Το “ΟΧΙ” επικράτησε με ποσοστό 60% έναντι 40% για το “ΝΑΙ” και υποχρέωσε σε παραίτηση τον Ματέο Ρέντσ

 

epa05660304 talian Prime Minister Matteo Renzi during a press conference in Rome, Italy, 04 December 2016 after the referendum on constitutional reform, with his wife Angese Landini in the background. Matteo Renzi has announced his resignation after exit polls on 04 December 2016 suggest a 'No' vote victory in a crucial referendum to which Renzi had tied his political future. The referendum is considered by the government to end gridlock and make passing legislation cheaper by, among other things, turning the Senate into a leaner body made up of regional representatives with fewer lawmaking powers. It would also do away with the equal powers between the Upper and Lower Houses of parliament - an unusual system that has been blamed for decades of political gridlock. EPA/ALESSANDRO DI MEO

 

Η μαζική απόρριψη της συνταγματικής μεταρρύθμισης από τους Ιταλούς στο χθεσινό δημοψήφισμα, προκαλεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και ισχυρές δονήσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Το “ΟΧΙ” επικράτησε με ποσοστό σχεδόν 60% έναντι 40% για το “ΝΑΙ” και υποχρέωσε σε παραίτηση τον Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος σε δηλώσεις του παραδέχθηκε την βαριά ήττα.

«Το “ΟΧΙ” κέρδισε χωρίς αμφιβολία και θα ήθελα να συγχαρώ το στρατόπεδο του “ΟΧΙ” που από σήμερα αναλαμβάνει ευθύνες. Στους φίλους του “ΝΑΙ” που μοιράστηκαν μαζί μου τις συγκινήσεις θα ήθελα να σας ευχαριστήσω έναν προς ένα. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Κερδίσαμε εντυπωσιακό αριθμό ψήφων αλλά δεν ήταν αρκετός. Για αυτό αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη της ήττας. Εγώ έχασα κι όχι εσείς» δήλωσε ο Ρέντσι στο διάγγελμα του υπογραμμίζοντας πως δεν πιστεύει ότι το σύστημα που ισχύει σήμερα στην Ιταλία μπορεί να συνεχίσει ως έχει.

«Δεν κατάφερα να σας καθοδηγήσω προς τη νίκη και σας παρακαλώ να με πιστέψετε ότι έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου. Δεν μετανιώνουμε αλλά είναι δεδομένο από την αρχή ότι σήμερα τελειώνει για μένα ένα κεφάλαιο. Ήθελα έτσι κι αλλιώς να μειώσω της καρέκλες. Αύριο θα μεταβώ στο προεδρικό μέγαρο και θα υποβάλω την παραίτησή μου» κατέληξε.

Ο Ρέντσι επιχείρησε να περάσει μια μεταρρύθμιση με την οποία θα αποδυνάμωνε την γερουσία. Την συνδύαζε με έναν εκλογικό νόμο που προσέφερε πολύ ισχυρή συγκέντρωση εξουσιών στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Επειδή στο παρελθόν η Ιταλία έχει ζήσει τον φασισμό πολλοί Ιταλοί θεώρησαν ότι πρόκειται για μια κίνηση, πλήγμα στην Δημοκρατία.

Η επόμενη μέρα το “ΟΧΙ” προκαλεί σεισμικές δονήσεις και στις Βρυξέλλες οι οποίες τώρα θα πρέπει να διαχειριστούν άλλη μια κρίση που χτυπά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Στην Ιταλία, η νέα πολιτική κρίση αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση της ιταλικής οικονομίας. Αναλυτές εκφράζουν φόβους ακόμα και για χρεοκοπία τράπεζας. Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση, τα σενάρια για την επόμενη μέρα είναι πολλά.

Ο Πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, θα μπορούσε να δώσει εντολή στον Ματέο Ρέντζι για σχηματισμό κυβέρνησης με τεχνοκράτες ή να δώσει την εντολή σε κάποιον τεχνοκράτη για να το πράξει ώστε να καθησυχάσει τις αγορές και τις Βρυξέλλες.

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι η προκήρυξη εκλογών με τον Μπέμπε Γκρίλο και το ευρωσκεπτικιστικό κίνημα των πέντε αστέρων να βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας.

Ο Γκρίλο στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Ιταλίας στην Ε.Ε

της Μαρίας Δεναξά

πηγή real.gr

Οι έντονες στιγμές του Ρέντσι στο διάγγελμα παραίτησης

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι ήταν εμφανώς συγκινημένος στο διάγγελμα του μετά τη δεδομένη νίκη του «Όχι» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, ανέλαβε πλήρως την ευθύνη της ήττας του στρατοπέδου του “ΝΑΙ” και ιδιαίτερα συγκινημένος, αποχαιρέτισε τους Ιταλούς σε ένα σκηνικό που θύμιζε λίγο την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Δείτε τις φωτογραφίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ και το Reuters:

Μοίρασε το άρθρο!