Ο Παλαιός Παντελεήμονας όπως δεν τον έχεις ξαναδεί

Μέσα από τον φωτογραφικό του φακό και τα βίντεο του, ο Ιωάννης Σεμιτσόγλου μας αποκαλύπτει μια διαφορετική πλευρά του Παλαιού Παντελεήμονα Πιερίας, του παραδοσιακού οικισμού στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Κάτω Ολύμπου που αποτελεί πόλο έλξης ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά μπορεί να μαγέψει τον επισκέπτη κάθε εποχή του χρόνου. Ο Παλαιός Παντελεήμονας απέχει 43 χλμ. από την Κατερίνη και μόλις 6 χλμ. χωριό και παραλία του Νέου Παντελεήμονα, όπου υπάρχουν επίσης πολλές δυνατότητες για διαμονή, φαγητό, διασκέδαση και άλλες δραστηριότητες.

Εικόνες: Ιωάννης Σεμιτσόγλου

Η θέα του Θερμαϊκού κόλπου από την περιοχή, είναι μοναδική. Ο οικισμός κατάφερε να διατηρήσει το τοπικό του χρώμα καθώς είχε σχεδόν ερημώσει από την δεκαετία του 1950, όταν οι κάτοικοι του μετακόμιζαν μαζικά στον μεγαλύτερο οικισμό του Νέου Παντελεήμονα. Τη δεκαετία του 1980 όμως μεταστράφηκε η κατάσταση, όταν αναπαλαιώθηκε ο οικισμός και άρχισε η ταχεία τουριστική ανάπτυξή του.

Ο Παλαιός Παντελεήμονας έχει χαρακτηριστεί από το 1978 ως παραδοσιακός οικισμός με τα χαρακτηριστικά της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φτάνοντας στο χωριό, θα πρέπει να σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας στους χώρους που έχουν κατασκευαστεί, γιατί δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα στον παραδοσιακό οικισμό. Τα σπίτια είναι όλα φτιαγμένα από πέτρα που συνέλεξαν Μακεδόνες τεχνίτες.

Παντού κεραμοσκεπές και αμέτρητα χελιδόνια έχουν φτιάξει τις φωλιές τους. Πέτρινα σπίτια σκαρφαλωμένα σε απότομες πλαγιές με θέα τις κορυφές του Ολύμπου και το Αιγαίο. Πλακόστρωτα διασχίζουν το χωριό με τη χαρακτηριστική πέτρα στολισμένη πάνω τους.

Έχετε μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσετε ένα υπέροχο τοπίο γεμάτο δέντρα και υπέροχη θέα καθώς το χωριό έχει την καλύτερη πανοραμική θέα στον Θερμαϊκό κόλπο. Ενώ είναι τουριστικός προορισμός, εξακολουθείτε να απολαμβάνετε την ηρεμία και την ηρεμία που αναζητάτε σε μια απόδραση.

Μοίρασε το άρθρο!