Θεσσαλονίκη: Πώς θα γίνει η Τούμπα… Μπερναμπέου – Το σχέδιο

Τα σχολεία και το κολυμβητήριο δεν θα μεταφερθούν αν δεν βρεθεί ο κατάλληλος χώρος, αποκαλύπτει ο πρόεδρος της Δ’ Δημοτικής Κοινότητας Κωνσταντίνος Τσιαπακίδης, όσον αφορά τα σχέδια και της εργασίες κατασκευής της Νέας Τούμπας.

Ο κ. Τσιαπακίδης εξηγεί στο typosthes.gr όλες τις νεότερες εξελίξεις για τη Νέα Τούμπα, εξηγεί πως θα αναβαθμιστεί η περιοχή, ποια σχέδια επικρατούν προς το παρόν, σχολιάζει τη συνεργασία του δήμου με τον ΠΑΟΚ, ενώ αναλύει τις μεμονωμένες αντιδράσεις στους σχεδιασμούς.

Ποιες είναι οι προτάσεις του ΠΑΟΚ

Στην παρούσα φάση, συζητούνται οι προτάσεις του ΠΑΟΚ για την εξασφάλιση του περιβάλλοντα χώρου και τη μεταφορά κτιρίων σε γειτονικά σημεία.

Η πρόταση που έχει καταθέσει ο ΠΑΟΚ για συζήτηση είναι το 1ο γυμνάσιο και το 27ο λύκειο, να μεταφερθούν και στη θέση τους να γίνει παρκινγκ, μπροστά στη θύρα 1, στην οδό Κλεάνθους. Αυτό που ζητάει ο ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή από το δήμο, είναι να υποδείξει τους χώρους που θα μπορούν να μεταφερθούν τα δύο σχολεία και μάλιστα να είναι σε κοντινή απόσταση, αλλά και κοντά σε δημοτικά», τονίζει η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας.

Ο κ. Τσιαπακίδης τονίζει ιδιαίτερα ένα σημείο που προβλημάτισε μερίδα πολιτών της Τούμπας, όσον αφορά την τύχη των σχολείων και του κολυμβητήριου της περιοχής. «Να τονίσω, ότι αν δεν υπάρξει μια τέτοια δυνατότητα, δεν υπάρχει περίπτωση να γκρεμιστεί οποιοδήποτε σχολείο. Μια άλλη εναλλακτική είναι η υπογειοποίηση κλεάνθους και να χτιστούν από επάνω δύο τεράστιες σχολικές αυλές, απίστευτα φιλικές για τα παιδιά.

Το Κολυμβητήριο, δεν θα γκρεμιστεί. Αυτό που θα γίνει είναι, να διορθωθούν οι ατέλειες, να γίνει κλειστό το γυμναστήριο και επιπλέον να γίνει δωρεάν για τους δημότες. Μάλιστα, ο ΠΑΟΚ έχει δεσμευτεί να αναλάβει τα έξοδα συντήρησης, όπως και για κάποιες διορθώσεις που μπορεί να γίνουν στο Κέντρο Πολιτισμού».

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι όποιοι χώροι παρκινγκ προκύψουν, θα διατίθενται δωρεάν στους κατοίκους της Τούμπας καθημερινά, εκτός από ένα 5ωρο την ημέρα των αγώνων. Το ένα μέρος που έχει προταθεί για παρκινγκ είναι το σημείο που βρίσκεται σήμερα η ψαραγορά».

toympa-geitonia.jpg

Συνολική αναβάθμιση της Τούμπας

Στόχευση και του δήμου αλλά και του ΠΑΟΚ είναι η Τούμπα να εξελιχθεί σε μια σύγχρονη περιοχή και το νέο γήπεδο ένα σημείο που θα προσελκύει επισκέπτες, όπως σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

«Ο στόχος είναι εκτός από τις ώρες των αγώνων, η Τούμπα να γίνει χώρος επίσκεψης, όπως το γήπεδο της Ρεάλ Μαδρίτης, της Τσέλσι που θα παίξει ο ΠΑΟΚ σε λίγες μέρες ή ακόμη και της Μπαρτσελόνα. Η Νέα Τούμπα όπως όλα τα νέα γήπεδα, θα ομορφύνει και θα αναβαθμίσει ολόκληρη τη γειτονιά.

Η Τούμπα είναι μια προσφυγική γειτονιά και το γήπεδο ένα μεγάλος μέρος της ιστορίας της. Δεν μπορεί να φύγει το γήπεδο από εδώ. Μέχρι στιγμής, η συνεργασία του Δήμου με τον ΠΑΟΚ είναι καταπληκτική και περιμένουμε να ολοκληρωθούν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να κατατεθούν οι προσφορές, να βγουν οι μακέτες και εν τέλει να αρχίσουν οι εργασίες».

Τι έχει να πει όμως ο πρόεδρος για τις αντιδράσεις στη Νέα Τούμπα; «Η συντριπτική πλειοψηφία περιμένει να δει σύντομα το νέο γήπεδο και τον περιβάλλοντα χώρο. Μάλιστα, οι περισσότεροι είναι υπέρ του να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Οι καταστηματάρχες είναι αυτοί που το θέλουν πολύ περισσότερο. Είναι γνωστό και προκαλώ τον οποιοδήποτε να έρθει εδώ όταν έχει αγώνα. Τα μαγαζιά είναι γεμάτα.  

Υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες φωνές, οι οποίες αντιδρούν στο νέο γήπεδο, για λόγους που δεν καταλαβαίνουμε. Άλλωστε πριν κάποιες δεκαετίες υπήρχε γήπεδο εκεί που ήταν τα σχολεία, υπήρχε γήπεδο μπάσκετ, το γήπεδο της Προοδευτικής. Ακόμα, ακόμα και η Κλεάνθους δεν υπήρχε μέχρι το 1980. Όσοι αντιδρούν, απλώς δεν θέλουν την αξιοποίηση του χώρου.

Τα μόνα θέματα που υπολείπονται της διευθέτησης, είναι ένα «ορφανό σημείο» πίσω από την Αγία Βαρβάρα όποιες άλλες ιδιοκτησίες προκύψουν στον περιβάλλοντα χώρο. Επίσης, όταν γίνουν τα έργα, θα πρέπει να φύγουν οι καντίνες και το σωστό είναι να βρεθεί ένας χώρος για τις καντίνες, γιατί είναι και αυτοί επαγγελματίες άνθρωποι και θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους. Όλα αυτά μπορούν να διορθωθούν με μια νομοθετική ρύθμιση όπως έγινε με τα Ολυμπιακά έργα».

Ο κ. Τσιαπακίδης, τέλος, μας αποκάλυψε ότι υπάρχει μια νέα σκέψη για να διαμορφωθεί ένας χώρος περιπάτου και επισκέψεων στο λόφο της Τούμπας με τα αρχαία. «Ο λόφος της Τούμπας, παρόλο που πολλοί δεν ξέρουν ότι είναι ένα εξαίρετο αξιοθέατο με αρχαία, μπορεί να γίνει μια τουριστική ατραξιόν ως αρχαιολογικός περίπατος», κατέληξε.

Προχωρούν οι επιτροπές και οι ειδικές ομάδες

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είδε με ικανοποίηση αρχικά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στη συνέχεια το Δήμο Θεσσαλονίκης να ανταποκρίνονται στην υπόσχεση για τη δημιουργία ειδικών επιτροπών, οι οποίες θα ασχολούνται με το θέμα της κατασκευής του νέου γηπέδου.

Από πλευράς του «Δικεφάλου» δεν έχει συσταθεί κάποια επιτροπή, με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, όπως ο αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Χρυσόστομος Γκαγκάτσης, ο αντιπρόεδρος του Ερασιτέχνη και μέλος του Δ.Σ της ΠΑΕ, Δημοκράτης Παπαδόπουλος, αλλά και στελέχη με σχετικές αρμοδιότητες όπως ο Γιάννης Δημογιάννης, που είναι υπεύθυνος εγκαταστάσεων και το νομικό επιτελείο, να ασχολούνται με τα θέματα του γηπέδου.

Σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ το επόμενο βήμα είναι να πραγματοποιηθεί άμεσα μία νέα συνάντηση των επιτροπών και των ανθρώπων του ΠΑΟΚ προκειμένου να ξεκινήσουν οι επόμενες ενέργειες».

Του Γιώργου Καλλίνη

Μοίρασε το άρθρο!