Ανήλικα κορίτσια στα δίχτυα της πορνείας: Τα κυκλώματα και οι «γνωριμίες» στα social media

Μπροστά σε ένα καινοφανές φαινόμενο εκπόρνευσης ανήλικων κοριτσιών βρίσκονται οι αστυνομικοί της Ασφάλειας που χειρίζονται υποθέσεις μαστροπείας με θύματα κορίτσια που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Μέσα σε διάστημα τριών μηνών αποκαλύφθηκαν δύο κυκλώματα που φέρονται να εξωθούσαν στην πορνεία ανήλικες, χωρίς όμως τα χαρακτηριστικά των υποθέσεων αυτών να «ταιριάζουν» με τις περιπτώσεις των εγκληματικών οργανώσεων που «ξηλώνονται» κατά καιρούς από την ΕΛ.ΑΣ.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

Και αυτό γιατί οι «πρωταγωνίστριες» είναι γυναίκες, στη μία περίπτωση μία 30χρονη και στην άλλη μία 25χρονη, οι οποίες ανέπτυξαν φιλικές σχέσεις με ανήλικες, έχοντας ως απώτερο σκοπό την εκπόρνευσή τους και το κέρδος. Οι υποθέσεις αυτές δηλαδή δεν ακολουθούν το σύνηθες «μοτίβο» των κυκλωμάτων που έχουν ως αρχηγό έναν μαστροπό που «φυλακίζει» γυναίκες και τις εκπορνεύει. Το ρόλο του μαστροπού τον έχουν νεαρές, οι οποίες δημιουργούν γύρω τους έναν κύκλο από ευάλωτα κορίτσια. Κατόπιν, εκμεταλλεύονται τις γνωριμίες τους, τις οποίες έχουν «χτίσει» είτε μέσω social media είτε μέσω της παρουσίας τους σε νυχτερινά μαγαζιά, και λαμβάνουν ποσοστά από τα ερωτικά ραντεβού που κλείνουν στις ανήλικες με πελάτες.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, οι πελάτες αυτοί γνωρίζουν ότι θα συνευρεθούν ερωτικά με ανήλικες (πράξη παράνομη την οποία ωστόσο επιζητούν) και εμφανίζονται διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα χρήματα. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η κάθε ανήλικη έπαιρνε από 350 έως 450 ευρώ και από αυτά κατέληγαν στις νεαρές μαστροπούς από 50 έως 100 ευρώ κάθε φορά.

Οι γνωριμίες γίνονται σε πριβέ πάρτι ή σε κλαμπ. Ένα από τα πράγματα που ανησυχεί τους αστυνομικούς που ασχολούνται με τέτοιου είδους υποθέσεις είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί το φαινόμενο της εκπόρνευσης ανήλικων κοριτσιών. Πρόκειται για υποθέσεις που χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά δύσκολες στο χειρισμό τους, καθώς πολλές φορές τα θύματα είτε δεν επιθυμούν να καταγγείλουν την εκπόρνευσή τους είτε δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με τις Αρχές. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η πρόσφατη περίπτωση 15χρονης που δεν προσήλθε να αναγνωρίσει άντρα που είχε συνευρεθεί ερωτικά μαζί της, παρότι είχε δοθεί σχετική παραγγελία στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για επίδειξη φωτογραφιών (από την οποία θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες ταυτοποιήσεις ανδρών, πέραν αυτής που είχαν ήδη υπόψη τους οι Αρχές και ήθελαν να επιβεβαιώσουν). Όπως εξηγούν αστυνομικές πηγές, υπάρχει εμπειρία χειρισμού από τις αρμόδιες υπηρεσίες, εντούτοις, δεν είναι πάντα εύκολο να πείσεις μία ανήλικη να εμπιστευτεί τις Αρχές και να βοηθήσει στη διαλεύκανση ευαίσθητων υποθέσεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως προσθέτουν, πολλές φορές τα θύματα μπαίνουν στη διαδικασία να νομίζουν ότι το κύκλωμα υποκαθιστά το φιλικό ή ακόμα και το οικογενειακό περιβάλλον.

Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι ένα άλλο στοιχείο που προκαλεί αίσθηση είναι η πληθώρα ατόμων που χαρακτηρίζονται ως «παιδόφιλοι της διπλανής πόρτας». Πρόκειται για άντρες από κάθε κοινωνική ή οικονομική τάξη και κάθε είδους προφίλ. Κάποιοι έχουν την «εικόνα» του οικογενειάρχη, άλλοι του σοβαρού επιχειρηματία, ενώ άλλοι δεν έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις και δείχνουν ότι αναζητούν τη διασκέδαση. Είναι η κατηγορία ανδρών που χαρακτηρίζονται ως «επικίνδυνοι για την προστασία της ανηλικότητας». 

Μοίρασε το άρθρο!