Μάχη ψήφο με ψήφο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας στιγμής

Μπαρούτι μυρίζει η ατμόσφαιρα στην Τουρκία λίγες ώρες πριν από την προσφυγή στις κάλπες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανεβάζει τους τόνους και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να εμφανίζεται με αλεξίσφαιρο.

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος ολοκλήρωσε την προεκλογική του κούρσα με αφήγημα ότι επιχειρείται πολιτικό πραξικόπημα από τις ΗΠΑ.

Νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιούσε ότι «εάν χρειαστεί, θα προστατεύουμε την ανεξαρτησία και το μέλλον μας με κόστος τη ζωή μας, όπως κάναμε το βράδυ της 15ης Ιουλίου».

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν «ντέρμπι» Ταγίπ Ερντογάν – Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είτε πρόκειται για έρευνες που δημοσιεύτηκαν πριν την έναρξη της απαγόρευσης, είτε πρόκειται για έρευνες που δημοσιεύονται στα social media μετά την απαγόρευση και άρα αμφισβητούνται από αρκετούς ως προς την εγκυρότητα τους.

Με αλεξίσφαιρο ο Κιλιτσντάρογλου

Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσε η εμφάνιση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην Σαμσούντα καθώς φαίνεται να φορά αλεξίσφαιρο γιλέκο κάτω από το σακάκι. Την ίδια ώρα πίσω του ήταν μέλη της προσωπικής τους ασφάλεια που κρατούσαν όπλα δείχνοντας πως υπάρχει ανησυχία για την πόλωση που υπάρχει.

Νωρίτερα, ο διευθυντής ειδήσεων του αντιπολιτευόμενου καναλιού Tele 1 TV, Μερντάν Γιαναρντάγ υποστήριξε με ανάρτησή του στο Twitter ότι σχεδιαζόταν δολοφονία κατά του υποψηφίου προέδρου της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Στην ανάρτησή του, ο Γιαναρντάγ αναφέρει: «Νομίζω ότι είναι απαραίτητο να μοιραστούμε -έστω και αργά- ένα σημαντικό γεγονός που θα επηρεάσει βαθιά την πολιτική και κοινωνική ζωή της Τουρκίας. Επειδή εμπιστεύομαι την πηγή μου… Αναφέρεται ότι μπήκε από τη Γεωργία στην Τουρκία μία ομάδα για να δολοφονήσει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο «εγκέφαλος» της επιχείρησης, με αντάλλαγμα να του δοθεί χάρη είναι ο φυγάς επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της Metro Holding και της Metro Tourism Γκαλίπ Οζτούρκ. Ο ίδιος ζει στη Γεωργία για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά έχει καταδικαστεί στην Τουρκία για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στη δολοφονία ενός προσώπου.

«Πόλεμος» για το «ροζ» σκάνδαλο Ιντζέ

Η απόσυρση του Μουχαρέμ Ιντζέ από την προεδρική κούρσα στο παρά πέντε των εκλογών τροφοδοτεί την αντιπαράθεση Ερντογάν-Κιλιτσντάρογλου.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Εθνικής Συμμαχίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters για τον ισχυρισμό του ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από το «μοντάζ, τη συνωμοσία, το Deep Fake περιεχόμενο και τις κασέτες» που κυκλοφόρησαν για να παρέμβουν στην εκλογική διαδικασία. Μια δήλωση που διαψεύστηκε από την Ρωσία.

Όταν ρωτήθηκε γιατί έκανε την εν λόγω ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αν είχε συγκεκριμένα στοιχεία γι’ αυτήν, ο Κιλιτσντάρογλου απάντησε ότι «δεν θα τουιτάραμε έτσι αν δεν είχαμε» και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν είναι ποτέ, μα ποτέ σωστό μια άλλη χώρα να παρεμβαίνει στις εκλογές μας υπέρ ενός κόμματος. Ήθελα όλος ο κόσμος να το γνωρίζει αυτό. Γι’ αυτό έκανα αυτή την έκκληση μέσω ενός σαφούς και ξεκάθαρου tweet».

Σε χθεσινή του ανάρτηση, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανέφερε: «Αγαπητοί Ρώσοι φίλοι, εσείς είστε πίσω από τις μοντάζ, τις συνωμοσίες, το περιεχόμενο των Deep Fake και τις κασέτες που αποκαλύφθηκαν χθες σε αυτή τη χώρα. Αν θέλετε να συνεχιστεί η φιλία μας μετά τις 15 Μαΐου, πάρτε το χέρι σας από το τουρκικό κράτος. Εμείς εξακολουθούμε να είμαστε υπέρ της συνεργασίας και της φιλίας».

Το Κρεμλίνο απέρριψε τις κατηγορίες, με τον Εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει ότι «απορρίπτουμε σθεναρά αυτές τις δηλώσεις» για να προσθέσει ότι «δηλώνουμε επίσημα: Δεν μπορεί να γίνει λόγος για οποιαδήποτε ανάμειξη».

«Εάν κάποιος μετέφερε τέτοιες πληροφορίες στον κ. Κιλιτσντάρογλου, είναι ψεύτης», δήλωσε επίσης ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα εκτιμά ιδιαίτερα τις σχέσεις με την Άγκυρα. «Η Τουρκία έχει μια πολύ υπεύθυνη, κυρίαρχη και καλά μελετημένη θέση σε μια σειρά από περιφερειακά και παγκόσμια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν για την απόσυρση του Ιντζέ.

«Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει βιντεοκασέτα. Υπάρχουν και άλλα κόλπα. Ποιος κρύβεται πίσω από αυτά τα κόλπα; Υπάρχει η Πενσυλβάνια. Αυτό είναι το παιχνίδι των μελών της FETÖ. Τώρα έπαιξαν αυτό το παιχνίδι στον κ. Μουχαρέμ. Πρέπει να εξηγήσουμε σε όλους ότι το κόστος ενός λάθους στην κάλπη θα είναι πολύ βαρύ», δήλωσε σύμφωνα με το CNN Turk.

Ασυνήθιστα επιφυλακτικός ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν, η δημοτικότητα του οποίου διαβρώθηκε από την οικονομική κρίση στην Τουρκία, εμφανίστηκε ασυνήθιστα επιφυλακτικός το βράδυ της Πέμπτης αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εκλογών.

«Θα μας το πουν οι κάλπες την Κυριακή», απάντησε σε μια δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν πιστεύει ότι θα νικήσει. Παραδέχτηκε επίσης ότι δυσκολεύεται να πείσει τους νέους (5,2 εκατομμύρια Τούρκοι θα ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές για πρώτη φορά) οι οποίοι, όπως είπε, δεν έχουν βιώσει το χάος και τη διαφθορά των κυβερνήσεων συνασπισμού. «Υπάρχει μια γενιά στη χώρα μας που δεν γνώρισε καμία σκοτούρα από εκείνες που μας έκαναν να υποφέρουμε», συνόψισε.

«Δυσκολευόμαστε να εξηγήσουμε τις αξίες μας σε αυτή τη νέα γενιά. Επειδή οι νέοι μας δεν κάνουν τη σύγκριση με την παλιά Τουρκία αλλά με χώρες που έχουν καλύτερες συνθήκες», είπε σήμερα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πάνω από τους μισούς νέους θα προτιμούσαν να ψηφίσουν τον Κιλιτσντάρογλου. Όσον αφορά τους Κούρδους, που επίσης χαιρέτιζαν τις προσπάθειες εκδημοκρατισμού κατά τα πρώτα χρόνια της κυριαρχίας του Ερντογάν, τώρα θα στήριζαν επίσης τον αντίπαλό του.

Οι τις νέες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές στην Τουρκία

Σύμφωνα με το Politico όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, ο Κιλιτσνάρογλου μοιάζει να κερδίζει έδαφος.

Ερντογαν, Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογαν, Τουρκια, εκλογες τουρκια, εκλογες 2023, εκλογες, Κιλιτσναρογλου, Καμαλ Κιλιτσναρογλου

Στη δίνη του πληθωρισμού

Ενώ πολλοί άνθρωποι στη Σίβας παραμένουν σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του ΑΚ, ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός της χώρας και ο φόβος της αυξανόμενης απολυταρχίας και της πολιτικής δίωξης μοιάζουν να στρέφουν τους πολίτες στον Κιλιτσνάρογλου.

Η οικονομία είναι αναμφίβολα ο νούμερο ένα παράγοντας πίσω από την ψήφο των πολιτών. Ένας κουρέας, ο k. Teker, δήλωσε με απογοήτευση ότι οι άνθρωποι πλέον ξυρίζονται στο σπίτι για οικονομία

Ένας 48χρονος πωλητής παπουτσιών, ο κ. Sebahattin, εξήγησε ότι το ενοίκιο του είχε μόλις τετραπλασιαστεί και ότι το μηνιαίο εισόδημά του είναι 8.500 λίρες (398 ευρώ) αλλά τα έξοδά του πλέον 10.000 λίρες (468 ευρώ).

Είπε επίσης πως έχει βαθιές ανησυχίες ότι το κόμμα ΑΚ, το οποίο κάποτε υποστήριζε, απειλούσε τώρα τις βασικές ελευθερίες και ότι ο κόσμος φοβόταν να μιλήσει.

Όταν ρωτήθηκαν αν η αντιπολίτευση του Κιλιτσνάρογλου θα τα πήγαινε καλύτερα, τόσο ο Sebahattin όσο και ο Teker χρησιμοποίησαν την ίδια φράση: «Ας το δοκιμάσουμε».

Μένει να φανεί στην κάλπη αν τα παραπάνω γίνουν πραγματικότητα. Πάντως, με μια γρήγορη ματιά στους δρόμους της πόλης, οι εκλογές μοιάζουν ακόμη σαν ένα παιχνίδι εντός έδρας για τον 69χρονο πρόεδρο.

Τεράστια πλακάτ του Ερντογάν βρίσκονται κρεμασμένα στους δρόμους, μέχρι και από τα μπαλκόνια των διαμερισμάτων, ενώ οι αφίσες του Κιλιτσνάρογλου δεν φαινόταν σχεδόν πουθενά.

Σημειώνεται πως παρά το γεγονός πως έχει απαγορευτεί η δημοσίευση δημοσκοπήσεων στην Τουρκία στα Social Media τρεις εταιρείες η Optimar, Panorma και ORC δημοσίευσαν αμφιβόλου εγκυρότητας έρευνες.

Μοίρασε το άρθρο!