Η ομορφιά της φύσης «φυλακισμένη» στον φωτογραφικό φακό – Αυτές είναι οι εικόνες που βραβεύτηκαν

Μια αφηρημένη φωτογραφία της June Sharpe κέρδισε τον φετινό διαγωνισμό International Garden Photographer of the Year.

«Τα πολυεπίπεδα κλαδιά αυτού του κωνοφόρου μου θύμισαν τους γερανούς που χορεύουν και εμφανίζονται συχνά σε ιαπωνικές ξυλογραφίες», δήλωσε η Sharpe.

«Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι ζωτικής σημασίας να συνδεθούμε με τη φύση και να αναδείξουμε την ομορφιά και την ευθραυστότητα των οικοσυστημάτων του πλανήτη μας».

International Garden Photographer 204a2

Η Sharpe ενίσχυσε αυτό που η ίδια περιγράφει ως «την αίσθηση των ‘πουλιών’ που χορεύουν σε ένα φανταστικό δάσος».

Ο επικεφαλής κριτής Tyrone McGlinchey δήλωσε: «Όταν κρίνουμε φωτογραφίες, ελπίζουμε να μας αγκαλιάσουν και να μας ταξιδέψουν μέσα σε μια ιστορία. Μας τραβάνε μέσα και πέρα από τους συμβολικούς γερανούς που χορεύουν και μας αγκαλιάζουν τα «φτερά» τους, σε ένα μέρος ελπίδας και ειρήνης. Είναι σπάνιο να μπορεί κανείς να συνδεθεί με τη φύση και να νιώσει τέτοια συμπόνια».

Η Annaick Guitteny ήρθε πρώτη στην κατηγορία Portfolios για ένα σύνολο έξι φωτογραφιών με τίτλο Evanescence, κάθε μία από τις οποίες είναι ένα κοντινό πλάνο ενός φυτού καλυμμένου με σταγονίδια νερού.
«Μου αρέσει να απαθανατίζω αυτές τις φευγαλέες στιγμές νωρίς το πρωί, όταν αυτές οι εφήμερες μικρές πέρλες στολίζουν τα φυτά και τα φωτίζουν», δήλωσε η Guitteny.

International Garden Photographer2 a0771

Η φωτογραφία ενός ιδιωτικού κήπου στο Σάφολκ της Annie Green-Armytage κέρδισε την κατηγορία Beautiful Gardens (Όμορφοι κήποι).

«Είναι εύκολο να καλλιεργήσεις ένα παρτέρι που να φαίνεται ωραίο τον Ιούνιο, αλλά λιγότεροι άνθρωποι είναι σε θέση να δημιουργήσουν μια τόσο εντυπωσιακή επίδειξη τον Οκτώβριο», δήλωσε η Green-Armytage.

«Η δύση του ήλιου ήταν το απόλυτο δώρο από τον μεγαλειώδη φυσικό μας κόσμο, μια στιγμή ομορφιάς που είχα το προνόμιο να απαθανατίσω. Για λίγο, ξέχασα ακόμη και τα παγωμένα μου δάχτυλα».

International Garden Photographer3 7f2dc

Την κατηγορία Breathing Spaces κέρδισε η Andrea Graham με μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στο Εθνικό Πάρκο Eryri (Snowdonia) στη βόρεια Ουαλία, με τίτλο The Lone Tree.

«Αυτό ήταν ένα πραγματικά μαγικό πρωινό, φτάσαμε για να βρούμε την ομίχλη να κυλάει πάνω από τη λίμνη (Llyn Padarn) και ότι είχαμε το μέρος μόνοι μας – ήταν σχεδόν πνευματικό και τόσο απίστευτα ειρηνικό», δήλωσε η Graham.

«Καθώς προχωρούσε η μπλε ώρα πριν από την αυγή, μας ευλόγησαν αυτοί οι όμορφοι ροζ τόνοι, πριν ο ήλιος τελικά ανέβει πάνω από τα βουνά και φιλήσει το διάσημο, μοναχικό δέντρο».

International Garden Photographer4 1 43bbf

Η Leena Roy βγήκε Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Bunaken, στο νησί Sulawesi της Ινδονησίας, για να φωτογραφίσει ένα δέντρο μαγκρόβια και να κερδίσει την κατηγορία Φυτά και Πλανήτης.
«Τα φύλλα του δέντρου βρίσκονται κάτω από το νερό κατά την παλίρροια», δήλωσε η Roy.

«Τα δάση μαγγρόβιων δεν λειτουργούν μόνο ως τράπεζες άνθρακα, αλλά σταθεροποιούν την ακτογραμμή από τις καταιγίδες και τη διάβρωση, ενώ αποτελούν ζωτικό βιότοπο για τα ψάρια, τα καρκινοειδή και τους κυνηγούς, όπως τα θαλάσσια φίδια. Οι υπερυδατικοί θόλοι τους φιλοξενούν πολλά πουλιά και θηλαστικά».

International Garden Photographer5 1 a2095

Την κατηγορία Ομορφιά των φυτών κέρδισε η Angi Wallace με τη φωτογραφία ενός λουλουδιού Nigella που τραβήχτηκε στο τραπέζι της τραπεζαρίας της.

International Garden Photographer6 1 a7333

Μια μούχλα γλίτσας ύψους 1 χιλιοστού ήταν το θέμα της νικητήριας φωτογραφίας του Barry Webb. Του απονεμήθηκε η πρώτη θέση στην κατηγορία World of Fungi.

«Η γλοιώδης μούχλα Craterium minutum βρέθηκε πάνω σε αποσυντιθέμενη βλάστηση, στην άκρη ενός σωρού κομπόστ στον κήπο μου, και απαθανατίστηκε μετά από σκληρό παγετό», δήλωσε ο Webb.

«Έμεινα έκπληκτος όταν είδα τους ασυνήθιστους σχηματισμούς πάγου σε σχήμα κύβου στο καρποφόρο σώμα αυτής της γλοιώδους μούχλας. Αυτή η λήψη αποτελείται από 87 εικόνες με συστοιχία εστίασης, που έχουν στοιχιστεί μεταξύ τους».

International Garden Photographer7 1 a8bca

Την κατηγορία Δέντρα, δάση και δασικές εκτάσεις κέρδισε ο Drew Buckley, ο οποίος απαθανάτισε μια ομιχλώδη σκηνή στον ποταμό Brathay στη Lake District.

«Το ψυχρό μπλε του παγωμένου τοπίου αντισταθμίζει τις ζεστές, πορτοκαλί αποχρώσεις του πρωινού ήλιου – καλύπτοντας τα δέντρα με ένα μαγευτικό φως», δήλωσε ο Buckley.

International-Garden-Photographer8_1_3f783.jpg

Ο Albert Ceolan κέρδισε την κατηγορία Τοπία με αγριολούλουδα.

«Απαθανάτισα αυτό το τεράστιο λιβάδι αγριολούλουδων, το οποίο εκτεινόταν όσο το μάτι έβλεπε, σε ένα οροπέδιο της Alpe di Siusi (Seiser Alm) – το μεγαλύτερο λιβάδι των υψηλών αλπικών βουνών στην Ευρώπη, στους Δολομίτες, στο Νότιο Τιρόλο», δήλωσε ο Ceolan.

International-Garden-Photographer9_1_65fa0.jpg

Η φωτογραφία ενός σκίουρου στη Σρι Λάνκα του Fernando Avanka κέρδισε την κατηγορία Άγρια φύση στον κήπο.

«Ήταν ένα λίγο συννεφιασμένο απόγευμα, όταν είδα αρκετούς σκίουρους να κινούνται στο πράσινο γρασίδι, παίζοντας και τρώγοντας», δήλωσε ο Avanka.

«Βρέθηκα σε ένα τέλειο σημείο, περιμένοντας άλλη μια καλή μέρα φωτογράφισης σκίουρων. Ήμουν τυχερός που φωτογράφισα αυτό το έξυπνο άτομο, που στεκόταν στα πίσω πόδια του, τσιμπολογώντας το κεφάλι ενός σπόρου χόρτου, σκεπτόμενο από μέσα του ‘αυτό είναι νόστιμο’. Επιτέλους, είχα συλλάβει τη φωτογραφία που ήθελα».

International Garden Photographer10 1 7fa03

 

Μοίρασε το άρθρο!