Ηλεκτρονικό πορτοφόλι: Όσα πρέπει να ξέρεις

Όλοι έχουμε άχρηστα αντικείμενα στην τσάντα μας – ή στις τσέπες μας, στην περίπτωση των ανδρών. Πάμε στοίχημα ότι το ίδιο ισχύει και για ‘σένα. Ίσως, όμως, δεν έχεις συνειδητοποιήσει ότι ένα από αυτά είναι και το… πορτοφόλι σου, που έχει έρθει η ώρα να πραγματοποιήσει τη δική του ψηφιακή μετάβαση. Θέλεις, αλλά δεν ξέρεις πώς; Ώρα να μάθεις τα πάντα για το ηλεκτρονικό πορτοφόλι, τα smartphones που το υποστηρίζουν και πώς θα διαλέξεις το δικό σου.

Τι ακριβώς είναι το ηλεκτρονικό πορτοφόλι;

Ουσιαστικά πρόκειται για μια εφαρμογή στο smartphone σου, στην οποία μπορείς να μεταφέρεις σε ψηφιακή μορφή την ταυτότητα, το δίπλωμα οδήγησης, αλλά και τις κάρτες σου, πραγματοποιώντας κανονικά τις συναλλαγές σου. Με άλλα λόγια, είναι ένα πορτοφόλι. Αλλά ηλεκτρονικό.

Πώς ακριβώς λειτουργεί;

Σε ό,τι αφορά την ταυτότητα ή το δίπλωμά σου, απλώς τα επιδεικνύεις. Οι κάρτες σου, από την άλλη, λειτουργούν χάρη στην τεχνολογία NFC (Near Field Communication) που επιτρέπει σε δυο συσκευές να επικοινωνούν όταν έρχονται σε (πολύ) μικρή απόσταση. Έτσι, το smartphone σου μπορεί να δώσει τις απαραίτητες εντολές σε ένα τερματικό πληρωμών κι εσύ να πραγματοποιήσεις κανονικότατα τις συναλλαγές σου.

Ποιες συσκευές το υποστηρίζουν;

Η τεχνολογία NFC είναι διαθέσιμη τόσο σε Android όσο και σε iOS λειτουργικά συστήματα, αλλά και σε μια τεράστια ποικιλία συσκευών. 

Βολεύει τόσο πολύ;

Η σύντομη απάντηση είναι «ναι». Το ηλεκτρονικό πορτοφόλι σού επιτρέπει να κάνεις τις συναλλαγές σου πιο γρήγορα, πιο εύκολα και με ασφάλεια, να παρακολουθείς ανά πάσα στιγμή τα έξοδά σου, να κερδίζεις πόντους ανταμοιβής, αλλά και να καταχωρείς έγγραφα που θέλεις να έχεις «πρόχειρα». Για παράδειγμα, πολλές αεροπορικές εταιρείες σου επιτρέπουν να αποθηκεύσεις εκεί τα εισιτήριά σου, ενώ το ίδιο ισχύει και για εισιτήρια συναυλιών, κλπ. Άλλωστε, κάτι θα πρέπει να σου πει και το γεγονός ότι έως το 2022 προστέθηκαν 3,4 δισεκατομμύρια νέοι χρήστες εφαρμογών πληρωμών για κινητά τηλέφωνα. Δεν μπορεί, κάτι θα ξέρουν.

Είναι ασφαλές;

Απολύτως. Πρώτα από όλα, σου δίνει τη δυνατότητα ελέγχου ταυτότητας δυο παραγόντων. Επιπλέον, όταν αποθηκεύεις τα δεδομένα στο smartphone σου, τα προστατεύεις με τη χρήση του μοναδικού δακτυλικού αποτυπώματος (Touch ID) ή του προσώπου σου (Face ID). Και για να το πούμε και αλλιώς: το 62% των ανθρώπων κάποια στιγμή στη ζωή του χάνει το (αναλογικό) πορτοφόλι του, και οι τραπεζικές κάρτες που βρίσκονται εκεί είναι σαφώς λιγότερο προστατευμένες από εκείνες που αποθηκεύονται μέσα στην εφαρμογή. Για να μην αναφερθούμε στο γεγονός ότι η επανέκδοση των χαμένων εγγράφων, πέρα από το όχι αμελητέο κόστος της, στοιχίζει και σε χρόνο αναμονής, ο οποίος μπορεί να ξεπεράσει τις τέσσερις μέρες.

 

Μοίρασε το άρθρο!