«Πως θα βγει και αυτός ο μήνας;» – Αυτή είναι η ερώτηση που κάνει ο καθένας στον εαυτό του

«Πως θα βγει και αυτός ο μήνας;». Αυτή είναι η ερώτηση που κάνει ο καθένας στον εαυτό του διαρκώς. Είτε μένεις μόνος, είτε είσαι παντρεμένος με παιδιά, είτε φοιτητής, είτε συνταξιούχος, ο βραχνάς για το πως θα τα βγάλεις πέρα έχει επιστρέψει δυναμικά σε όλες τις συζητήσεις.  Οι αυξήσεις στα ενοίκια, στους λογαριασμούς ρεύματος, στο φυσικό αέριο, στην βενζίνη, στα τρόφιμα είναι μερικά από τα σταθερά έξοδα που όλοι πρέπει να καλύψουν και σε κάθε περίπτωση δυσκολεύουν κάθε νοικοκυριό. Μία μητέρα 3 παιδιών, μία φοιτήτρια, μία συνταξιούχος, ένας άνδρας που μένει με τον σκύλο και μία γυναίκα που επίσης ζει με τον σκύλο της μιλούν για τα σταθερά έξοδα τους και τις σκέψεις τους για τον δύσκολο χειμώνα – που όλοι μας προετοιμάζουν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΓΙΑΣ

Γονείς περιορίζουν τα προσωπικά τους έξοδα γιατί προηγούνται τα παιδιά Η κα. Λία, εκπαιδευτικός και μητέρα τριών παιδιών αναφέρει πως πέρα από τα βασικά έξοδα του μήνα υπάρχουν πολλές ακόμα υποχρεώσεις που καλείται μαζί με τον άντρα της να φέρεις εις πέρας.  «Ο γιος μου πηγαίνει 1η Λυκείου και τα δίδυμα είναι στην πέμπτη δημοτικού. Ακόμα δεν πηγαίνουν φροντιστήριο για τα μαθήματα, καθώς μπορούμε μαζί με τον άνδρα μου να τα βοηθάμε στα μαθήματα τους. Όμως και τα τρία παιδιά πηγαίνουν σε φροντιστήριο ξένων γλωσσών.

Αυτό αυξάνει κατά πολύ τα μηνιαία έξοδα. Λόγω ότι είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες και οι δύο, υπάρχουν μήνες που υπάρχει ευχέρεια και καλύπτουμε “τρύπες” και μήνες που είμαστε πιο διστακτικοί.  Σε κάθε περίπτωση εμείς ως γονείς έχουμε περιορίσει τα έξοδα για την δική μας διασκέδαση γιατί προηγούνται τα παιδιά. Επίσης πολλές φορές τυχαίνει να θέλω να αγοράσω κάτι σημαντικό για τα παιδιά π.χ παπούτσια και να χρειαστεί να περιμένω μία βδομάδα για να πληρωθώ έτσι ώστε να μπορέσω να τα αγοράσω. Δεν είμαστε σαν τους δημόσιους υπάλληλους που ξέρουν πως τέλη του μήνα θα πληρωθούν.»

Ενοίκιο: 350€ Ρεύμα: 50€ (100 το 2μηνο) Θέρμανση: 50€ με κανονική χρήση Βενζίνη: 200€ (50€ την βδομάδα) Τηλέφωνο/Internet: 27€ Σουπερμάρκετ: 280€ Σταθερά μηνιαία έξοδα 950€, χωρίς να υπολογίζονται έξτρα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στο σπίτι, στο αμάξι, χρήματα για γιατρούς, φάρμακα, διασκέδαση, ένας καφέ, κάποιο δώρο, κινηματογράφος, θέατρο, ψώνια κλπ.

Ο φόβος των φοιτητών να μην επιβαρύνουν τους γονείς τους  Η Φωτεινή, φοιτήτρια, δηλώνει πως δεν επιθυμεί να επιβαρύνει τους γονείς της με φουσκωμένους λογαριασμούς, οπότε προσπαθεί όσο μπορεί να μην κάνει μεγάλες σπατάλες. «Γενικά έλειπα αρκετές ώρες από το σπίτι λόγω της πρακτικής που έκανα. Έτσι δεν άναβα τους θερμοπομπούς ή το κλιματιστικό πολλές ώρες. Σε γενικές γραμμές προσπαθώ όταν γυρνάω από το σπίτι μου στο χωριό παίρνω μαζί μου τάπερ με φαγητό έτσι ώστε να έχω κάποια γεύματα. Επίσης τρώω και στην λέσχη για να γλυτώνω κάποια χρήματα. 

Προσπαθώ όσα γίνεται όταν θα φτάσει ο λογαριασμός στους γονείς μου να μην είναι κάτι ακραίο διότι πέρα από το δικό μου ενοίκιο και τους δικούς μου λογαριασμούς έχουν και εκείνοι τα δικά τους έξοδα, τα οποία με όλες αυτές τις αυξήσεις είναι πολύ περισσότερα. Είμαι τυχερή που δεν έχω υψηλό ενοίκιο καθώς νοικιάζουμε το σπίτι από τότε που ήταν ο αδελφός μου φοιτητής, επομένως, αν και είμαι στο κέντρο, δεν υπάρχει καμία τρελή αύξηση. Ακόμα δεν ξέρω πως θα κυλήσει ο χειμώνας με τις αυξήσεις που υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση εγώ ήδη όλο το καλοκαίρι προσπαθώ να μην ανάβω όλη μέρα το κλιματιστικό και να υπομείνω την ζέστη. Προς το παρόν δεν έχω στερηθεί κάτι στο κομμάτι της διασκέδασης, βέβαια ακόμα είναι νωρίς καθώς βρισκόμαστε σε εξεταστική περίοδο που ούτως η άλλως δεν θα έβγαινα πολύ λόγω διαβάσματος.

Εγώ τώρα δεν εργάζομαι, παρά μόνο περιστασιακά. Όμως, τα τελευταία χρόνια δουλεύω σεζόν τα καλοκαίρια έτσι ώστε να βάζω στην άκρη μετρικά χρήματα για τον χειμώνα» Ενοίκιο: 280€ Ρεύμα: 90€ (180 το 2μηνο) Θέρμανση: Θερμοπομποί/Κλιματιστικό Τηλέφωνο/Internet: 19€ Σουπερμάρκετ: 60€ Σταθερά μηνιαία έξοδα 450€, χωρίς να υπολογίζονται έξτρα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στο σπίτι, χρήματα για γιατρούς, φάρμακα, διασκέδαση, ένας καφέ, κάποιο δώρο, κινηματογράφος, θέατρο, ψώνια κλπ. Η “σούμα” για έναν εργένη άνδρα που ζει με τον σκύλο του Ο Γιώργος που ζει με τον σκύλο του αναφέρει πως το θέμα που τον απασχολεί αυτό τον χειμώνα, όπως και πολλούς είναι το κομμάτι της θέρμανσης, γι’ αυτό άλλωστε ήδη έχει σκεφτεί τι μπορεί να κάνει για να εξοικονομήσει χρήματα τον χειμώνα. 

«Είμαι από τους τυχερούς που δεν δίνω πολλά χρήματα για το ενοίκιο συγκριτικά με άλλα που ακούω. Επίσης λείπω αρκετές ώρες από το σπίτι λόγω δουλειάς, επομένως ούτε θέρμανση ανάβω όλη την ημέρα. Έτσι εξοικονομώ κάποια χρήματα. Οι σκέψεις μου για τον φετινό χειμώνα σίγουρα έχουν να κάνουν με το κομμάτι της θέρμανσης. Επειδή το σπίτι είναι ζεστό έχει περάσει από το μυαλό μου μήπως δεν ανάψω καθόλου τους θερμοπομπούς και να ντύνομαι ζεστά τις ώρες που θα είμαι σπίτι.  Σχετικά με τα σταθερά έξοδα του σκύλου μου είναι η τροφή του και από εκεί και πέρα υπάρχει ο κτηνίατρος, που επίσης είναι κάθε μήνα. Βέβαια υπάρχουν και τα αξεσουάρ, τα είδη περιποίησης και οι λιχουδιές που είναι έξτρα χρήματα μέσα στο μήνα, όχι βέβαια σταθερά αλλά υπάρχουν» Ενοίκιο: 300€ Ρεύμα: 40€ (80 το 2μηνο) Θέρμανση: Θερμοπομποί Τηλέφωνο/Internet: 35€ Κοινόχρηστα: 10€ Μετακίνηση: 40€ / ΟΑΣΘ Σουπερμάρκετ: 100€ Τροφή σκύλου: 75€ Κτηνίατρος/Αξεσουάρ και είδη περιποίησης: 40€ Σταθερά μηνιαία έξοδα 600€, χωρίς να υπολογίζονται έξτρα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στο σπίτι, χρήματα για γιατρούς, φάρμακα, διασκέδαση, ένας καφέ, κάποιο δώρο, κινηματογράφος, θέατρο, ψώνια κλπ.

Η μισή σύνταξη πάει στην θέρμανση Η κα. Μάρθα, συνταξιούχος, αναφέρει πως τα περισσότερα χρήματα της από την σύνταξη πηγαίνουν στην θέρμανση. «Δεν μπορώ να κινηθώ εύκολα και τις περισσότερες ώρες της ημέρας είμαι στο κρεβάτι. Όπως είναι λογικό ανάβω τα καλοριφέρ σχεδόν όλη μέρα, καθώς λόγω και ηλικίας κρυώνω αρκετά τον χειμώνα. Βέβαια και το καλοκαίρι, αν και παλαιότερα δεν το χρησιμοποιούσα, ανάβω συχνά και το κλιματιστικό για να δροσιστώ. Δυστυχώς δεν μπορώ να προστατευθώ με κάποιο τρόπο από τις αυξήσεις, καθώς είναι αδύνατον να μην ανάβω την θέρμανση τις κρύες μέρες. Προσπαθώ με ζεστά ρούχα και κουβέρτες να ζεσταθώ αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Έχουν περάσει οι εποχές που εγώ βοηθούσα τα παιδιά μου.

Πλέον λόγω των προβλημάτων υγείας έχω μαζί μου μία κοπέλα κάποιες ώρες για να με βοηθάει και αυτό είναι ένα επιπλέον έξοδο. Επιπλέον η κόρη μου είναι εκείνη που φροντίζει για την καθημερινή μου σίτιση. Τα χρήματα είναι σίγουρα περιορισμένα και πλέον δεν περισσεύει τίποτα. Ίσα ίσα ξοδεύονται με τις διαρκείς αυξήσεις και οικονομίες που έχουμε στην άκρη» Ρεύμα: 60€ (120 το 2μηνο) Θέρμανση: 200€ (φυσικό αέριο) Τηλέφωνο/Internet: 20€ Σουπερμάρκετ: 200€ Φάρμακα: 60€ Οικιακή βοηθός: 250€ Σταθερά μηνιαία έξοδα 790€, χωρίς να υπολογίζονται έξτρα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στο σπίτι, χρήματα για γιατρούς, βοήθεια σε παιδιά και εγγόνια. Θέρμανση με μέτρο χωρίς μεγάλες σπατάλες Η Έλλη, η οποία παραιτήθηκε πρόσφατα από τη δουλειά της και τώρα εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα της μιλάει για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, ενώ αναφέρει πως δεν έχει σκοπό να στερηθεί κάτι.

«Δεν έχω σκοπό να στερηθώ κάτι. Θέλω το σπίτι μου να είναι ζεστό. Δεν λέω πως θα κάνω σπατάλες αλλά σκέφτομαι να λειτουργήσω με μέτρο. Θα βάλω τον θερμοστάτη σε μία συγκεκριμένη θερμοκρασία έτσι ώστε να μένει ζεστό το σπίτι μου. Είναι ο χώρος μου. Από την άλλη δεν θα ανάβω όλα τα φώτα του σπιτιού δίχως λόγο, παρά μόνο το φως που θα κάθομαι. Επίσης έχω μάλλινες μπλούζες, ζακέτες και κουβέρτες που θα τις χρησιμοποιήσω αν χρειαστεί.  Το πολύ μεγάλο θετικό είναι πως δεν πληρώνω ενοίκιο καθώς το σπίτι που μένω είναι δικό μου. Επίσης λαχανικά προμηθεύομαι από τον κήπο του μπαμπά μου, ενώ πολλές είναι οι φορές που παίρνω φαγητό από το σπίτι μου – έτσι δεν χρειάζεται να ανάβω την κουζίνα. Το γεγονός ότι παραιτήθηκα σίγουρα με επηρεάζει οικονομικά αλλά δεν θα μείνω με σταυρωμένα τα χέρια. Αναφορικά με τον σκύλο μου σίγουρα τα έξοδα είναι αρκετά αλλά με γεμίζει τόσο πολύ που δεν το σκέφτομαι. Βέβαια και σ’ αυτό το κομμάτι δεν κάνω μεγάλες σπατάλες.

Δεν με ένοιαζαν ποτέ οι μάρκες και τα ακριβά πράγματα. Αν έχω ένα λουρί για την Molly, θα πορευτώ μ’ αυτό, δεν χρειάζομαι να έχω 2-3» Ρεύμα: 40€ (120 το 3μηνο) Θέρμανση: 50€ (φυσικό αέριο) Τηλέφωνο/Internet: 40€ Σουπερμάρκετ: 120€ Κοινόχρηστα: 10€ Σταθερά μηνιαία έξοδα 260€, χωρίς να υπολογίζονται έξτρα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στο σπίτι, χρήματα για γιατρούς, φάρμακα, διασκέδαση, ένας καφέ, κάποιο δώρο, κινηματογράφος, θέατρο, ψώνια κλπ.

Μοίρασε το άρθρο!