Η κινούμενη άμμος των «μετέωρων» ψηφοφόρων

Σημαντική αύξηση της αβεβαιότητας στο εκλογικό τοπίο καταγράφει η πανελλαδική έρευνα της palmos Analysis, καθώς το ποσοστό των μετέωρων ψηφοφόρων αυξάνεται, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Σεπτεμβρίου κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Την ίδια στιγμή, η εντονότερη μείωση του ποσοστού της ΝΔ σε σχέση με το αντίστοιχη του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγεί σε μείωση της διαφοράς μεταξύ των δύο κομμάτωντόσο σε επίπεδο πρόθεσης ψήφου, όσο και σε επίπεδο εκτίμησης της εκλογικής επιρροής. Η «τράπουλα» των εκλογικών δεδομένων φαίνεται να ανακατεύεται ξανά, καθώς σε κάθε περίπτωση μπαίνουμε σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο.

Σε μια σχεδόν, προεκλογική λοιπόν περίοδο οι συσπειρώσεις των δύο μεγαλύτερων κομμάτων εμφανίζονται χαμηλότερα σε σχέση με την περίοδο αμέσως μετά τη ΔΕΘ και την εμφάνιση των δύο πολιτικών αρχηγών εκεί, του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση βρίσκεται στο 41% (από 44% τον Σεπτέμβριο) και οι «μετέωροι» ψηφοφόροι του αυξάνονται στο 38% (από 30% τον Σεπτέμβριο), ωστόσο υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο που συμβάλει στην μείωση της διαφοράς από την Νέα Δημοκρατία: οι απευθείας διαρροές ψηφοφόρων του Κυβερνώντος κόμματος προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση μειώνονται δραστικά από το 15% στο 8%, καθώς ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωναν το προηγούμενο διάστημα ότι κατευθύνονταν προς την ΝΔ, σήμερα δηλώνουν ότι το ξανασκέπτονται. Παρόλα αυτά όμως δεν φαίνεται να κεφαλαιοποιούνται – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – η μη μείωση των συντάξεων και η πρόβλεψη μέτρων ελάφρυνσης στον προϋπολογισμό του 2019: είναι σαφές ότι οι ψηφοφόροι είναι καχύποπτοι και θέλουν πλέον απτές αποδείξεις για τα εξαγγελλόμενα.

Στη Νέα Δημοκρατία, διπλασιάζεται το ποσοστό των μετέωρων ψηφοφόρων του κόμματος, ένα δείγμα ενδεχομένως ότι κάποιοι από τους χειρισμούς του κόμματος στα θέματα που ανέκυψαν το τελευταίο διάστημα (π.χ. σχέδιο συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου για θέματα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας), μάλλον προκάλεσαν σύγχυση σε μέρος της εκλογικής βάσης του κόμματος. Σημαντική – αρνητική – επίδραση φαίνεται να έχει η υπόθεση του ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη στις εκλογικές επιδόσεις του Κινήματος Αλλαγής, καθώς χάνει πάνω από 1,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την μέτρηση του Σεπτεμβρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 86% του εκλογικού σώματος συμφωνεί με το άνοιγμα των λογαριασμών, θεωρώντας ότι όλοι πρέπει να ερευνώνται για κάθε υποψία, έναντι μόλις 10% που θεωρεί την εξέλιξη ως μια απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου. Μάλιστα, ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης του 2015 εμφανίζεται αντίστοιχη εικόνα:59% συμφωνούν με το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού, έναντι 38% που διαφωνούν. Καμπανάκι κινδύνου για το πολιτικό σύστημα, η επάνοδος της Χρυσής Αυγής στην τρίτη θέση, με αυξημένο μάλιστα ποσοστό τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής. Στα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας, το φλερτ της Ένωσης Κεντρώων με το όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του 3%.

* Ο Πασχάλης – Αλέξανδρος Τεμεκενίδης είναι Διευθυντής Ερευνών Palmos Analysis

Μοίρασε το άρθρο!