Οι μεγάλες φωνές της Ελλάδας: ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ

«Ποτέ δεν πέφτει το ταβάνι στο κεφάλι μας, απλώς δεν έχουμε σηκώσει αρκετά ψηλά τα χέρια μας για να το κρατήσουμε», είχε πει κάποτε σε μια συνέντευξή του.

Ο λόγος για τον Σωκράτη Μάλαμα, εκείνου με το φανατικό κοινό που δεν τον αφήνει να φύγει από τη σκηνή που τραγουδάει αν «δεν πάει τέσσερις η ώρα», εκείνου που όπως και να σε λένε για αυτόν θα είσαι πάντα «πουλάκι» και εκείνου που έχει καταφέρει η μισή Ελλάδα να τον θεωρεί καταθλιπτικό και η άλλη μισή να σκίζει τα ρούχα της από την ένταση της κάθε συναυλίας.

Ο ίδιος είναι ένας μουσικός, που ξεχωρίζει ανάμεσα σε εκείνους, που αποτελούν την αποκαλούμενη «έντεχνη μουσική σκηνή» στη χώρα μας.

Ο Μάλαμας σπούδασε Στο Εθνικό Ωδείο δίπλα στον Βαγγέλη Ασημακόπουλο και το Νότη Μαυρουδή. Από τα 23 του ξεκινά η επαγγελματική του πορεία, εργαζόμενος αρχικά ως δάσκαλος κιθάρας και τραγουδιστής σε λαϊκά μαγαζιά.

Βιογραφικο

Ο Σωκράτης Μάλαμας γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1957 στη Συκιά Χαλκιδικής. Πέρασε ένα μέρος των παιδικών και εφηβικών του χρόνων στη Στουτγάρδη της Γερμανίας όπου είχε εγκατασταθεί μόνιμα με τους γονείς και αργότερα επέστρεψε και πάλι στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική και συγκεκριμένα στην ηλικία των 13ων όταν ο πατέρας του, του έκανε δώρο την πρώτη του κιθάρα Στα 17 του ξεκινά μαθήματα στο Ωδείο της Θεσσαλονίκης. Τότε είναι που αρχίζει να γράφει και τα πρώτα του τραγούδια. Στην 5η Γυμνασίου αποβάλλεται δια παντός επειδή το έσκασε για 10 μέρες με μια συμμαθήτρια του, αλλά τελικά ολοκληρώνει την δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του στη Χαλκιδική. Δεν πετυχαίνει όμως στις εξετάσεις και επιστρέφει στη Γερμανία για να φοιτήσει σε σχολή ηλεκτρολόγων-μηχανολόγων, την οποία θα παρατήσει ένα χρόνο μετά και θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Η αρχή της δεκαετίας του ’80 τον βρίσκει να παίζει σε διάφορα μαγαζιά, στα λεγόμενα «σκυλάδικα» ως επαγγελματίας μουσικός. Ο ίδιος είχε πει όταν ερωτήθηκε για το πώς ήταν εκείνη η περίοδος, είχε πει ότι γυρνούσε στο σπίτι και έγραφε δικά του τραγούδια για να ισορροπήσει μέσα του.

Όσον αφορά τη δισκογραφία τον βοήθησε ο Νίκος Παπάζογλου . Ο Παπάζογλου ανάλαβε την ενορχήστρωση, την ηχοληψία και την ηχογράφηση των τραγουδιών του Μάλαμα, στο στούντιο «Αγροτικόν» στην Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα τον έπεισε πω πρέπει να τα τραγουδήσει ο ίδιος. Έτσι το 1998 κυκλοφορούν οι περίφημες «Ασπρόμαυρες Ιστορίες»
Δισκογραφία

Το 1989 κυκλοφορούν από τη Λύρα – μετά τη βοήθεια του Παπάζογλου – σε μουσική και στίχους δικούς του, οι «Ασπρόμαυρες ιστορίες». Για πολλούς από τους φανατικούς θαυμαστές του είναι ο καλύτερός του δίσκος.

Τραγούδια όπως το «πίνω, πληρώνω για το χθες», το «Ανάσες βιαστικές», το «Στέλλα» και το «Λάσπες», σημαδεύουν τον πρώτο αυτόν δίσκο.

Το 1993 έρχεται το πολυσκουσμένο «Να βάλω τα μεταξωτά», είναι από τα τραγούδια που σημάδεψαν το έντεχνο της δεκαετίας του ’90. Αυτος είναι και ο δίσκος που καθιερώνει τον Σωκράτη Μάλαμα στον χώρο. Σε αυτόν τον δίσκο γίνεται και η πρώτη συνεργασία με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Τα 1996, κυκλοφορεί η δουλειά που θα τον καθιερώσει στην ελληνική μουσική σκηνή, με τον τίτλο «Λαβύρινθος». «Το γράμμα», «Τα παιδιά μες στην πλατεία», «Είναι σκοτάδι», «Ο κήπος», είναι όλα τραγούδια που δεν χρειάζεται να ανήκεις στο φανατικό του κοινό για να τα ξέρεις.

Δυο χρόνια μετά, το 1998 κυκλοφορούν οι «13000 μέρες», με τον τίτλο παρμένο από ένα κομμάτι που έγραψε ο Σωκράτης όταν ήταν 35 χρονών και αποφάσισε να μετρήσει πόσες ημέρες και όχι χρόνια, ζει. Μέσα σε αυτόν τον δίσκο – στη δημιουργια του οποίου βοήθησε αρκετά ο Χρήστος Θηβαίος – «κρύβεται» ο «Δεκέμβρης του 1903», ποίημα του Καβάφη.

Το 1999, ο Νίκος Ξυδάκης έψαχνε μια λαϊκή φωνή για να τραγουδήσει μια σειρά τραγουδιών με στίχους του Μιχάλη Γκανά και του Θοδωρή Γκόνη. Τελική επιλογή του ήταν ο Σωκράτης Μάλαμας. Στον δίσκο περιλαμβάνεται ένα κομμάτι με στίχους του Νίκου Ξυδάκη, καθώς και το «Άλμπατρος» του Σαρλ Μποντλέρ.

Το 2000 έρχεται «Ο Φύλακας κι ο Βασιλιάς» και ο Σωκράτης Μάλαμας εδραιώνεται στο ελληνικό πεντάγραμμο. Αμιγώς λαϊκά κομμάτια μπλεγμένα με ηλεκτρικές επιρροές. Πολλά τραγούδια ξεχώρισαν και από αυτήν τη δουλειά (“Πριγκηπέσσα”, “Τίποτα δεν χάθηκε”, “Πουλί σε δέντρο αρχοντικό”, “Χαμένο ρούχο”).

Στο τέλος του 2002 κυκλοφορεί το “Ένα”, μια τολμηρή πρόταση του Σωκράτη. Δεκατέσσερα κομμάτια παιγμένα μόνο με δυο κιθάρες, με ένα πιάνο και ένα κοντραμπάσο σε δυο κομμάτια. Τραγούδια όπως η «Παλίρροια» που σε μαγεύει και το «Αγκάθι» που σε κάνουν να χορεύεις με όλο σου το είναι, συνυπάρχουν σε έναν αλλόκοτα όμορφο δίσκο.

To 2004 τραγουδά σχεδόν τα μισά τραγούδια στον δίσκο “Της νύχτας τα μακριά μαλλιά” της Μαρίας Θωίδου σε ενορχήστρωση Θύμιου Ατζακά και Αντώνη Ανισένγκου. Την κυκλοφορία του δίσκου ακολούθησαν και κοινές εμφανίσεις με την τραγουδοποιό, με την οποία ο Σωκράτης είχε συνεργαστεί και στο παρελθόν.

Το χειμώνα του 2005 ο Σωκράτης παρουσιάζει το πολυαναμενόμενο “Άδειο Δωμάτιο”. Οι μουσικοί είναι ένα μέρος των Λαϊκεδέλικα του Θανάση Παπακωνσταντίνου που συνυπογράφουν μαζί με το Σωκράτη ένα από τα κομμάτια του δίσκου.

Το 2007 έρχονται οι « Δρομοι» και φέρνουν μαζι τους τα «σπίτια», τα «ξωτικά» αλλά και το πιο γνωστό «Μην πολεμάς».

Ακολουθούν το «πέρασμα» το 2010, το «έξω» την ίδια χρονιά  ο «χάρτης» το 2014, το 2015 «Πρώτες Λέξεις » και τα «Κάτοπτρα» το 2017

 

Πολλές είναι και οι συμμετοχές του σε δίσκους φίλων καλλιτεχνών όπως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Διονύσης Τσακνής, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων ο Μίλτος Πασχαλίδης αλλά και οι Active Member.

Ο Μάλαμας,όπως άπειρες φορές έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις τοποθετεί τον εαυτό του στο λαϊκό, χωρίς βέβαια να επιδοκιμάζει τον διαχωρισμό του τραγουδιού σε κατηγορίες. Συνθέτης και τραγοδουποιός, όπως έχει επίσης δηλώσει, είναι οι σωστοί χαρακτηρισμοί για αυτόν και όχι τραγουδιστής. Έχει μελοποιήσει αρκετά έργα σπουδαίων ποιητών και έχει γράψει μουσική πάνω σε στίχους σπουδαίων καλλιτεχνών του παρελθόντος και του σήμερα.

Είναι παντρεμένος για χρόνια τώρα και έχει 5 παιδιά. Πάντα τους δίδασκε αυτά που η ζωή του είχε μάθει, για την κοινωνία, τους ανθρώπους, τα πολιτικά παιχνίδια κτλ.

Λαϊκόςέντεχνος, ο καθένας μπορεί να τον χαρακτηρίσει όπως θέλει ο καθένας αυτό που έχει σημασία είναι πως είναι καλλιτέχνης.

Δισκογραφία

1989 Ασπρόμαυρες Ιστορίες Lyra 4519 LP-CD
Στίχοι, μουσική, ερμηνεία του Μάλαμα. Την ενορχήστρωση και την ηχοληψία επιμελήθηκε ο Νίκος Παπάζογλου.

1991 Παραμύθια Lyra 4597 LP Ο δεύτερος δίσκος του, όπου συμμετέχουν η Μελίνα Κανά, ο Νίκος Παπάζογλου και η Όλγα Δεταινίτη.

1992 Της Μέρας και της Νύχτας Lyra 4654 LP-CD Η Μελίνα Κανά σε τραγούδια γραμμένα από τον Σωκράτη Μάλαμα. Στα μισά τραγούδια οι στίχοι του Γιάννη Τσατσόπουλου.

1993 Κύκλος Lyra 4744 LP-CD Οι στίχοι στα επτά από τα 12 τραγούδια δικοί του, ενώ έγραψε όλη τη μουσική. Ενορχήστρωση και ερμηνεία του Μάλαμα.

1994 Το Φάντασμα απ’ το Παρελθόν Ακτή 478295 LP-CD. Στίχοι, μουσική, ερμηνεία του Διονύση Τσακνή. Συμμετέχουν οι Ελισάβετ Καρατζόλη, Σωκράτης Μάλαμας, Γιάννης Παλαμίδας και Δάφνη Πανουργιά.

1994 Με τα Μάτια Κλειστά BMG 25713 LP-CD. Η Πίτσα Παπαδοπούλου σε 11 τραγούδια. Το Λένε με μουσική του Μάλαμα και στίχους του Μανώλη Ρασούλη.

1995 Στην Ανδρομέδα και στη Γη Lyra 4799 LP-CD. Στίχοι, μουσική του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Τραγουδά ο ίδιος και οι Σωκράτης Μάλαμας (4) και Μελίνα Κανά (2).

1995 Σωκράτης Μάλαμας Lyra 4845 LP-CD. Στίχοι (εκτός από δύο), μουσική, ερμηνεία του Σωκράτη Μάλαμα. Η Μελίνα Κανά στο Ανάβω Μια Φωτιά και στις δεύτερες φωνές.

1996 Λαβύρινθος

1998 13.000 Μέρες

1999 Ξυδάκης – Μάλαμας

2000 Ο Φύλακας κι ο Βασιλιάς

2002 Ένα

2005 Άδειο Δωμάτιο

2007 Δρόμοι

2010 Έξω

2010 Πέρασμα

2014 Ο Χάρτης

2014 Απρόμαυρες Ιστορίες (Αφήγηση Δεύτερη)

2014 Άδειο Δωμάτιο (Αφήγηση Δεύτερη)

2015 Πρώτες Λέξεις

2017 Κάτοπτρα


Πηγές: nirvana247.wordpress.com, lifo, ogdoo.gr, Wikipedia.gr

Μοίρασε το άρθρο!