιού μοναδικού, ατμοσφαιρικού και πανέμορφου.

Εννοείται, ότι μία επίσκεψη στο Κάστρο είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη όποια εποχή του χρόνου κι αν επισκεφθεί κανείς την Αστυπάλαια. Στην αρχαία Ακρόπολη του νησιού χτίστηκε τον 13ο αιώνα ένα μεσαιωνικό κάστρο που δεν θύμιζε τις υπόλοιπες τυπικές καστροπολιτείες του νότιου Αιγαίου. Την τελική του μορφή την πήρε όμως τον 15ο αιώνα από την οικογένεια Querini. Η είσοδος στο Κάστρο είναι από τα πιο όμορφα και ινσταγκραμικά σημεία σε όλο το νησί, ενώ το ηλιοβασίλεμα από εδώ είναι μαγευτικό. Από την κεντρική πλατεία της Χώρας απλά ακολουθήστε τις ταμπέλες που θα σας οδηγήσουν ακριβώς έξω από την ξύλινη πόρτα του κάστρου.

Στον Πέρα Γιαλό αξίζει, όμως, να επισκεφθεί κανείς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αστυπάλαιας με εκθέματα που χρονολογούνται πίσω στα προϊστορικά χρόνια. Εδώ, η θέα από την εκκλησία της Παναγίας Πορταΐτισσας θα σας μαγέψει, ενώ τα βράδια θα καθίσετε σε ένα από τα μπαράκια που απλώνονται γύρω από τα τείχη για να νιώσετε την μαγεία της Αστυπάλαιας στην καλύτερη της στιγμή.

Απολαύστε ένα ρομαντικό δείπνο στο Akti Restaurant Astypalaia, πιείτε ποτό στο ξακουστό μπαράκι Artemis και καφεδάκι στους Μύλους και για κολύμπι στις καταπληκτικές παραλίες του νησιού, όπως ο Πάνορμος, η Βαλάνη και οι Λάντες.

Σύμη

Περίπου 1 ώρα με ταχύπλοο μακριά από τη Ρόδο ένα νησί με πολύ έντονη τη δική του τοπική ταυτότητα υποδέχεται τους επισκέπτες σε έναν κόσμο μοναδικής αρχιτεκτονικής και φυσικής ομορφιάς.

Είναι η Σύμη με το κουκλίστικο, πολυφωτογραφημένο λιμάνι της, τον λεγόμενο Γιαλό, αλλά και την παραδοσιακή της Χώρα πλημμυρισμένη με μπλε, κίτρινα και ροζ νεοκλασικά, για τα οποία άλλωστε το νησί είναι διάσημο σε ολόκληρη πια την Ευρώπη. Όμως, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του τουρισμού της Σύμης εξακολουθεί να προέρχεται ακόμα από τη γειτονική Τουρκία η οποία βρίσκεται τόσο κοντά που τις ημέρες με καθαρό ορίζοντα θα νομίζετε ότι μπορείτε να απλώσετε το χέρι και να πιάσετε τις ακτές της.

Από τα πρώτα πράγματα που θα δείτε πλησιάζοντας στον Γιαλό είναι το περίφημο Ρολόι του 1881, αλλά και το κτήριο της αστυνομίας που χρονολογείται πίσω στα χρόνια της ιταλικής κυριαρχίας. Από εκεί ο δρόμος για την πανέμορφη Χώρα είναι ανηφορικός, αλλά αληθινά μαγευτικός. Θα ανεβείτε τα 500 σκαλοπάτια που οι ντόπιοι αποκαλούν «Καλή Στράτα» και θα σταθείτε σε πολλά σημεία για να θαυμάσετε την υπέροχη, πανοραμική θέα και για να βγάλετε τις απαραίτητες φωτογραφίες.

 

Σίγουρα αξίζει να κάνετε μία στάση σε δύο φανταστικά κτίσματα, το αρχοντικό Φαρμακίδη μέσα στο οποίο στεγάζεται και το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο του νησιού και το αρχοντικό της οικογένειας Χατζηαγαπητού -Χατζηιωάννου. Σήμα κατατεθέν της Σύμης αποτελεί και το Κάστρο στη Χώρα (ή Χωριό, όπως το αποκαλούν οι κάτοικοι). Θα δείτε τα ερείπια του οχυρού των Ιωαννιτών ιπποτών της Ρόδου, όπως και την Παναγία του Κάστρου η οποία στεγάζει μία συναρπαστική εικόνα της Δευτέρας Παρουσίας φιλοτεχνημένη από τον αγιογράφο Γεώργιο Κλόντζα.

Άνοιξη στη Σύμη σημαίνει γαλήνη και ηρεμία σε ένα νησί, έτσι κι αλλιώς, ήσυχο και πέρα για πέρα γραφικό και αυθεντικό. Αν δεν σας πειράζει μία βαθιά βουτιά σε παγωμένα νερά τότε το κολύμπι επιβάλλεται, αφού εδώ θα βρείτε μερικές από τις καλύτερες παραλίες ολόκληρου του Αιγαίου. Μάλιστα, κάποιες από τις κορυφαίες παραλίες του νησιού είναι προσβάσιμες μόνο με καΐκι και πραγματικά παραδεισένιες, ανάμεσα σε αυτές και η κρυφή, ερημική παραλία της Φωκοσπηλιάς, αλλά και η αμμουδερή, μαγευτική παραλία του Αγίου Γεωργίου.

 

Ρόδος

Από τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας και ένας προορισμός που αξίζει να επισκεφθείτε τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας, η παραμυθένια Ρόδος με τη μεγάλη ιστορία και τη συναρπαστική αρχιτεκτονική καταφέρνει να συνδυάσει με ισορροπία τη νησιωτική αύρα με τον αέρα μίας πόλης που τα έχει όλα.

Εδώ, λίγες ημέρες δεν φτάνουν για να δείτε όλα όσα αξίζει τον κόπο να επισκεφθεί κανείς αλλά είναι, οπωσδήποτε, μία καλή αρχή για να πάρετε μία πρώτη γεύση από το λεγόμενο «Νησί των Ιπποτών». Φυσικά, ξεκινήστε την εξερεύνηση σας από την πόλη της Ρόδου και περάστε αρκετό χρόνο μέσα στα τείχη του μεσαιωνικού οικισμού που ζωντανεύει όλες τις παλιές ιστορίες για το νησί και επισκεφθείτε το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου που είναι, χωρίς αμφιβολία, το πιο διάσημο αξιοθέατο του νησιού και ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα σε ολόκληρα τα Δωδεκάνησα.

Ακόμη, δεν υπάρχει καταλληλότερη εποχή για να επισκεφθείτε τα όμορφα χωριά της Ρόδου από την άνοιξη, όταν οι τουρίστες είναι ακόμα λιγοστοί και τα πάντα είναι τυλιγμένα με μία επιπλέον αύρα αυθεντικότητας και γοητείας. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει, σίγουρα, η κουκλίστικη Λίνδος, ένας οικισμός που στην πραγματικά αποτελεί από μόνος του ξεχωριστό προορισμό.

 

Η Λίνδος μοιάζει με τόπο κλεισμένο μέσα σε έναν χωροχρόνο παράλληλο, έτσι όπως είναι όμορφα «περιορισμένη» σε δαιδαλώδεις στροφές που ανηφορίζουν προς τα πάνω και φθάνουν μέχρι τους πρόποδες της Ακρόπολης. Γεμάτα απ’ άκρη σ’ άκρη με υπέροχες κατοικίες που θυμίζουν μία άλλη εποχή, αριστοκρατικές και αυθεντικές, ένα πραγματικό σήμα κατατεθέν του ενετικού παρελθόντος αυτού του πανέμορφου νησιού. Περπατήστε με τις ώρες στα σοκάκια και χαζέψτε τα καταστήματα που πουλούν αναμνηστικά είδη – φυσικά τα χαριτωμένα, πολύχρωμα μαγνητάκια πρωταγωνιστούν, το ίδιο και τα πανέμορφα, τοπικά κεραμικά που θα στολίσουν το σπίτι σας.

Κι οι αντοχές σας το επιτρέπουν τότε ανεβείτε στο ψηλότερο σημείο του χωριού για να θαυμάσετε το κομμάτι του μεγαλοπρεπούς δωρικού ναού της Λίνδου που σώζεται μέχρι σήμερα, πατώντας πάνω στο ίδιο μονοπάτι που ακολουθούσαν και οι αρχαίοι κάτοικοι για να φτάσουν στην Ακρόπολη του οικισμού. Πολύ αργότερα, η Λίνδος πέρασε στα χέρια των Ιπποτών κάτι που συνέβαλε σημαντικά στον έντονα πολυπρόσωπο χαρακτήρα της περιοχής.

Για όσους ταξιδεύουν στη Ρόδο με μικρά παιδιά μία υπέροχη στάση είναι και η περίφημη Κοιλάδα με τις Πεταλούδες, ένα φοβερό, φυσικό σκηνικό γεμάτο βελανιδιές, πεύκα, πλατάνια, φτέρες, μονοπάτια για να εξερευνήσετε και ένα κρυστάλλινο ποταμάκι. Στο ψηλότερο σημείο της κοιλάδας βρίσκεται το μοναστήρι της Καλόπετρας που χρονολογείται πίσω στον 15ο αιώνα.

 

Κάλυμνος

Στο νησί των σφουγγαράδων και της ωραίας, πεντακάθαρης θάλασσας κάτι έχει αλλάξει εδώ και αρκετά χρόνια. Η ατμοσφαιρική Κάλυμνος, με τα εκπληκτικά φυσικά τοπία, διαθέτει κάτι μοναδικό που δύσκολα θα βρείτε σε άλλο προορισμό της Ελλάδας -είτε νησιωτικό είτε ηπειρωτικό. Έτσι, αυτή τη στιγμή το νησί αποτελεί τον απόλυτο προορισμό για τους λάτρεις της αναρρίχησης, προσελκύοντας επισκέπτες από ολόκληρη την Ευρώπη.

Για αυτό το μικρό νησί της Ελλάδας όλα άρχισαν τη δεκαετία του 1990, και συγκεκριμένα το 1996, όταν ένας εξαιρετικά έμπειρος αναρριχητής, ο Andrea Di Bari, έτυχε να βρεθεί για διακοπές στο νησί και εντυπωσιάστηκε από την ποιότητα των βράχων, οι οποίο ήταν και παραμένουν ιδανικοί για μία από τις πιο απολαυστικές εμπειρίες αναρρίχησης που θα έχετε ποτέ στη ζωή σας. Μάλιστα, συνέκρινε τα βραχώδη τοπία της Καλύμνου με αυτά της Ταϊλάνδης, αλλά κατέληξε ότι το ελληνικό νησί είναι ιδανικότερος προορισμός, καθώς συνδυάζει τη μαγεία των βράχων με αυτή της καταπληκτικής θάλασσας. Την επόμενη χρονιά ο Di Bari επέστρεψε μαζί με φίλους του αναρριχητές και μαζί άνοιξαν 43 εξαιρετικές διαδρομές στην Κάλυμνο, προσκαλώντας, παράλληλα, όλο και περισσότερο κόσμο να έρθει στο νησί για να ζήσει την εμπειρία μαζί τους.

Σήμερα, στην Κάλυμνο υπάρχουν περίπου 90 τομείς αναρρίχησης και 3.900 διαδρομές, οι περισσότερες μονής βαθμίδας και δυσκολίας από 4c έως 9a (από αρχάριους έως επαγγελματίες). Τα πιο γνωστά αναρριχητικά πεδία στο νησί είναι η Οδύσσεια, το Μασούρι, το Καστέλι, ο Αργινώντας και τα Σκαλιά. Η παρθένα, γειτονική Τέλενδος προσφέρει επιπλέον 7 τομείς και 800 διαδρομές. 

Μάλιστα, η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι, μάλλον, οι καλύτερες περίοδοι για αναρρίχηση στην Κάλυμνο, αλλά οι ήπιες κλιματικές συνθήκες καθιστούν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα αρκετά ευχάριστη όλους τους μήνες του χρόνου, αφού ακόμα και τις πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού θα βρείτε σκιερές κορυφές. 

πηγή πληροφοριών: travel.gr

Μοίρασε το άρθρο!