Η «διπλωματία του εκβιαστή»

Με διακοπή της οικονομικής βοήθειας που χορηγεί εμμέσως η κυβέρνηση των ΗΠΑ απειλεί τους Παλαιστίνιους ο Ντόναλντ Τραμπ. Οι ΗΠΑ διακόπτουν τη χρηματοδότηση αυτή προκειμένου να πιέσουν την Παλαιστινιακή Αρχή να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου με το Ισραήλ. Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιου διαμηνύουν ότι δεν θα υποχωρήσουν μπροστά στον εκβιασμό των ΗΠΑ.

«Πληρώνουμε τους Παλαιστίνιους ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ τον χρόνο, χωρίς καμία αναγνώριση ή σεβασμό» από πλευράς τους, ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο Τραμπ. «Αφού οι Παλαιστίνιοι δε θέλουν πια να μιλήσουν για την ειρήνη, γιατί οφείλουμε να συνεχίσουμε να τους κάνουμε αυτές τις τεράστιες πληρωμές στο μέλλον;», συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ερωτηθείσα για την ανάρτηση του Τραμπ την Τρίτη, η Νίκι Χέιλι διευκρίνισε πως «ο πρόεδρος βασικά είπε ότι δεν θέλει να χορηγήσουμε καμιά επιπρόσθετη χρηματοδότηση, και να σταματήσουμε τη χρηματοδότηση, ωσότου οι Παλαιστίνιοι να συμφωνήσουν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να προχωρήσουν στην ειρηνευτική διαδικασία.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ αναφέρονται στην αμερικανική χρηματοδότηση στην UNRWA, την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική συμβολή σε αυτή την υπηρεσία του ΟΗΕ. Το 2016, είχαν δεσμευθεί να χορηγήσουν σχεδόν 370 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον ιστότοπο της UNRWA.

Η απάντηση της Παλαιστίνης 

Οι Παλαιστίνιοι δεν θα υποχωρήσουν μπροστά «στον εκβιασμό των ΗΠΑ», προειδοποίησε σήμερα η Χανάν Ασράουι μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αναστείλει τη βοήθεια που παρέχει η Ουάσιγκτον στους Παλαιστίνιους.

«Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό (…) Τώρα (ο πρόεδρος Τραμπ) τολμά να κατηγορεί τους Παλαιστίνιους για τις επιπτώσεις των ανεύθυνων πράξεών του», επεσήμανε η Ασράουι, αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

Υπενθυμίζεται ότι μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε την απόφαση του Τραμπ «το μεγαλύτερο έγκλημα», μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, και πρόσθεσε ότι θα θεωρούσε απαράδεκτο οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να διαδραματίζουν ρόλο διαμεσολαβητή στην ειρηνευτική διαδικασία με δεδομένη την προκατάληψη της Ουάσιγκτον υπέρ του Ισραήλ.

Μοίρασε το άρθρο!