Ενας κόσμος… σινεμά Τα νούμερα αποδεικνύουν ότι η εφετινή σεζόν είναι πολύ καλή για τον κινηματογράφο και δη τον ελληνικό

A2E06D5A829F0AC07F1881ED52E994F2
30/01/2016
Πηγαίνει ο Ελληνας σινεμά; Πρόκειται για μια ερώτηση που απασχολεί χρόνια όλους όσοι σχετίζονται με τα κινηματογραφικά. Απάντηση με βεβαιότητα δεν μπορείς να δώσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τον τεράστιο αριθμό ταινιών που διανέμονται ετησίως στις αίθουσες, το νούμερο εισόδων αναλογικά με τον ελληνικό πληθυσμό δεν είναι μεγάλο.
Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχουν ταινίες με τεράστια δυναμική οι οποίες σημειώνουν απίστευτα εισιτήρια. Βέβαια, δεν είναι πολλές, συνήθως μία, το πολύ δύο φορές τη σεζόν κάτι τέτοιο να συμβεί. Να όμως που εφέτος τα δείγματα προσέλευσης θεατών στις αίθουσες είναι άκρως ενθαρρυντικά.
Μπορεί μεν καμία ταινία της εφετινής σεζόν να μην έχει κατορθώσει να φτάσει το τεράστιο νούμερο των 600.000 εισιτηρίων που μπαίνοντας στην έβδομη εβδομάδα προβολής του «έπιασε» ο «Αλλος κόσμος» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, η αλήθεια όμως είναι ότι, με δεδομένη την οικονομική κρίση και την πληθώρα στην προσφορά, αρκετές ταινίες έχουν σημειώσει πολύ υψηλά νούμερα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα (παρεμπιπτόντως, από τον Φεβρουάριο η ταινία ξεκινά το ταξίδι της στο εξωτερικό με τον τίτλο «Worlds apart»).
Η «Επιστροφή» του Αλεχάντρο Γκονζάλεθ Ινιαρίτου είναι ένα εξίσου καλό παράδειγμα. Παρά την τεράστια διαφήμιση, παρά την οσκαρική προέλαση, παρά το γεγονός ότι πρωταγωνιστής είναι ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ουδείς μπορούσε πραγματικά να πιστέψει ότι μέσα σε τέσσερις μόλις ημέρες αυτή η ταινία (που δεν έχει εμπορικές προδιαγραφές) θα έκανε… 85.000 εισιτήρια πανελλαδικώς (95 αίθουσες)!
Και μιλάμε για μια ταινία που, πρώτον, έχει  ήδη «διαρρεύσει» στο Διαδίκτυο και, δεύτερον, έχει λιγότερες προβολές καθημερινά από μια ταινία μιάμισης ώρας αφού διαρκεί κοντά στις δυόμισι. Και όμως, η «Επιστροφή» μέσα σε μία εβδομάδα έφτασε τα 132.000 εισιτήρια και έχει μέλλον μπροστά της, παρά το γεγονός ότι διχάζει και δεν αρέσει σε όλους.
Με πολύ περισσότερο χρόνο στη διάθεσή της, αφού προβάλλεται από τα Χριστούγεννα, η τελευταία περιπέτεια του Πολέμου των Αστρων, το «Star Wars: Η δύναμη ξυπνά», ξεπέρασε τα 430.000 εισιτήρια και εξακολουθεί να «κυλά» κρίνοντας από το ότι αυτή τη στιγμή παίζεται σε 39 αίθουσες όλης της επικράτειας.
Καθόλου άσχημα τα πράγματα και για το «Spectre», την τελευταία Τζέιμς Μποντ ταινία, που παίζεται από τον Νοέμβριο στην Ελλάδα και παντού. Στα 488.000 εισιτήρια βρίσκεται η ταινία του Σαμ Μέντες. Αυτή τη στιγμή είναι η δεύτερη σε ιεραρχία εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα την κινηματογραφική σεζόν 2015-2016.
Πολλές αίθουσες στηρίζουν όμως και την τελευταία ταινία του Τάσου Μπουλμέτη, τον «Νοτιά», που σε δύο εβδομάδες βρίσκεται στα 102.000 εισιτήρια. Από την αρχή φαινόταν ότι ο «Νοτιάς» δεν θα είχε την εκτίναξη της «ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ κουζίνας» του ιδίου σκηνοθέτη, όμως το φράγμα των 100.000 έχει ήδη σπάσει και, εφόσον συνεχίζεται σε 93 αίθουσες σε όλη την Ελλάδα, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι θα ξεπεράσει τα 200.000 (στα 150.000 καλύπτει τα έξοδά της).
Με πολύ περισσότερες εβδομάδες στο ενεργητικό της, εφόσον άνοιξε την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, η ταινία «Ουζερί Τσιτσάνης» του Μανούσου Μανουσάκη βρίσκεται στα 116.000 εισιτήρια – ακόμη ένα καθόλου ευκαταφρόνητο νούμερο, πόσω μάλλον για ελληνική ταινία.
Τρεις ελληνικές ταινίες λοιπόν που ξεπέρασαν στην ίδια σεζόν το φράγμα των 100.000 εισιτηρίων, που κάποτε ήταν σενάριο… επιστημονικής φαντασίας στον ελληνικό κινηματογράφο. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε την εποχή που κυριαρχούσε το ανέκδοτο  «αν κάποια αίθουσα είναι άδεια, σημαίνει ότι παίζει ελληνική ταινία».
Ζουμπουλάκης Γιάννης
πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ

Μοίρασε το άρθρο!