Θεσσαλονίκη: Κρούσματα κορωνοϊού στο 60% δικτύου αλυσίδας σούπερ μάρκετ

Ανακοίνωση εξέδωσε το “Σωματείο Εργαζομένων επιχειρήσεων του Ομίλου Σκλαβενίτη στη Βόρεια Ελλάδα” στην οποία καλεί σε απεργία τους εργαζόμενους την Πέμπτη 26/11 με βασικό αίτημα δωρεάν μαζικά τεστ στους εργαζόμενους, μέτρα υγιεινής και τακτικές απολυμάνσεις χώρων.

Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, πάνω από το 60% του δικτύου της Θεσσαλονίκης έχει τουλάχιστον ένα κρούσμα.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Βρισκόμαστε στα τέλη Νοέμβρη, μετά από τουλάχιστον 9 μήνες υγειονομικής κρίσης λόγω του κορωνοϊού. Καθημερινά μετράμε νέα κρούσματα συναδέλφων σε καταστήματα και αποθήκες. Πάνω απ’ το 60% του δικτύου Θεσσαλονίκης έχει τουλάχιστον ένα κρούσμα.

Την ίδια ώρα τα ελλιπή «πρωτόκολλα» του ΕΟΔΥ είναι κομμένα και ραμμένα στις απαιτήσεις των εργοδοτών για να μπορούν να συνεχίζουν απρόσκοπτα την κερδοφορία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο κρούσμα σε κατάστημα, το «πρωτόκολλο» προβλέπει απλά την απομάκρυνση του συναδέλφου και των «πολύ κοντινών επαφών του», ενώ το κατάστημα συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά με ότι αυτό συνεπάγεται. Και φυσικά οι «στενές επαφές» που θα τεθούν σε καραντίνα φτάνουν στο σημείο να «χρωστάνε ώρες» (το ½ της περιόδου καραντίνας) και να δουλεύουν υπερωριακά κατά μια ώρα την ημέρα.

Αυτός είναι ο κατάπτυστος νόμος για τους ανθρώπους της «πρώτης γραμμής», τους ανθρώπους που κάποτε κάποιοι καλούσαν να «χειροκροτάμε απ’ τα μπαλκόνια», όσο κυβέρνηση και αφεντικά, σκαρφίζονταν τρόπους να αποφύγουν τις ευθύνες τους. Όσοι πάλι συνάδελφοι παραμένουν όρθιοι, μεταφέρονται από τμήμα σε τμήμα και από κατάστημα σε κατάστημα για να καλύψουν τις ανάγκες με την εντατικοποίηση να χτυπάει κόκκινο. Και φυσικά δίπλα στην απειλή της πανδημίας η κυβέρνηση στήνει ακόμα μια καρμανιόλα για τα δικαιώματα των εργαζομένων, όσα έχουν απομείνει, επιβάλλοντας 10ωρα, απλήρωτες υπερωρίες, τσακίζοντας τα σωματεία που αντιστέκονται και «αβαντάροντας» τα σωματεία-σφραγίδες που αποτελούνται από στελέχη των εταιρειών.

 Φέρνει «νύχτα» ένα αντεργατικό έκτρωμα ενώ παράλληλα απαγορεύει στους εργαζόμενους ακόμα και την παραμικρή διαμαρτυρία, ακόμα και όταν αυτοί τηρούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα στις κινητοποιήσεις τους.

Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα για μας τους εργαζόμενους. Σε αυτήν την πραγματικότητα θα δώσουμε την δική μας απάντηση με τη συμμετοχή μας στην απεργία στις 26 Νοεμβρίου ζητώντας, μεταξύ άλλων:

    • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορωνοϊό δωρεάν σε όλους τους συναδέλφους. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς. Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος.
    • Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών.
    • Να δοθεί τώρα άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.
    • Πλήρης μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη σε όλους τους συναδέλφους που βγαίνουν σε καραντίνα, χωρίς να «χρωστάνε ώρες».
 Καταβολή έκτακτου επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
  • Σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. Καμία απώλεια εισοδήματος. Καμία απόλυση.
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης.
  • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Άμεσες προσλήψεις και χρηματοδότηση του.
  • Πολλαπλασιασμός των δρομολογίων στα ΜΜΜ, για να μειωθεί και η πληρότητα ανά δρομολόγιο.
  • Να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα που διαλύει τα δικαιώματα των εργαζομένων

Μοίρασε το άρθρο!