Συντομεύσεις οι οποίες μπορούν να διευκολύνουν τη ζωή μας

Το ποντίκι του υπολογιστή διαθέτει πάρα πολλές συντομεύσεις οι οποίες μπορούν να διευκολύνουν τη ζωή σας.

Δείτε αναλυτικά ποιες είναι:

Μεγέθυνση ή σμίκρυνση

Μπορείτε να μεγεθύνετε ή να σμικρύνετε την ώρα που εργάζεστε χωρίς να χάσετε ούτε ένα βήμα, πατώντας το πλήκτρο CTRL και περιστρέφοντας τον τροχό κύλισης προς τα πάνω για να μεγεθύνετε και προς τα κάτω για να σμικρύνετε.

Ορισμένοι ιστότοποι και εφαρμογές, όπως οι Χάρτες Google, σας επιτρέπουν να μεγεθύνετε και να σμικρύνετε κάνοντας κύλιση προς τα πάνω και προς τα κάτω.

Αλλαγή του μεγέθους των εικονιδίων

Ίσως τα εικονίδιά σας είναι πολύ μικρά -ή έχετε πάρα πολλά και θέλετε να τα μικρύνετε όλα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό και με το ποντίκι σας. Κάντε κλικ στο φόντο της επιφάνειας εργασίας σας, κρατήστε πατημένο το CTRL στο πληκτρολόγιο και μετακινηθείτε με τον τροχό του ποντικιού σας προς τα πάνω ή προς τα κάτω για να αυξήσετε ή να μειώσετε το μέγεθος των εικονιδίων σας. Όλα τα εικονίδιά σας θα αλλάξουν ταυτόχρονα και θα παραμείνουν στο ίδιο μέγεθος μεταξύ τους.

Επιλέξτε μια λέξη ή μια παράγραφο

Γνωρίζετε ότι μπορείτε να κάνετε διπλό κλικ για να εκκινήσετε εφαρμογές, αλλά το διπλό κλικ επισημαίνει μια λέξη αν βρίσκεστε σε ένα έγγραφο ή σε μια ιστοσελίδα με κείμενο. Έχετε ακούσει ποτέ για το τριπλό κλικ; Αυτό θα αναδείξει μια ολόκληρη παράγραφο. Αυτά εφαρμόζονται επίσης σε μια λέξη σε μια διεύθυνση URL ή σε ολόκληρη τη διεύθυνση URL.

Επιλέξτε μια στήλη κειμένου

Αν έχετε χρησιμοποιήσει το Excel, γνωρίζετε ότι είναι εύκολο να επισημάνετε μια στήλη κειμένου. Μπορείτε όμως να κάνετε το ίδιο σε ένα έγγραφο του Word; Σίγουρα μπορείτε. Κρατήστε πατημένο το ALT + αριστερό κλικ και σύρετε τον κέρσορα πάνω από το κείμενο που θέλετε να επισημάνετε. Αφήστε το πλήκτρο ALT και το κουμπί του ποντικιού και θα εμφανιστεί ένα μενού περιβάλλοντος με επιλογές για το κείμενο που έχετε επισημάνει.

Αντιγραφή και μετακίνηση στοιχείων

Εδώ είναι μια συντόμευση για την παλιά αντιγραφή και επικόλληση: Επισημάνετε κάποιο κείμενο, κρατήστε πατημένο το πλήκτρο CTRL + αριστερό κλικ και, στη συνέχεια, σύρετε το κείμενο αλλού. Αφήστε το κουμπί του ποντικιού- το κείμενό σας θα αντιγραφεί και θα επικολληθεί εκεί.

Για να μετακινήσετε κείμενο, κρατήστε πατημένο το πλήκτρο SHIFT + αριστερό κλικ και σύρετε το κείμενο σε μια νέα θέση. Αφήστε το κουμπί του ποντικιού και το κείμενο θα εξαφανιστεί από την αρχική του θέση για να εμφανιστεί στη νέα.

Άνοιγμα συνδέσμου σε νέα καρτέλα του προγράμματος περιήγησης

Όταν θέλετε να ανοίξετε έναν σύνδεσμο χωρίς να χάσετε τη σελίδα στην οποία βρίσκεστε αυτή τη στιγμή, μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ και να επιλέξετε την επιλογή νέας καρτέλας από το μενού. Υπάρχει όμως και πιο εύκολος τρόπος!

Κάντε κλικ στον σύνδεσμο με τον τροχό κύλισης για να ανοίξετε έναν σύνδεσμο σε νέα καρτέλα.

Ένας νέος τρόπος κύλισης

Ο τροχός κύλισης κάνει ακριβώς αυτό που του αναγράφεται, αλλά υπάρχει και άλλος τρόπος για να διαβάσετε κείμενο που εκτείνεται σε πολλές σελίδες ή οθόνες.

Αντί να περιστρέφετε τον τροχό κύλισης πάνω-κάτω, πιέστε τον και θα δείτε να εμφανίζεται ένας μικρός κύκλος με μια κουκκίδα και δύο βέλη. Τώρα μετακινήστε το ποντίκι σας πάνω και κάτω για να μετακινηθείτε στη σελίδα. Αυτό διευκολύνει και την καταπόνηση των δακτύλων σας.

Ορισμένα μοντέλα ποντικιών διαθέτουν τροχούς κύλισης με κλίση. Μπορείτε να γείρετε τον τροχό αριστερά και δεξιά σε ένα παράθυρο ή μια εφαρμογή οριζόντιας κύλισης. Το ποντίκι σας μπορεί να διαθέτει αυτή τη λειτουργία και να μην το γνωρίζατε καν.

Μοίρασε το άρθρο!