ΗΠΑ: Κατέρρευσε η First Republic Bank

Η Υπηρεσία Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνια (DFPI) ανακοίνωσε ότι η έθεσε υπό τον έλεγχό της την τράπεζα First Republic Bank (FRB), μετά την κατάρρευση της. Στη συνέχεια, την παραχώρησε στην τράπεζα JP Morgan.

Πρόκειται για την τρίτη μεγάλη αμερικανική τράπεζα που κατέρρευσε μέσα σε δύο μήνες μετά τις Silicon Valley Bank και Signature Bank.

Η JP Morgan θα αναλάβει όλες τις καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων καταθέσεων, και ουσιαστικά όλων των περιουσιακών στοιχείων της First Republic. Αργότερα σήμερα, 84 υποκαταστήματα της First Republic σε οκτώ πολιτείες θα επαναλειτουργήσουν ως υποκαταστήματα της JPMorgan.

Η JPMorgan θα αναλάβει και όλα τα περιουσιακά στοιχεία της First Republic Bank . Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή εκτίμησε ότι το ασφαλιστικό της ταμείο θα πρέπει να καταβάλει περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τις απώλειες της First Republic. «Η κυβέρνησή μας κάλεσε εμάς και άλλους να αναλάβουμε δράση και το κάναμε », δήλωσε ο Jamie Dimon, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan.

Η First Republic χρεοκόπησε παρά το γεγονός ότι είχε λάβει «σωσίβιο » ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων από 11 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας τον Μάρτιο. Η εισροή των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων βοήθησε να κατευναστούν οι ευρύτεροι φόβοι για το τραπεζικό σύστημα, αλλά δεν έπαψε να υπάρχει ανησυχία για τη βιωσιμότητα της First Republic. Η τράπεζα, που ιδρύθηκε το 1985, ήταν η 14η μεγαλύτερη τράπεζα στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές της χρονιάς. Οι μετοχές της έχασαν σχεδόν το σύνολο της αξίας τους, κρίση που ξεκίνησε όταν η Silicon Valley Bank κλυδωνιζόταν.

Το τέλος της First Republic ήρθε μετά από εβδομάδες κατά τις οποίες η τράπεζα και οι σύμβουλοί της προσπαθούσαν είτε να σώσουν την τράπεζα είτε να βρουν αγοραστή εκτός κρατικής εξαγοράς. Αλλά οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό: Άλλες τράπεζες ήταν απρόθυμες να  αγοράσουν όλη ή κομμάτια της τράπεζας, χωρίς διαβεβαιώσεις ότι δεν είχαν απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Την περασμένη εβδομάδα, όταν η τράπεζα αποκάλυψε ότι οι πελάτες είχαν αποσύρει περισσότερες από τις μισές καταθέσεις της, έγινε σαφές ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή εκτός από την κυβερνητική εξαγορά, όπως τελικώς έγινε.

Η εξαγορά και η πώληση της First Republic από την κυβέρνηση έρχεται επτά εβδομάδες μετά την ανάληψη του ελέγχου της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, οι πτωχεύσεις των οποίων προκάλεσαν κύμα σοκ στον κλάδο και δημιούργησαν φόβους ότι και άλλες περιφερειακές τράπεζες κινδύνευαν από παρόμοια απώλεια καταθέσεων.

«Οι επενδυτές και τα στελέχη του κλάδου είναι αισιόδοξοι ότι δεν κινδυνεύουν από επικείμενη χρεοκοπία άλλα μεσαία ή μεγάλα ιδρύματα», γράφουν οι New York Times. « H μετοχή της First Republic σημείωσε νέα βουτιά την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν επηρεάστηκαν άλλες τραπεζικές μετοχές…

..Ακόμα κι έτσι, το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ έχει πολλά προβλήματα. Οι πρόσφατες πτωχεύσεις τραπεζών και η αύξηση των επιτοκίων έχουν αναγκάσει τις τράπεζες να περιορίσουν τον δανεισμό, καθιστώντας δυσκολότερη τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και την αγορά σπιτιών και αυτοκινήτων από ιδιώτες. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η οικονομία επιβραδύνεται τους τελευταίους μήνες».

Μοίρασε το άρθρο!