Ο ΟΑΕΔ θα επιδοτήσει «νεκρές» επιχειρήσεις-οφειλέτες για να επαναλειτουργήσουν

Σε πρόγραμμα επιδότησης του ΟΑΕΔ που θα λειτουργεί ως χρηματοδοτικό εργαλείο θα έχουν τη δυνατότητα να εντάσσονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες – οφειλέτες του ΕΦΚΑ που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους προκειμένου να επαναδραστηριοποιηθούν η να ξανανοίξουν τα «μπλοκάκια» τους.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη μείωση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών οι πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες, που εντάσσονται σε προγράμματα έναρξης ή επανέναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας του ΟΑΕΔ αποκτούν ασφαλιστική ενημερότητα και παραμένουν ενήμεροι καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των προγραμμάτων.

Προϋπόθεση για να λάβουν την ενημερότητα είναι να πληρώνουν με συνέπεια τις τρέχουσες ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, ακόμη και αν οφείλουν εισφορές και δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση. Από την επιχορήγηση του ΟΑΕΔ παρακρατείται ποσοστό 25% που αποδίδεται στον ΕΦΚΑ έναντι εξόφλησης των οφειλών. Παράγοντες της ασφάλισης πάντως αμφισβητούν την δυνατότητα των «νεκρών» επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στην υποχρέωση πληρωμής των τρεχουσών εισφορών και της δόσης της ρύθμισης

Με δεύτερη τροπολογία που κατατέθηκε ορίζεται ότι από 1.1.2019 η μείωση των εισφορών που δρομολογείται για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες θα ισχύει και για έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και γιατρούς. Η εισφορά θα υπολογίζεται όπως και για τους αυτοαπασχολούμενους επί του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου.

Επίσης καταργείται αναδρομικά από 1-7-2011 η ειδική εισφορά 1% υπέρ του Ο.Α.Ε.Δ. που είχε επιβληθεί στους εργαζόμενους στις Τράπεζες. Ειδικότερα, διευκρινίζεται ότι, δεν είναι υπόχρεοι καταβολής της ειδικής εισφοράς 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων οι υπάλληλοι των Τραπεζών και των θυγατρικών επιχειρήσεων των Τραπεζών ή των συνδεδεμένων με αυτές εταιριών που ανήκουν στον ίδιο όμιλο με τις Τράπεζες.

Μοίρασε το άρθρο!