Πέντε πράγματα να δεις στην πόλη των Πόλεων Κωνσταντινούπολη αυτό το καλοκαίρι

Μια θεαματικά εξελισσόμενη πόλη, η πόλη των Πόλεων για πολλούς αλλάζει διαρκώς. Παρουσιάζει τα νέα της πρόσωπα και νέες προτάσεις ανανέωσης. 

Επισκεφτήκαμε πέντε από τα σημεία που συζητούνται αυτό το καλοκαίρι στην Κωνσταντινούπολη. 

1) Η έκθεση David Hockney: The Arrival of Spring, Normandy, 2020

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΑΜΦΥΛΙΔΟΥ

dh-en-son.jpeg


Σε μια εμβληματική έπαυλη στο Βόσπορο, στο περίφημο ίδρυμα Sakıp Sabancı Museum, του πασίγνωστου ζάμπλουτου τούρκου επιχειρηματία Sabancı, αφού περπατήσετε στους μυθικούς κήπους της και ξαποστάσετε στο απόλυτα lounge cafe που θυμίζει σουηδικό σαλόνι, θα περιηγηθείτε στην πολυσυζητημένη έκθεση του David Hockney. Πηγαίνετε με καραβάκι. 

Μια έκθεση έργων που δημιούργησε στο iphone και το ipad του στη διάρκεια της πανδημίας. Ψηφιακά έργα όλα, απόρροια της παρατήρησης του ερχομού της άνοιξης στη Νορμανδία το 2020. 

stighmiotipo-2022-06-14-95442-mm.png

Μια πληθωρική εξιστόρηση των φύλλων και των άνθεων που γεννιούνται μέρα μέρα με έντονα χρώματα και επαναλήψεις μοτίβων. Μια έκθεση που παρουσιάστηκε πρώτα στο Λονδίνο, έπειτα στις Βρυξέλλες και τώρα στην Πόλη.  
*Sakip Sabanci Museum
Address: Sakıp Sabancı Caddesi No:42 Emirgan 34467 İstanbul
Telephone: +90 212 277 22 00

2) Το εμπορικό κέντρο Galata Port Istanbul 

Στο παλιό λιμάνι του Γαλατά πλάι στο νέο μουσείο σύγχρονης τέχνης και πιο κει από το Ντολμά Μπαχτσέ, η ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου έφερε τη δημιουργία του πιο τρέντι νέου εμπορικού κέντρου της πόλης. 

Μια τολμηρή αρχιτεκτονική πρόταση κοντά στη γέφυρα του Γαλατά που αποτελεί το πιο δημοφιλές νέο σημείο της πόλης. 

galarta-port.jpeg

Ένα εμπορικό κέντρο open space πλάι στη θάλασσα που συνδυάζει το shopping εναλλάξ με την εστίαση. 

Χωρίς τις μεγάλες βαριές φίρμες της μόδας αλλά με εναλλακτικά ονόματα που προσελκύουν πιο ψαγμένο κοινό αποτελεί την απόλυτη βόλτα για τον κάτοικο της πόλης που ακολουθεί τα trends αλλά και τον ταξιδιώτη αφού οι ταξιδιωτικοί οδηγοί το προτείνουν ως το νο1 προορισμό. 

Με υπόγειο κέντρο κρουαζιέρας, εκθέσεις από την ιστορία της πόλης, εθνικ κουζίνες και δεκάδες events, η επένδυση των 1,7 δις δολαρίων 

*Kılıçali Paşa Mahallesi, Meclis-i Mebusan Caddesi, No: 8, İç Kapı No:102, 34433, Beyoğlu, İstanbul

3) To νέο τζαμί Grand Mosque of Çamlıca

286527875-1446774959085588-5632166841622392401-n.jpg


Με 25 εκ επισκέπτες σε τρία χρόνια που λειτουργεί, αυτό το επιβλητικό και αμφιλεγόμενο μεγαθήριο, έργο του Ερντογάν, το νέο τζαμί της πόλης στην κορυφή του ομώνυμου λόφου ώστε να είναι ορατό από παντού. 

Ο θόλος είναι 72 ψηλός αντιπροσωπεύοντας τις 72 εθνότητες που ζουν στην πόλη. Η κεντρική πύλη ζυγίζει 6 τόνους και έχει ύψος 6,5 μέτρα και είναι μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου.

τζαμλιτζά.jpg

‘Εξι ζωγραφικά που καλύπτουν επιφάνεια 3,500 τ.μ. και μια βιβλιοθήκη 50 χιλιάδων βιβλίων και  3,000 τμ και ένα υπόγειο πάρκινγκ 3500 αυτοκινήτων. Το τζαμί φιλοξενεί 60000 πιστούς ταυτόχρονα και σχεδίασαν δυο γυναίκες αρχιτεκτόνισες, τις Μπαχάρ Μιζράκ και Χαϊριγιέ Γκιουλ Τοτού. 

Μη ξεχάσετε μια βόλτα στο γειτονικό πάρκο με τα εστιατόρια και να δείτε τη σημαία που βρίσκεται στον ψηλότερο ιστό που είδατε ποτέ. 

*Kısıklı Mahallesi, Çamlıca Tepesi, 34692 Üsküdar/İstanbul

4) Η γειτονιά του Πέρα 

Στρίβοντας από την Ιστικλάλ στην κατηφοριά του Μέγιογλου ανοίγεται μπροστά σου ένας ορίζοντας μαγικός. H γειτονιά Cihangir.

stighmiotipo-2022-06-14-104231-mm.png

Ξεκινώντας από το καφέ-εστιατόριο με το όνομα του διάσημου φωτογράφου Αra Güller (Tomtom Mah. Tosbaga Sok. No: 2 Galatasaray, Beyoglu) που βάφτισε και τον ομώνυμο δρόμο αντιλαμβάνεσαι ότι μπαίνεις σε μια άλλου τύπου γειτονιά. 

Προχωρώντας θα δεις σπουδαίες γκαλερί, καταστήματα ντιζάιν, ψαγμένους σχεδιαστές μόδας και κοσμημάτων, έθνικ εστιατόρια, να μπλέκονται γλυκά. Μια Μονμάρτη της Ανατολής.

Μη χάσεις τον υπέροχο κρυφό κήπο του Limonlu Bahçe (Tomtom, 34440, Yeni Çarşı Cd. No:74, 34433 Beyoğlu) για σπιτικές λεμονάδες και πιάτα ψαγμένα. 

5) Νύχτα στο Μπεσίκτας 

Οπωσδήποτε μην παραλείψετε τη νυχτερινή βόλτα στα κλαμπ του Βοσπόρου. Κέντρα απίστευτης πολυτέλειας που ξημερώνεις άνετα με θέα τα καράβια που περνούν και τη φωτισμένη γέφυρα που είναι φωτισμένη κόκκινη και μπλε. 

ruby.jpeg

To  Ruby (Yıldız Mh. Ortaköy Salhanesi Sk. No:5 34349 Ortakoy, Besiktas ) είναι μια καλή επιλογή για την περίφημη νύχτα της Πόλης που τελειώνει πάντα τη μέρα. 

Μοίρασε το άρθρο!