Ο συριακός στρατός ανακατέλαβε ολόκληρη την Παλμύρα Στρατηγική Νίκη

198899-syrianarmy

28/03/2016

Ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων, ανακατέλαβε την Παλμύρα μετά από σφοδρές μάχες με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίο τράπηκαν σε φυγή. Υπό τον έλεγχο του στρατού βρίσκεται τόσο η αρχαία πόλη όσο και το κατοικημένο τμήμα της.

Όπως ανακοινώθηκε μέσω της συριακής κρατικής τηλεόρασης ο στρατός και οι συμμαχικές πολιτοφυλακές, που ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις στην Παλμύρα στις 7 Μαρτίου, «έχουν θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη». Την είδηση επιβεβαίωσε και στρατιωτική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο, αλλά και το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο έχει έδρα τη Βρετανία και καταγράφει τις εξελίξεις από την έναρξη του πολέμου στη Συρία.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πυρά ακούγονται ακόμη από το ανατολικό τμήμα της πόλης, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος έχει ανακαταληφθεί και το Ισλαμικό Κράτος έχει υποχωρήσει. Περίπου 400 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν κατά τις μάχες με τον επικεφαλής του Παρατηρητηρίου να κάνει λόγο για την μεγαλύτερη ήττα των τζιχαντιστών από τη στιγμή που ανακοίνωσαν τη δημιουργία του χαλιφάτου τους, σχεδόν πριν από δύο χρόνια.

Η Παλμύρα, «η νύφη της ερήμου» όπως την αποκαλούν, πριν το ξέσπασμα του πολέμου αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Συρίας αλλά και της Μέσης Ανατολής, προσελκύοντας χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο. Η Αρχαία Πόλη της Παλμύρας με τους μοναδικούς ιστορικούς της θησαυρούς έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν την πόλη τον Μάιο του 2015 και επιδόθηκαν σε μαζικές καταστροφές των ιστορικών μνημείων της. Μετά την ανακατάληψη της Παλμύρας αναμένεται να γίνει και ο απολογισμός των καταστροφών.

Οι επιχειρήσεις του στρατού στην πόλη της Παλμύρας βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς οι τζιχαντιστές, κατά την αποχώρησή τους, παγίδευσαν διάφορα σημεία της πόλης με βόμβες.  «Είναι μια γνωστή τακτική του Ισλαμικού Κράτους. Παγιδεύει σημεία και σπίτια με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς», αναφέρει ο ανταποκριτής του Al Jazeera.

Η νίκη στην Παλμύρα αναγνωρίζεται ως μια σημαντική στρατηγική επιτυχία για τις δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ, καθώς αποτελούσε σημαντικό προπύργιο των τζιχαντιστών. Με την ανακατάληψή της ανοίγει ο δρόμος προς την ανατολή και τα ενδότερα του Ισλαμικού Κράτους την Ντεΐρ αλ Ζορ και τη Ράκα, που αποτελεί και την πρωτεύουσα των τζιχαντιστών. Τους τελευταίους μήνες ο συριακός στρατός και οι Κούρδοι έχουν πετύχει σημαντικές νίκες έναντι των τζιχαντιστών και προελαύνουν στα πεδία των μαχών. Σημαντικό ρόλο σε αυτές τις επιτυχίες έπαιξε και η συμμετοχή των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων, που βομβαρδίζουν θέσεις των τζιχαντιστών.

πηγή Tvxs

Μοίρασε το άρθρο!