Θεσσαλονίκη: Άνω – κάτω τα εμπορικά ακίνητα από την πανδημία – Αύξηση έως 300%

«Μετά τον κορωνοϊό έχουμε περάσει σε μια εντελώς διαφορετική φάση όσον αφορά τα εμπορικά ακίνητα», επεσήμανε ο συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας και πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βόρειας Ελλάδας, Κώστας Γεωργάκος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την περασμένη εβδομάδα.

Όπως ανέφερε, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση τιμών που παρατηρήθηκε ήταν στους αποθηκευτικούς χώρους. Ειδικότερα, ενώ μέχρι και το ξέσπασμα τις πανδημίας οι τιμές στους χώρους Logistics ήταν από 1-2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, τώρα είναι από 4-5 ευρώ. «Μιλάμε δηλαδή για 100, 200 και 300% αύξηση», είπε χαρακτηριστικά.

Αυτό συμβαίνει όπως εξήγησε επειδή πάρα πολλές εταιρείες μετά τον κορωνοϊό και τις καραντίνες έχουν αυξήσει τον τζίρο τους διαδικτυακά, με αποτέλεσμα η διανομή να γίνεται από logistics centers και να χρειάζονται μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους. Η επόμενη μεγάλη ανάγκη στη Θεσσαλονίκη, όπως είπε, είναι να δημιουργηθούν πολλά τ.μ. αποθηκευτικών χώρων.

Για τα εμπορικά καταστήματα, επανέλαβε αυτό που έλεγε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σημειώνοντας ότι επιβεβαιώνεται σταδιακά, ότι αρκετές αλυσίδες ελληνικές και ξένες αλλά και τράπεζες «συρρικνώνονται» σε χρησιμοποιούμενα τ.μ. Ενώ δηλαδή μπορεί να είχαν αναπτυχθεί με δυο, τρία ή και τέσσερα καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ξαφνικά αυτά συμπτύσσονται σε ένα. Οι αλυσίδες κατεβάζουν ταμπέλες από καταστήματα αλλά δεν κλείνουν, παρά συγκεντρώνονται σε έναν χώρο. «Βλέπουν ότι οι νέοι κάτω των 28 ετών κάνουν μεγαλύτερο τζίρο μέσω διαδικτύου και δεν προτιμούν το φυσικό κατάστημα, άρα δεν θα υπάρχει η ανάγκη του καταστήματος όπως το ξέραμε, θα αλλάξει», επεσήμανε, επαναλαμβάνοντας ότι πολλά πράγματα στις συνήθειές μας αλλάζουν μετά τον κορωνοϊό.

Ελάχιστη ζήτηση για μικρούς γραφειακούς χώρους

Σε ότι αφορά τους γραφειακούς χώρους, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ζητήσεις για μικρά γραφεία. «Είναι ελάχιστο το ενδιαφέρον, η μόνη κινητικότητα που είχαμε για χώρους 10-20 τμ. ήταν όταν βγήκε ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και οι ενδιαφερόμενοι έψαχναν χώρους έως 150 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά. Δεν υπάρχουν πλέον ζητήσεις για 70-100 τ.μ. αλλά από την άλλη έχουν αυξηθεί οι ζητήσεις για μεγάλους χώρους, των 500 ή 1000 τ.μ. «Το μοντέλο των ξένων εταιριών είναι συγκεκριμένο για να έρθουν στην ελληνική αγορά. Δεν θέλουν να φτιάξουν το χώρο. Ζητούν έτοιμους χώρους με τις προδιαγραφές που ζητούν», όπως είπε σημειώνοντας ότι αυτός είναι και ο λόγος που τα μισθώματα είναι υψηλά. Στην Αθήνα τα μισθώματα έχουν ξεπεράσει τα 25 ευρώ το τ.μ. ενώ στη Θεσσαλονίκη κινούνται κοντά στα 8-15 ευρώ το τ.μ.

Αλλάζει ο «χάρτης» των εμπορικών καταστημάτων

Ο «χάρτης» έχει αλλάξει στην Αττική τα τελευταία χρόνια, είπε από την πλευρά του ο  πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος. Μικρά γραφεία,  έχουν μετατραπεί σε κατοικίες, δημιουργώντας τις κατάλληλες προδιαγραφές όπως τη δημιουργία τουαλέτας. Και στην Αθήνα, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Ποταμιάνος παρατηρείται μεγάλη ζήτηση για χώρους πολλών τ.μ. , για αποθηκευτικούς χώρους, που δεν υπάρχουν. Καταστήματα προβολής έχουν ζήτηση ενώ καταστήματα που είναι σε μικρότερους δρόμους χωρίς μεγάλη εμπορική κίνηση είναι πλήρως απαξιωμένα. Αυτό έχει οδηγήσει σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο στο να μετατρέπονται τέτοια εμπορικά καταστήματα σε διαμερίσματα τύπου λοφτ, κάτι που βλέπουμε ήδη κατά κόρον στη Θεσσαλονίκη.

Σε ότι αφορά τα μισθώματα σε εμπορικούς δρόμους, ο κ. Γεωργάκος είπε ότι κινούνται στα ίδια επίπεδα, ενώ ότι ξενοικιάζεται ξανανοικιάζεται από νέες κυρίως πολυεθνικές εταιρίες.  

Τέλος, ανέφερε ότι ανενεργά ακίνητα σε βιομηχανικούς –βιοτεχνικούς χώρους είναι ακίνητα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια τραπεζών και funds και δεν έχουν ξεκαθαρίσει ή έχουν κάποιο πρόβλημα με τα κληρονομικά. Γενικότερα πάντως υπάρχει ζήτηση για τέτοια ακίνητα, ωστόσο δεν μπορούν να βγουν προς πώληση ή μίσθωση.

«Τα επόμενα χρόνια θα δούμε μια άλλη πόλη»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου που αφορούσε επίσης και το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και τη βραχυχρόνια μίσθωση, ο κ. Γεωργάκος τόνισε ότι χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη αυτήν την στιγμή.

«Μιλάμε για πάνω από 30-40.000 τ.μ. τα οποία προορίζονται για ξενοδοχεία και διαμερίσματα. «Η Ελλάδα αλλάζει. Αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο, τα επόμενα χρόνια θα δούμε μια άλλη πόλη αν υλοποιηθούν πλήρως αυτά που γνωρίζουμε σήμερα», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι και η Χαλκιδική παρουσιάζει πολύ μεγάλη ανάπτυξη.

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ “ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”

Μοίρασε το άρθρο!