Πώς παίχτηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες η δημοπρασία για τις 4 άδειες Το Παρασκήνιο

images

03/09/2016

Ένα σκληρό επιχειρηματικό πόκερ, με αιφνιδιασμούς, χειρουργικά χτυπήματα και ανατροπές προγνωστικών παίχτηκε πίσω από τις σφραγισμένες πόρτες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης στην τριήμερη δημοπρασία για τις 4 τηλεοπτικές άδειες – μια δημοπρασία, που κινήθηκε στα όρια ανάμεσα στο τηλεοπτικό reality, τον ωμό τζόγο αλλά και τα διδάγματα της… Θεωρίας των Παιγνίων.

Εκ του αποτελέσματος, δε, και από τις πληροφορίες που αρχίζουν πλέον να βγαίνουν στη δημοσιότητα για το χρονικό των τριών 24ώρων που ανατρέπουν το ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο προκύπτουν ήδη τρία καθαρά συμπεράσματα:

Το πρώτο είναι πως οι 4 νικητές των – πανάκριβων, όπως κατέληξαν – τηλεοπτικών αδειών δεν είναι… εξίσου νικητές.

Το δεύτερο είναι πως οι 8 «έγκλειστοι της Καλλιθέας» δεν προσήλθαν στην αρένα όλοι εξίσου αποφασισμένοι για να διεκδικήσουν το τρόπαιο.

Και το τρίτο, πως ο πόλεμος των τριών ημερών δεν είναι παρά η αρχή ενός παιχνιδιού που θα διαμορφώσει τους νέους συσχετισμούς ισχύος στο τηλεοπτικό και επιχειρηματικό στερέωμα.

Το «κόλπο γκρόσο» του Αλαφούζου

Στην πρώτη ανάγνωση, και αναζητώντας τον «νικητή των νικητών», το κόλπο γκρόσο ήρθε καθαρά από την πλευρά Αλαφούζου και ΣΚΑΙ. Κατά ειρωνικό τρόπο ο μεγαλύτερος πολέμιος της κυβέρνησης πήρε την πρώτη τηλεοπτική άδεια με το χαμηλότερο τίμημα απ’ όλους: Για να την κατοχυρώσει θα πληρώσει 43,6 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 32,3 εκατομμύρια λιγότερα από τον όμιλο Κυριακού που πήρε την ακριβότερη άδεια με 75,9 εκατομμύρια.

Και ταυτόχρονα, έκανε και το μεγάλο «δώρο» στην κυβέρνηση: Ανέβασε κατακόρυφα τον πήχη και οδήγησε στα ύψη τα χτυπήματα των επόμενων τριών γύρων, μαζί με το τελικό συνολικό τίμημα για τις 4 άδειες.
Στην πραγματικότητα, το επιτελείο Αλαφούζου – που εκπροσωπήθηκε στη δημοπρασία από τον γενικό διευθυντή του ΣΚΑΙ Κώστα Κιμπουρόπουλο – ρίσκαρε, έπαιξε στην γραμμή «ανέβα απότομα ψηλά για να τους τρομάξεις» και κέρδισε. Είναι η τακτική που στη Θεωρία των Παιγνίων ονομάζεται και «Κανόνας της Αυγής».

Επί του πρακτέου, και κατά τις πληροφορίες, εκείνο που έκανε ο ΣΚΑΙ ήταν να ανεβάσει κατακόρυφα το χτύπημα, μετά από 52 γύρους δημοπρασίας, από τα 28 εκατομμύρια ευρώ στα 43 εκατομμύρια. Οι υπόλοιποι αιφνιδιάστηκαν, στην τελική μονομαχία βρέθηκε απέναντί του ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας που πήγε «πάσο» προσβλέποντας στους επόμενους τρεις γύρους, και η πρώτη άδεια κατακυρώθηκε μετά από 10 ώρες μάχης στον όμιλο Αλαφούζου.

«Κλειδί» το χτύπημα του δεύτερου

Μετά από αυτή την εξέλιξη, στη συνέχεια της διαδικασίας αναδείχθηκε σε «κλειδί» ο κανόνας του διαγωνισμού που προέβλεπε ότι ο δεύτερος πλειοδότης κάθε γύρου δεν είχε δικαίωμα να ξεκινήσει τον επόμενο με τίμημα χαμηλότερο από εκείνο που είχε καταθέσει στην τελευταία σφραγισμένη προσφορά του.

Αυτή και μόνον η ρήτρα ήταν αρκετή για να ανεβάσει σχεδόν κατά 10 εκατομμύρια το τίμημα της δεύτερης άδειας – μιας άδειας που πήρε τελικά, μετά από 78 γύρους αλλά με πολύ πιο ήπια τακτική «χτυπημάτων», το μεσημέρι της δεύτερης ημέρας ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας.

Οι «χαμένοι» Μαρινάκης και Κυριακού

Η άνοδος του συνολικού τιμήματος για τις δύο πρώτες άδειες σχεδόν στα 100 εκατομμύρια ευρώ προδιέγραψε και το πανάκριβο τέλος που είχε η δημοπρασία για τον Βαγέλη Μαρινάκη και τον όμιλο Κυριακού.

Την 1η Σεπτεμβρίου, στις 11.20 το πρωί, ο Θοδωρής Κυριακού του ΑΝΤ1 πήρε την τρίτη άδεια με 75,9 εκατ.ευρώ έπειτα από 99 γύρους και τα ξημερώματα της Πέμπτης, στις 02.35, η τέταρτη άδεια «κλείδωσε» υπέρ του Βαγγέλη Μαρινάκη μετά από 117 γύρους και έναντι 73,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Αμφότεροι καταγράφονται στους νικητές του τριήμερου – και πρωτόγνωρου μαραθωνίου – αλλά ταυτόχρονα είναι και οι οικονομικά «χαμένοι» μεταξύ των 4 νέων καναλαρχών.

Ο απών Βαρδινογιάννης

Στον αντίποδα, της επιθετικής και μετωπικής τακτικής των «4», ο μέχρι πρότινος κυρίαρχος του τηλεοπτικού πεδίου, ο όμιλος Βαρδινογιάννη, δεν ήταν τελικά μόνον φυσικά, αλλά μάλλον και ουσιαστικά, απών από την διεκδίκηση των αδειών.

Παρ’ ότι η πλευρά Βαρδινογιάννη μετείχε με δύο διαφορετικές εταιρίες στη δημοπρασία – το STAR (Νέα Τηλεόραση) και τον Ανεξάρτητο Τηλεοπτικό Πάροχο Περιεχομένου (ITV CP), η τακτική που ακολούθησε έδειξε ότι δεν μπήκε καν στη μάχη.

Το υψηλότερο χτύπημα του Ανεξάρτητου Τηλεοπτικού Παρόχου Περιεχομένου ήταν 18 εκατομμύρια ευρώ , ενώ ο εκπρόσωπος του Star ανέβηκε μόλις μέχρι τα 13 εκατομμύρια.

Με την τροπή που είχε λάβει εξ αρχής η δημοπρασία, ήταν σαφές ότι με αυτά τα ποσά δεν υπήρχε η παραμικρή περίπτωση – έως και πρόθεση – διεκδίκησης έστω και μίας άδειας.

Κατά πληροφορίες που διαρρέουν από το πρωί από την πλευρά Βαρδινογιάννη, η τακτική του ομίλου ήταν βασισμένη στο σκεπτικό πως η διαδικασία θα καταπέσει στα δικαστήρια και σε νομικό επίπεδο.

Όταν ωστόσο μετέχεις σε έναν διαγωνισμό, σημαίνει ότι τον νομιμοποιείς και ντε φάκτο. Και έτερες ερμηνείες, από παράγοντες της μιντιακής αγοράς, λένε πως ίσως ο επιχειρηματίας μπήκε στη δημοπρασία απλώς και μόνον για να δείξει ότι δεν εγκαταλείπει τη μάχη υπέρ των εργαζομένων όχι μόνον του Mega αλλα, πλέον, και του Star.

Ο Ιβάν Σαββίδης

Ο έτερος εκ των ηττημένων, ο Ιβάν Σαββίδης ήταν είτε ο «άπειρος», ή απλώς ο «λαγός» του τριήμερου μαραθωνίου.

Η εταιρία του, η Dimera Media έφθασε τις προσφορές της μέχρι τα 61,5 εκατομμύρια, χωρις όμως ο Ιβάν Σαββίδης να μετάσχει σε καμία από τις 4 τελικές μονομαχίες που κατακύρωσαν και τις άδειες.

Ο ίδιος είπε τα ξημερώματα ότι στον τελευταίο γύρο σήκωσε «λευκή σημαία» καταθέτοντας μηδενική προσφορά, δήλωσε «χαρούμενος γιατί οι τέσσερις άδειες έφεραν στον προϋπολογισμό πάνω από 240 εκατ. Ευρώ», έδωσε συγχαρητήρια στους νικητές και ανανέωσε την υπόσχεσή του για είσοδο στα media κάποια στιγμή στο άγνωστο μέλλον…

Η περίπτωση Κοντομηνά

Το δικό της ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η περίπτωση Alpha και Δημήτρη Κοντομηνά. Ο επιχειρηματίας – που το κανάλι του έχει κρατήσει από τους πιο ήπιους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση – έφθασε τις προσφορές του μέχρι τα 61 εκατομμύρια ευρώ, ούτε εκείνος όμως έφθασε σε τελική μονομαχία και η τακτική της εταιρίας στη δημοπρασία έδειξε μάλλον αιφνιδιασμό.

Το ερώτημα πλέον είναι ποιες θα είναι οι επιχειρηματικές κινήσεις του Δημήτρη Κοντομηνά σε σχέση με τον Alpha, με τα σενάρια στην αγορά να κάνουν ήδη λόγο για επαφές σύμπραξης με έναν εκ των δύο νέων καναλαρχών, είτε τον Βλαδίμηρο Καλογρίτσα είτε – λιγότερο πιθανο – με τον Βαγγέλη Μαρινάκη…

πηγή Tvxs

Μοίρασε το άρθρο!