Ενισχύονται τα σενάρια «τρόμου» για το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα

Με το καλοκαίρι προ των πυλών, κυβερνήσεις σε ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν τώρα να αντιμετωπίσουν τόσο τις τρέχουσες όσο και τις μελλοντικές ελλείψεις – ενώ παράλληλα διαχειρίζονται τις εντάσεις που προκύπτουν από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό για το νερό.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμα και αν βρέξει την Άνοιξη δεν θα είναι σε θέση να αντισταθμίσει την παρατεταμένη έλλειψη υπόγειων υδάτων στην Ευρώπη.

Politico: Η νέα κρίση που έρχεται είναι το… νερό

Νέα μελέτη με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων επιβεβαίωσε ότι η γηραιά ήπειρος υποφέρει από σοβαρή ξηρασία, σύμφωνα με το Politico. Η άνοδος της θερμοκρασίας δυσχεραίνει την ανάκαμψη, αφήνοντας την ήπειρο κολλημένη σε έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο όπου το νερό γίνεται όλο και πιο επισφαλές.

Στην Καταλονία μια βασική δεξαμενή που εξυπηρετεί εκατομμύρια πολίτες έχει αρχίσει να στερεύει. Η στάθμη του μεγαλύτερου ποταμού της Ιταλίας βρίσκεται ήδη στα επίπεδα που ήταν τον περασμένο Ιούνιο. Στη Γαλλία πολλά χωριά έχουν μείνει χωρίς νερό βρύσης.

Γεγονός είναι ότι η κλιματική αλλαγή αναμένεται να μειώσει τη διαθεσιμότητα νερού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αν και η ξηρασία είναι ένα σύνθετο φαινόμενο και πολλοί παράγοντες, όπως η κακή διαχείριση του νερού παίζουν ρόλο, ωστόσο, η άνοδος της θερμοκρασίας είναι βέβαιο ότι θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στην παροχή νερού στην Ευρώπη.

Τι “βλέπουν” οι ειδικοί για την Ελλάδα

Οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι είναι αναπόφευκτη η κλιματική κρίση τις επόμενες δεκαετίες και στην Ελλάδα, που έτσι κι αλλιώς τα καλοκαίρια είναι ανέκαθεν θερμά, φέτος αναμένεται να… λιώσουμε!

«Θα έχουμε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από ό,τι είχαμε μέχρι σήμερα τα καλοκαίρια αλλά θα έχουμε και πιο έντονα φαινόμενα και πιο μεγάλα φαινόμενα σε διάρκεια από την ξηρασία», αναφέρει ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας.

«Είμαστε στην ευθεία για την καταστροφή, τρέχουμε με 900 χλμ/ώρα απέναντι σε ένα τοίχο με τον οποίο τις προσεχείς δεκαετίες, θα συγκρουστούμε» λέει περιγράφοντας το μέλλον με… γλαφυρότητα ο Χρήστος Ζερεφός, ομότιμος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο ΑΠΘ.

«Ελπίζουμε να έχουμε ένα ήπιο καλοκαίρι, παρόλο που σταδιακά τα επόμενα χρόνια θα περιμένουμε όλο και πιο συχνούς καύσωνες και υψηλότερες θερμοκρασίες. Δε θα συμβαίνει όμως αυτό σε όλα τα καλοκαίρια και δε θα δούμε άμεσα στην χώρα μας 50 βαθμούς» λέει ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος – ερευνητής.

Αντίθετη άποψη φαίνεται να έχει ο κ. Ζερεφός, που, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν απέκλεισε θερμοκρασίες 45 βαθμών Κελσίου. «Μπορεί να μην δούμε 50άρια, αλλά 45άρια για μέρες μπορεί να δούμε. Το φαινόμενο θα το έχουμε πιο συχνά και μπορεί να διαρκεί και περισσότερο», υπογράμμισε.

Ξηρασία και πυρκαγιές

Την ίδια ώρα, έχουν μειωθεί σημαντικά οι μέρες βροχόπτωσης και μεγαλώνουν τα διαστήματα ξηρασίας με τις δασικές πυρκαγιές να απειλούν να κάνουν στάχτη ό,τι πράσινο απέμεινε.

«Ρωτήστε κάποιον που ζει στο Σουδάν, γιατί τέτοιες είναι οι θερμοκρασίες που θα αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα σε 15 – 20 χρόνια. Θέλει μεγάλη προσοχή για τις πυρκαγιές» λέει ο κ. Ζερεφός, στη… γραμμή του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, ο οποίος εδώ και καιρό έχει προειδοποιήσει ότι αν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί, στην Ελλάδα το μέλλον θα θυμίζει κάτι από Αφρική.

Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σε κάποια νησιά μας το νερό των γεωτρήσεων θα είναι πλέον υφάλμυρο. «Στη Μύκονο αυτήν την στιγμή υπάρχουν χιλιάδες γεωτρήσεις, οι οποίες αντλούν όσο νερό μπορούν να αντλήσουν, αλλά μέσα σε δύο χρόνια θα έχουμε υφαλμύρωση, δηλαδή θα “μπει” η θάλασσα μέσα. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που δεν αναστρέφεται» εξηγεί ο κ. Λέκκας.

Τι θα συνέβαινε, όμως, στην Αθήνα αν η μέγιστη τιμή έφτανε μια καλοκαιρινή μέρα τους 48 ή 49° C; «Πρόκειται για μια τελείως ακραία θερμοκρασία που ξεπερνά οποιοδήποτε σενάριο, αφού στην Αθήνα η μέγιστη τιμή που έχουμε καταγράψει είναι 44,8° C. Μια θερμοκρασία της τάξεως των 48° C είναι οπωσδήποτε επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή, ειδικά αν έχει μεγάλη διάρκεια. Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά για να φανταστούμε τις επιπτώσεις: το 2007 με τον μεγάλο καύσωνα είχαμε δασικές πυρκαγιές χωρίς άνεμο και είχαμε και νεκρούς. Αυτές οι θερμοκρασίες συνιστούν απειλή για την ανθρώπινη ζωή» αναφέρει ι κ. Λαγουβάρδος μιλώντας στα ΝΕΑ.

Μοίρασε το άρθρο!