Γιατί ο Α.Τσίπρας προτείνει κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» τώρα – Τι έδειξε η δημοσκόπηση του Euroactive

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας στην διακαναλική συνέντευξη που παρέθεσε μίλησε ανοιχτά για σενάριο για σχηματισμό ολιγόμηνης «κυβέρνησης ειδικού σκοπού για να πέσει φως στην υπόθεση των υποκλοπών».

«Αν καταλαβα καλά με ρωτάτε αν δεν βγαίνουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση μακράς πνοής, διότι αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχουν οι συσχετισμοί και θα πάμε να συγκροτήσουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, τετραετίας, όχι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού που μέσα βεβαίως σε αυτήν της μακράς πνοής διακυβέρνηση θα εντάξουμε και όλους τους ειδικούς σκοπούς. Μέσα στους γενικούς σκοπούς θα εντάξουμε και τους ειδικούς σκοπούς».

«Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών (σσ. για κυβέρνηση ειδικού σκοπού), αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επί της ουσίας άνοιξε για πρώτη φορά το παράθυρο για μια κυβέρνηση ηττημένων, όπως χαρακτηριστικά στην αποκαλούν στο Μαξίμου και ο λόγος είναι ότι πλέον στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι τα κουκιά… μάλλον βγαίνουν.

Το Euractiv δημοσίευσε τα αποτελέσματα δημοσκόπησης πολυεθνικής εταιρείας για τις ελληνικές εκλογές, τα οποία παραδόθηκαν την περασμένη Παρασκευή (12 Μαΐου) σε υψηλόβαθμα στελέχη της αλλά και σε σημαντικούς Ευρωπαίους παράγοντες και από αυτά προκύπτει πως η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι οριακή και ανάγεται σε μία διαφορά μόλις… 30.000 ψήφων!

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, η ΝΔ συγκεντρώνει 33,45%, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 32,92% και το ΠΑΣΟΚ 9,02%. Στην εκτίμηση, το ποσοστό της ΝΔ θα μπορούσε να κυμανθεί στο 33-34%, του ΣΥΡΙΖΑ στο 32,5-33,5% και του ΠΑΣΟΚ στο 8,7-9,3%.

Αυτό σημαίνει ότι με τα παραπάνω ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μπορούν να κυβερνήσουν μαζί, ακόμη και εάν η ΝΔ είναι οριακά πρώτη. Μέχρι σήμερα, όλες οι δημοσκοπήσεις των συστημικών ΜΜΕ έδειχναν ότι μια «προοδευτική κυβέρνηση» θα έπρεπε να αποτελείται από τουλάχιστον τρία κόμματα, κάτι που ανέβαζε τον πήχη δυσκολίας, καθώς ο Ν.Ανδρουλάκης θα έπρεπε να συνεργαστεί (πιθανότατα) με τον Γ.Βαρουφάκη, κάτι που δύσκολα θα του επέτρεπαν στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Αλέξης Τσίπρας βασίζει την πρότασή ειδικού σκοπού σε αυτά ακριβώς τα δεδομένα, καθώς αν επαληθευτούν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει περίπου 120 έδρες και το ΠΑΣΟΚ κάτι παραπάνω από 30 (λογικά 32-33). Θα φτάσουν οριακά τις 151 έδρες που απαιτούνται; Ναι, ωστόσο θα τις φτάσουν καθώς λογικά μαζί θα έχουν περί τις 153-154 έδρες. 

Όσον αφορά το ξεκάθαρο «όχι» που έχει πει ο Νίκος Ανδρουλάκης σε πιθανότητα συγκυβέρνησης είτε με τη ΝΔ του Κ.Μητσοτάκη, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ του Α.Τσίπρα, στην πολιτική τα πάντα αλλάζουν.

Αυτή τη στιγμή το δεδομένο είναι ότι εάν ο Ν.Ανδρουλάκης δεν μπει σε μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε το ΠΑΣΟΚ θα είναι χαμένο, καθώς στις δεύτερες εκλογές θα πάρει λιγότερες έδρες και εάν χρειαστεί τότε να μπει σε κάποια κυβέρνηση, θα έχει μικρότερη δύναμη, ενώ ο ίδιος δύσκολα θα συνεργαστεί με τον Κ.Μητσοτάκη, λόγω της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, σίγουρα όχι μετά τις δηλώσεις περί φυλακή. 

Μοίρασε το άρθρο!