”Το Λιοντάρι του Χειμώνα” – Του Τζέημς Γκόλντμαν

Το Λιοντάρι του Χειμώνα, του Τζέημς Γκόλντμαν –  Γράφει ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ωραιοκάστρου Παύλος Παπαδόπουλος.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες του Θεάτρου απόψε θα σας μεταφέρω στο Μεσαίωνα και ειδικότερα στο παλάτι του Ερρίκου του 2ου της Αγγλίας, κατά την εποχή της διακυβέρνησης του, και θα σας παρουσιάσω το έργο του Τζέημς Γκόλντμαν Το Λιοντάρι του Χειμώνα.Το έργο αποτέλεσε και επιτυχημένη κινηματογραφική μεταφορά το 1968 , με σεναριογράφο τον ίδιο το συγγραφέα και πρωταγωνιστή τον Πήτερ Ο Τουλ, ενώ στην ταινία πρωτοεμφανίστηκε ο Άντονι Χόπκινς. Ο Γκόλντμαν με το Λιοντάρι του Χειμώνα το ίδιο έτος κέρδισε το Όσκαρ σεναρίου. Το έργο έχει ελάχιστα εξωτερικά γυρίσματα και ουσιαστικά διαδραματίζεται στα δωμάτια του Κάστρου του Σίνον, τα Χριστούγεννα του 1183, σαν μία μεγάλη θεατρική παράσταση σε μία μεγάλη σκηνή. Αν και στο θέατρο είχε παιχτεί σαν ένα διασκεδαστικό μελόδραμα, στο σινεμά παρουσιάστηκε σαν ένα σκληρό δράμα πανούργων χαρακτήρων

Ο Ερρίκος II της Αγγλίας (Henry II of England, 5 Μαρτίου 1133 – 6 Ιουλίου 1189) από τον Οίκο του Ανζού ήταν βασιλιάς της Αγγλίας, Κόμης του Ανζού, Δούκας της Νορμανδίας, Δούκας της Ακουιτανίας, Κόμης της Ναντης και Λόρδος της Ιρλανδίας (1154 – 1189). Σποραδικά είχε υπό τον έλεγχό του την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βρετανη. Ήταν ο πρώτος βασιλιάς της Αγγλίας από την Ανδεγαυική δυναστεία των Πλανταγενετών που βασίλεψε στην Αγγλία τρεις αιώνες με 13 βασιλείς.

Η υπόθεση:

Παιχνίδια εξουσίας και σεξουαλικών σχέσεων μέσα στο παλάτι από δύο σκληρούς και διεφθαρμένους βασιλείς, που δεν υπολογίζουν τίποτα.

Λίγα ακόμη στοιχεία για το έργο

Έχουμε να κάνουμε με ένα ιστορικό δράμα εποχής μεσαιωνικού και σαιξπηρικού χαρακτήρα. Σε αντίθεση όμως με τα έργα του Σαίξπηρου, η γλώσσα είναι περισσότερο απλή, ο λόγος πιο στρωτός, επομένως οι όχι και τόσο θεατρόφιλοι μπορούν να το απολαύσουν άνετα.Ένα έργο γεμάτο από απίστευτες και εκπληκτικές ατάκες που κόβουν σαν ξυράφι. Ένα σωρό δολοπλοκίες και χαρακτήρες που ζουν μέσα στην ίρντριγκα,λ το ψέμα και το μίσος καθηλώνουν το θεατή.Εν τέλει πρόκειται για ένα δραματικό ψυχογράφημα μιας δυσλειτουργικής οικογένειας, η οποία τυγχάνει να αποτελείται από τον βασιλέα Ερρίκο το Β΄, τη βασίλισσα Ελεονώρα της Ακουϊτανίας και τον περίγυρό του…

Το θεατρικό έργο «Το Λιοντάρι του Χειμώνα» (The Lion in Winter), ηχογραφήθηκε και για την Ελληνική Ραδιοφωνία και την εκπομπή «Θεατρική βραδιά» και μεταδόθηκε τον Απρίλιο του 1982 σε μετάφραση και σκηνοθεσία Δημήτρη Μαλαβέτα.
Μουσική επιμέλεια: Πλάτων Ανδριτσάκης

Επιμέλεια ήχων: Δόμνα Ακατογλίδου

Ρύθμιση ήχου: Δημήτρης Πουλόπουλος

Παίξαν οι ηθοποιοί: Κώστας Καστανάς-Ερρίκος II, Μαρία Σκούντζου-Ελεονόρα της Ακουιτανίας, Δάνης Κατρανίδης- Ριχάρδος, Γιώργος Κιμούλης- Τζέφρυ, Κώστας Αθανασόπουλος- Ιωάννης, Άννα Γεραλή-Αλαίδα, Άγγελος Αντωνόπουλος- Φίλιππος II.
Επιμέλεια: Μάρα Καλούδη

Πηγές:
https://www.ert.gr/radiofono/trito-programma-to-liontari-toy-cheimona-sto-quot-theatro-tis-kyriakis-sto-trito-quot-12-12-2021-22-00/
http://www.cine.gr/film.asp?id=709166&page=4
https://aggelospolidoros.blogspot.com/2011/01/1968-lion-in-winter.html?m=0
https://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C:DownloadAsPdf&page=%CE%95%CF%81%CF%81%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CE%92%CE%84_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%91%CE%B3%CE%B3%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82&action=show-download-screen

-Ο Παύλος Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1978 στη Δράμα, μεγάλωσε στις Σέρρες και έζησε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Από το 1996 εργάζεται στο δημόσιο σε διάφορες διοικητικές θέσεις. Είναι απόφοιτος της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, της Σχολής Αστυφυλάκων της Αστυνομικής Ακαδημίας, της Σχολής Επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης ΕΛ.ΑΣ., και της Σχολής Ελληνικού Πολιτισμού, του Τμήματος Ανθρωπιστικών. Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά.

Μοίρασε το άρθρο!