Τουρκία: Αλλαγή πολιτικού τοπίου ή πρωταπριλιάτικα ψέμματα;

Σήμερα. Κυριακή, 57.093.984 ψηφοφόροι (σε σύνολο περίπου 83 εκατομμυρίων πολιτών) θα πάνε στις κάλπες στην Τουρκία για να εκλέξουν τους δημάρχους, τα μέλη δημοτικών συμβουλίων και τα μέλη περιφερειακών συμβουλίων για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ωστόσο, όπως φάνηκε και από την προεκλογική εκστρατεία, αυτές οι εκλογές εξαρχής ανήχθησαν σε εθνική πολιτική συζήτηση. Για την αντιπολίτευση, αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία να προειδοποιήσει τον Ερντογάν: «Έχετε την εξουσία από το 2002, αλλά αποτύχατε σε όλους σχεδόν τους τομείς, αρχής γενομένης από την δικαιοσύνη, την οικονομία, τη διπλωματία και βεβαίως τη διαχείριση των πόλεων», λένε όλοι οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης.

 Δύο είναι οι συνασπισμοί που θα αντιπαρατεθούν: η Συμμαχία της Δημοκρατίας και εκείνη του Έθνους. Το AKP, το κόμμα του Προέδρου Ερντογάν σε συμμαχία με την άκρα δεξιά MHP, είναι οι δύο πυλώνες της πρώτης Συμμαχίας. Ενώ το σοσιαλδημοκρατικό και κεμαλικό CHP, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και το κόμμα IYI (το Καλό Κόμμα) αποτελούν τη δεύτερη. Το κουρδικό και αριστερό HDP, αποτελεί κόμμα-κλειδί και υποστηρίζει έμμεσα τη δεύτερη συμμαχία.

Ο Πρόεδρος του ΜΗΡ, των Γκρίζων Λύκων, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ήδη από τον Οκτώβριο του 2018 προειδοποίησε τον Ερντογάν: «Εάν χάσετε τις μεγάλες πόλεις όπως η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη, το προεδρικό σας καθεστώς θα στοχοποιηθεί. Και αν το HDP ανακτήσει τις πόλεις όπου οι εκλεγμένοι δήμαρχοι απομακρύνθηκαν από το αξίωμα και η κυβέρνηση διόρισε διοικητές, οι Κούρδοι θα πουν ότι κέρδισαν το δημοψήφισμα».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι οι εκπρόσωποι της εξουσίας με πρώτο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως και όλοι οι υπουργοί και οι βουλευτές του Ερντογάν έχουν επιδοθεί σε μια πολύ επιθετική εκστρατεία εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες. Για αυτούς είναι «η επιβίωση του τουρκικού κράτους»! Όλοι οι αντίπαλοι είναι «τρομοκράτες σχετιζόμενοι με το ΡΚΚ!» Ο Ερντογάν και ο Υπουργός Εσωτερικών του δήλωσαν δημοσίως ότι εάν οι Κούρδοι υποψήφιοι «με σχέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση» κερδίσουν τις εκλογές θα απομακρυνθούν αμέσως από το αξίωμά τους και θα διοριστούν διοικητές, παρόλο που η υποψηφιότητα αυτών των Κούρδων έχει λάβει επίσημη έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εκλογών.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος της Συμμαχίας για το Έθνος στην Άγκυρα, που διοικείται εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια από την δεξιά, ο Μανσούρ Γιαβάς, ενώ απολαμβάνει μεγάλη δημοφιλία, κινδυνεύει να χάσει την θέση του εάν εκλεγεί εξαιτίας μιας αβάσιμης κατηγορίας.

 Η κατηγορία ότι κάποιος είναι τρομοκράτης και ότι έχει σχέσεις με το ΡΚΚ είναι τόσο συχνή που η Μεράλ Αξενέρ, πρόεδρος του συντηρητικού και προερχόμενου από την ακροδεξιά Καλού Κόμματος, χαιρετά τους παρευρισκόμενους στις προεκλογικές της εμφανίσεις λέγοντας: «Γεια σας, αγαπητοί τρομοκράτες! Πώς είστε;»

Τα τοπικά ή δημοτικά θέματα σχεδόν απουσιάζουν από τη συζήτηση. Καθώς η κυβέρνηση δεν έχει άλλες υποσχέσεις να δώσει στους ψηφοφόρους, προσπαθεί να κρύψει την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας. Έτσι, Ερντογάν και σια νιώθουν ικανοί να επιτίθενται στους πολιτικούς τους αντιπάλους. Για την κυβέρνηση, το μοναδικό θέμα είναι η ασφάλεια, άρα η τρομοκρατία! Κάποιες φορές, δε, μιλούν και καταστάσεις του παρελθόντος.

 Επιπλέον, οι εκπρόσωποι Τύπου της κυβέρνησης υπερέβαλαν με ζήλο καθ’ όλη την διάρκεια της εκστρατείας.  Ένας πρώην υπουργός είχε τολμήσει να δηλώσει ότι η ψήφος στους υποψηφίους του AKP σήμαιναν ταυτόχρονα ένα εισιτήριο για τον Παράδεισο! Αρκετοί ιμάμηδες και δημόσιοι αξιωματούχοι, είχαν κάνει θρησκευτική προπαγάνδα για τους υποψηφίους του Ερντογάν ακόμη και στα τζαμιά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πανταχού παρών. Πολλές εκπομπές που μεταδίδονται στα κυβερνητικά τηλεοπτικά κανάλια αποδεικνύουν ότι ακόμη και οι υποστηρικτές του AKP δεν γνωρίζουν καν το όνομα του τοπικού υποψηφίου. Στις αφίσες ο Ερντογάν είναι πάντα ο πρωταγωνιστής.

«Δεν εμπιστεύομαι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων», ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα. Πιθανώς έχει δίκιο. Ακόμη και στις δημοσκοπήσεις που έχει παραγγείλει το κόμμα του, δείχνουν ότι οι υποψήφιοι του ΑΚΡ χάνουν σε μεγάλες πόλεις όπως η Άγκυρα, η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, τα Άδανα, η Μερσίνη. Ο Ερντογάν στο παρελθόν ήταν φανατικός των δημοσκοπήσεων ζητώντας τουλάχιστον τρεις ημερησίως.

Το HDP είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει σε 94 εκλογικές περιφέρειες όπου είχαν διοριστεί διοικητές από την Άγκυρα. Το HDP είχε κερδίσει σε 102 κουρδικές πόλεις στις τελευταίες τοπικές εκλογές του 2014.

Η διαχείριση πόλεων, ιδιαίτερα μεγάλων όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα, η Σμύρνη και τα Άδανα είναι κομβικές τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση. Επειδή οι προϋπολογισμοί αυτών των δήμων είναι μερικές φορές μεγαλύτεροι από τους προϋπολογισμούς αρκετών μικρών ή μεσαίων κρατών. Επιπλέον, ο Ερντογάν, πρώην δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης (1994-1997), είχε ξεκινήσει την ανέλιξή του από εκεί.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν είχε ποντάρει σε μια στρατιωτική επιχείρηση λίγο πριν από τις 31 Μαρτίου ενάντια στους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι μόλις πέτυχαν μια νίκη ενάντια στο ισλαμικό κράτος. Η Δαμασκός, η Μόσχα, η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη δεν έδωσαν το πράσινο φως για αυτήν την εισβολή.

Τη Δευτέρα 1 Απριλίου, το νέο πολιτικό τοπίο της Τουρκίας θα είναι πιθανώς διαφορετικό. Αλλά κανείς σήμερα δεν μπορεί να ξέρει τι είδους πρωταπριλιάτικο ψέμα θα ειπωθεί…

Ραγκίπ Ντουράν, [Μετάφραση: Νίκος Μίχος]

Μοίρασε το άρθρο!