Α. Πολυχρονίδης: «Δεν ξεχνούμε τις αλησμόνητες πατρίδες» -Το δέντρο της «Αργυρούπολης» φύτεψε στο «Βουναλάκι» ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου

Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου Ανέστης Πολυχρονίδης παρέστη στην εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε πρόσφατα η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (ΕΠΩΦ) για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Μάλιστα ο κ. Πολυχρονίδης συμμετείχε και στη συμβολική δενδροφύτευση 15 δένδρων που πραγματοποιήθηκε στο «Πάρκο 19ης Μαΐου» στην τοποθεσία «Βουναλάκι» του Ωραιοκάστρου. Στα δέντρα δόθηκαν ονόματα 15 πόλεων του Πόντου και ο κ. Πολυχρονίδης φύτεψε το δέντρο της Αργυρούπολης, από την περιοχή της οποίας κατάγονται οι παππούδες του οι οποίοι κατά τον ξεριζωμό τους από τις Αλησμόνητες Πατρίδες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του σημερινού Ωραιοκάστρου και συγκεκριμένα στο Δαούτ Μπαλί, σημερινό Παλαιόκαστρο. Ήταν από τις πρώτες οικογένειες προσφύγων, ενώ όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο αείμνηστος Αδάμ Τσακαλίδης το όνομα τής υπό ίδρυση κοινότητας του Ωραιοκάστρου δόθηκε μετά από πρόταση του συνονόματου παππού τού κ. Ανέστη Πολυχρονίδη. «Στο ‘’τραπέζι’’ είχαν πέσει πέντε-έξι προτάσεις. Ο καθένας ήθελε να δώσει στη νέα πατρίδα το όνομα τού χωριού του. Και ο παππούς μου, Ανέστης, πρότεινε τη ‘’χρυσή τομή’’, το ‘’ωραίο Κάστρο’’ που αποτελούσε το κοινό χαρακτηριστικό και σημείο αναφοράς για τα χωριά της Αργυρούπολης τα οποία, περιβάλλονταν από ένα όμορφο Κάστρο. Κι έτσι, ‘’γεννήθηκε’’ το Ωραιόκαστρο», σημειώνει ο κ. Πολυχρονίδης θυμίζοντας πως οι παππούδες του ήρθαν από την περιοχή της Μούζενας, της Τσιμεράς και του Χατς βόρεια της Αργυρούπολης.    

«Αποτελεί ιστορικό και εθνικό καθήκον να τιμούμε τη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου οι οποίοι έπεσαν θύματα της μανίας του τουρκικού εθνικισμού και της κεμαλικής βαρβαρότητας. Όσοι κατάφεραν να επιζήσουν από τις περιοχές τόσο του Πόντου όσο και της Μικράς Ασίας ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες και κατέφυγαν διωκόμενοι πρόσφυγες στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Μεταξύ των περιοχών στις οποίες εγκαταστάθηκαν περιλαμβάνονται η σημερινή δημοτική ενότητα του Ωραιοκάστρου και η δημοτική ενότητα της Καλλιθέας με τη Νέα Φιλαδέλφεια, το Μεσαίο, το Πετρωτό, και τον Μονόλοφο. Ήρθαν πρόσφυγες και με τη δύναμη της ψυχής τους, την εργατικότητα και τη θέλησή τους, ‘’ανάστησαν’’ τα χωριά φέρνοντας τις δικές τους πολιτιστικές αξίες. Μεγάλωσαν παιδιά και εγγόνια, πρόκοψαν, αλλά οι περισσότεροι έφυγαν από τη ζωή με τη νοσταλγία του τόπου στον οποίο γεννήθηκαν», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο κ. Πολυχρονίδης και πρόσθεσε: «Εμείς  τα εγγόνια τους, δεν ξεχνάμε τις Αλησμόνητες Πατρίδες. Μέσα από τις διηγήσεις και τα ακούσματα κρατήσαμε ζωντανή τη μνήμη τους, διατηρούμε τα ήθη, τα έθιμα, τις αξίες και τους στόχους και μεταφέροντάς τα από γενιά σε γενιά δένουμε το ‘’σήμερα’’ με την ιστορική μνήμη».

Τέλος, ο κ. Πολυχρονίδης υπογράμμισε πως «η προσπάθεια για αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα πρέπει να συνεχιστεί με ενότητα του ποντιακού στοιχείου και να ενταθεί έτσι ώστε να υπάρξει τουλάχιστον η ηθική δικαίωση των προγόνων μας». «Εμείς θα θυμόμαστε πάντοτε…», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Πολυχρονίδης.

 

 

Μοίρασε το άρθρο!