Ο Αστ. Γαβότσης ενημέρωσε τους δημότες του Δρυμού για τις θετικές εξελίξεις στο θέμα του νερού

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης  είχε συνάντηση με τους δημότες του Δρυμού, προκειμένου να τους ενημερώσει δια ζώσης για την θετική πλέον εξέλιξη στο πολύπαθο θέμα του νερού. Επρόκειτο για ένα πρόβλημα, που ταλανίζει χρόνια ολόκληρα την περιοχή.

Όσον αφορά στην πορεία εξέλιξης του έργου:

  1. Στις 21/6/2018 βγήκε η λίστα με τα υπό ένταξη έργα στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020. Σ΄αυτή έχει περιληφθεί και το έργο: «ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ –ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΥΔΡΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΣ Τ.Κ. ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΥΔΡΕΥΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΤΗΣ Δ.Κ. ΛΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Δ.Κ. ΔΡΥΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ Δ.Ε. ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ» προϋπολογισμού 3.901.309,03€. Δηλαδή αυτό ανταποκρίνεται σε 22 με 25χλμ εξωτερικών αγωγών. 3 νέες γεωτρήσεις και 2 μεγάλες δεξαμένες. Μ΄αυτόν τον τρόπο συνδέεται ενιαία η πρώην δημοτική ενότητα Μυγδονίας.
  2. Επί του παρόντος αυτό που εκκρεμεί για να γίνει δημοπράτηση του έργου είναι να δοθεί το «πράσινο φως» από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Από κει και έπειτα θα πρέπει μέσα σε 400 ημέρες να έχει ολοκληρωθεί. Εκτιμάται ότι το έργο θα ξεκινήσει στα τέλη του έτους.

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, κατά την ομιλία τους προς τους δημότες, έκανε μια σύντομη αναδρομή στο θέμα του νερού, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα, και μάλιστα για τον ίδιο, η επίλυσή του, ήταν ένα προσωπικό στοίχημα.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Γαβότση, προέκυψε το 2007. Μέχρι το 2010 προσπάθησε να επιλυθεί με γεωτρήσεις. Παράλληλα έγιναν και οι πρώτες επαφές με την ΕΥΑΘ για αγορά νερού (προκειμένου να γίνει ανάμειξη νερού με το υπάρχον και μ΄αυτόν τον τρόπο να πέσουν οι τιμές των νιτρικών).

«Από το 2011 μέχρι και το 2014 ως αντιπολίτευση πλέον το έφερνα διαρκώς σε επικαιροποίηση. Επέμενα ότι έπρεπε να βρεθεί μια λύση. Να προσπαθήσουμε όλοι μαζί, γιατί είχα κάνει ήδη κάποιες ενέργειες. Όμως προφανώς το πρόβλημα της υδροδότησης του πρώην δήμο Μυγδονίας δεν ήταν προτεραιότητα για την τότε δημοτική αρχή. Μάλιστα το 2012-2013 βγήκαν δύο προσκλήσεις, δηλαδή δύο ευρωπαϊκά προγράμματα. Για να προχωρήσουν όμως θα έπρεπε να κατατεθεί έτοιμη, πλήρης μελέτη για το έργο, η οποία δεν υπήρχε», δήλωσε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου.

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι το 2014, που ανέλαβε πλέον ως δήμαρχος Ωραιοκάστρου στις άμεσες προτεραιότητες του συμπεριλήφθηκε και το θέμα ύδρευσης της Μυγδονίας. «Έτσι ξεκίνησε ένας νέος αγώνας ολοκλήρωσης ενός έργου, το οποίο ήταν επιτακτική ανάγκη για όλη την περιοχή. Ωστόσο οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι συνάντησε πολλές δυσκολίες. Εκπονήσαμε μελέτη και παράλληλα πήραμε νερό από πέντε γεωτρήσεις του Ωραιοκάστρου, το οποίο ήδη διοχετεύεται προς μια περιοχή του Μελισσοχωρίου. Παράλληλα να επισημάνω ότι με την περαίωση του υπό δημοπράτηση έργου θα έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη παροχής της ΕΥΑΘ, με ποσότητα 4.500 κυβικών νερού ημερησίως στον δήμο Ωραιοκάστρου. Ένα μεγάλο μέρος θα διοχετεύεται προς την πρώην δημοτική ενότητα Μυγδονίας. Μ΄αυτόν τον τρόπο επιλύεται πλήρως το πρόβλημα υδροδότησης ποιοτικού και ποσοτικού νερού», τόνισε ο κ. Γαβότσης

Στη συνάντηση με τους κατοίκους του Δρυμού ο κ. Γαβότσης διευκρίνισε ότι ανάλογες δράσεις ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους κατοίκους θα γίνουν, στο άμεσο μέλλον, και στα υπόλοιπες τοπικές κοινότητες του δήμου Ωραιοκάστρου.

 

Μοίρασε το άρθρο!