”Το Θιβέτ των Χριστιανών”. Η συγκλονιστική περιγραφή για το Άγιο Όρος ΦΩΤΟ

Ο Κεν Τζένινγκς επισκέφθηκε το Αγιο Ορος και μετέφερε την εμπειρία του στο Conde Nast Traveler. Μια συγκλονιστική περιγραφή για την αθωνική πολιτεία.

Σε μια μικρή βραχώδη χερσόνησο που προεξέχει στο Αιγαίο, βρίσκεται το Αγιο Ορος, που φιλοξενεί 20 από τα πιο αρχαιότερα και πιο απομακρυσμένα μοναστήρια του πλανήτη.

Σήμερα, το Αγιο Ορος χαρακτηρίζεται ως μια «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία» στην Ελλάδα, αλλά στην πραγματικότητα μοιάζει περισσότερο με μια ανεξάρτητη χώρα που διοικείται από την ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η πρόσβαση γίνεται μόνο μέσω πλοίου αφού δεν υπάρχει δρόμος μέσω του βουνού.

Το Αγιο Ορος είναι κάτι σαν το…. χριστιανικό Θιβέτ και ίσως το πιο ήσυχο, κατοικημένο μέρος στον πλανήτη.

athos-1

Οι πρώτοι Χριστιανοί ήρθαν στο Αγιο Ορος κατά το δεύτερο μ.Χ. αιώνα και οι διάδοχοί τους συνέχιζαν να προσεύχονται εκεί για περισσότερα από 1.000 χρόνια, χωρίς διακοπή.

Τα μοναστήρια, αμετάβλητα στο πέρασμα των αιώνων, μοιάζουν με μεσαιωνικά φρούρια.

Σε αυτό το ασκητικό καταφύγιο δεν υπάρχουν τηλεοράσεις ή ραδιόφωνο και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα δεις επισκέπτες με κινητά στο αυτί. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αυτοκίνητα σε ολόκληρη τη χερσόνησο υπάρχει μια απόκοσμη ησυχία, η οποία σπάει μόνο από τα χτυπήματα σε ένα ξύλο καστανιάς που καλεί τους μοναχούς για προσευχή στις 03:30 τα χαράματα. Βλέπετε το Αγιο Ορος υπήρχε πριν ανακαλυφθούν οι καμπάνες….

athos-2

Μια επίσκεψη στο Αγιο Ορος είναι κυριολεκτικά ένα ταξίδι στο χρόνο. Ακόμη και η ώρα είναι διαφορετική. Τα μοναστήρια ακολουθούν τη Βυζαντινή ώρα, κατά την οποία η μέρα ξεκινά με το ηλιοβασίλεμα και όχι τα μεσάνυχτα, οπότε η ζώνη ώρας, εκεί, αλλάζει καθημερινά, στην κυριολεξία!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας επισκέπτης μπορεί να χρειαστεί να γυρίσει το ρολόι του ακόμη και επτά ώρες πίσω, καθώς θα περνά τα σύνορα της αθωνικής πολιτείας.

athos-3

Πέρα από την ώρα και η ημερομηνία είναι διαφορετική. Και αυτό γιατί το Αγιο Ορος δεν υιοθέτησε ποτέ το Γρηγοριανό Ημερολόγιο και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το Ιουλιανό, της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ετσι τώρα, στο Αγιο Ορος, είναι περίπου δυο εβδομάδες πίσω!

Η σημαία του Αγιου Ορους είναι κίτρινη με ένα δικέφαλο αετό που κρατά ένα σπαθί και ένα σταυρό. Πρόκειται για τη σημαία των μεσαιωνικών Παλαιολόγων, της τελευταίας δυναστείας των βυζαντινής αυτοκρατορίας, που ήταν ουσιαστικά η συνέχεια της ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, μετά την πτώση της Ρώμης. Ετσι, η αθωνική πολιτεία είναι, κατά κάποιο τρόπο, το τελευταίο μέρος στη Γη όπου οι πολίτες ζουν κάτω από τη σημαία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

athos-4

Τέλος, στο Αγιο Ορος απαγορεύονται οι γυναίκες. Η είσοδός τους απαγορεύτηκε τον 11ο αιώνα. Στον Αθω δεν υπάρχουν όχι απλά γυναίκες αλλά ούτε και θηλυκά ζώα. Καμία γυναίκα εδώ και 1.000 χρόνια δεν έχει πατήσει το πόδι της στο Αγιο Ορος. Είναι χαρακτηριστική η ιστορία που έχει μεταφέρει ο φημισμένος Αγλλος περιηγητής Ρόμπερτ Κάρζον ο οποίος επισκέφθηκε την αθωνική πολιτεία κατά τη βικτωριανή εποχή και συνάντησε ένα ορφανό που είχαν υπό την προστασία τους οι μοναχοί και δεν είχε δει ποτέ γυναίκα, εκτός από αυτές που απεικονίζονταν στις εικόνες!«Ολες οι γυναίκες έχουν φωτοστέφανο;» ρωτούσε…».

athos-11

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Πηγή: iefimerida.gr

Μοίρασε το άρθρο!