ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟΥ 2016 ΗΤΑΝ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΓΑΙΩΝ

pc2900131

Ένα από τα πιο σημαντικά του 2016 για τον Δήμο Ωραιοκάστρου, ήταν η τροπολογία που κατέθεσε και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην ολομέλεια της βουλής, ο βουλευτής Β΄ Θεσ/νίκης των ΑΝ.ΕΛΛ., Γιώργος Λαζαρίδης.Η τροπολογία αφορά σε «…Αποφάσεις Νομαρχών, για μεταβιβάσεις κοινόχρηστων γαιών, που υφίστανται στα αρχεία των δημόσιων υπηρεσιών και έχουν μεταγραφεί στα αρμόδια υποθηκοφυλάκεια και για οποιονδήποτε λόγο δεν δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, υποχρεωτικά δημοσιεύονται, με τις σχετικές αποφάσεις που εκδόθηκαν από τον αρμόδιο Νομάρχη».

Στο 27ο Δημοτικό Συμβούλιο, παρίσταντο και ο κ.Λαζαρίδης,τον οποίο ευχαρίστησε ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, για την παρέμβασή του αυτή στην ολομέλεια της βουλής, που είχε σαν αποτέλεσμα την ψήφιση της τροπολογίας για μεταβιβάσεις κοινόχρηστων γαιών

Στο παρελθόν λοιπόν, ειδικά τις δεκαετίες του 1950, του 1960, του 1970, οι νομάρχες με αποφάσεις τους παραχωρούσαν κάποιες εκτάσεις στους δήμους. Με την έκδοση αυτών των αποφάσεων των νομαρχών έπαιρναν οι δήμοι τις αποφάσεις, τις μετέγραφαν στον υποθηκοφυλακείο, γίνονταν κύριοι αυτών των εκτάσεων και προχωρούσαν σε διάφορες πράξεις.

Οι Νομάρχες με την σειρά τους έστελναν τις αποφάσεις στο Εθνικό Τυπογραφείο(όπως άλλωστε προβλεπόταν από τον Νόμο), προκειμένου να εκδοθεί ΦΕΚ. Εκ παραλείψεως, πολλές φορές κατά την μεταφορά των αριθμών των αγροτεμαχίων ή των οικοπέδων που περιέγραφε η απόφαση του Νομάρχη, κάποια εξ αυτών παραλείπονταν ή διέφευγαν της αντίληψης, με αποτέλεσμα να μην αναγράφονται στο ΦΕΚ. Είναι σαφές ότι αυτό οφειλόταν σε παραλείψεις ή λάθη κατά την αντιγραφή της απόφασης του Νομάρχη. Η πρόθεση του Νομάρχη αποτυπώνεται στην εκδοθείσα απόφαση, επομένως οι όποιες παραλείψεις θα πρέπει να αποκατασταθούν ή να διορθωθούν προκειμένου να αποφευχθεί η όποια ταλαιπωρία είτε των Δήμων είτε των πολιτών, διότι μέσα στις δεκαετίες που μεσολάβησαν έχουν γίνει πολλές πράξεις και έχει αλλάξει η χρήση των εκτάσεων.

Η καθυστέρηση της τακτοποίησης του ζητήματος προκάλεσε δικαιολογημένες ανησυχίες στους Δήμους, για πιθανή απώλεια της κυριότητας των εν λόγω εκτάσεων.

Όμως, με την εφαρμογή της προτεινόμενης τροπολογίας γίνεται διόρθωση στα λάθη του παρελθόντος, τα οποία αντιμετωπίζουν οι δήμοι και πραγματικά έχουν οξυνθεί τα τελευταία χρόνια. Ζητήσαμε να αποκατασταθεί αυτό το λάθος και να εγγραφούν πλέον στο ΦΕΚ τα αγροτεμάχια ή οι εκτάσεις που παραλήφθηκαν, οι οποίες, ήδη έχουν μεταγραφεί στο υποθηκοφυλακείο, κάτι που αφορά σε Δήμους σε όλη την Ελλάδα.

Η τροπολογία εισήχθει σε Σ/Ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, έχοντας την στήριξη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Σύριζα, της Δημ. Συμπαράταξης και της Ένωσης Κεντρώων, πλην των, Νέας Δημοκρατίας, Χρυσής Αυγής και  Κ.Κ.Ε.. Το Ποτάμι απείχε από την διαδικασία της συζήτησης του νομοσχεδίου.

πηγή PoliteiaMeOrama.gr

φώτο PoliteiaMeOrama.gr

02/01/2016

Μοίρασε το άρθρο!