ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΟΓΑ ΣΕ (ΟΠΕΚΑ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β΄ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΟΓΑ ΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (ΟΠΕΚΑ)

Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γιώργος Λαζαρίδης τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια, κατά τη διαδικασία της συζήτησης και ψήφισης του ΣΝ του Υπουργείου Εργασίας για τη μετεξέλιξη του ΟΓΑ σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) .

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ & ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ :

«Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης με εισαγωγή παρεμβάσεων, όπως η διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος του έτους 2017, είχαν ακριβώς τον ίδιο στόχο: την στήριξη των οικονομικά αδύνατων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει αναγκαίες και επείγουσες ρυθμίσεις, καθότι ο ΟΠΕΚΑ καθίσταται καθολικός διάδοχος του ΟΓΑ στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης της άσκησης κοινωνικής πολιτικής στη χώρα μας. Το νομοσχέδιο έχει κύριο θέμα του την αναμόρφωση και μετατροπή του τμήματος του ΟΓΑ, που δεν ενσωματώθηκε στον ΕΦΚΑ, σε έναν νέο ενιαίο φορέα απόδοσης προνοιακών επιδομάτων, παροχών και υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ, ο οποίος παίρνει τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου. Αυτός ο φορέας θα αποτελεί ένα ενιαίο και σύγχρονο διοικητικό σχήμα και θα διαχειρίζεται ένα σύστημα ανίχνευσης των πραγματικών αναγκών του πληθυσμού, επαναδιαμόρφωσης των πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά και διαχείρισης των πόρων που διατίθενται για τη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Απόλυτα, λοιπόν, θετική διάταξη για την κοινωνία που σχεδίασε και υλοποιεί το Υπουργείο είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος αναπήρου. Η μεγάλη αυτή αλλαγή θα συνεισφέρει ποικιλοτρόπως. Θα διευκολύνει και θα ελαφρύνει τους ανάπηρους συμπολίτες μας από συχνές μετακινήσεις σε διάφορες υπηρεσίες για να αποδείξουν την αναπηρία τους και να διεκδικήσουν την προνοιακή παροχή, όπως συμβαίνει. Η διαδικασία αυτή τώρα απλοποιείται.

Ο ηλεκτρονικός φάκελος θα δώσει τέλος στις χρονοβόρες και επίπονες διαδικασίες για τα άτομα με αναπηρία. Επιτυγχάνεται, όμως, και καλύτερος συντονισμός αρμόδιων φορέων και οργανισμών, εξαλείφεται η γραφειοκρατία, ενισχύεται η διαφάνεια και νομιμότητα, διότι δημιουργείται πλέον ενιαίο μητρώο δικαιούχων του ΟΠΕΚΑ, ούτως ώστε και ο πολίτης να παίρνει αμέσως την απάντηση για το αν δικαιούται ή δεν δικαιούται το επίδομα, αλλά και το κράτος να γνωρίζει, ανά πάσα στιγμή, ποιοι έχουν υποβάλλει αίτηση, ποιοι δικαιούνται προνοιακά επιδόματα, σε ποιο ύψος το δικαιούνται κ.λπ. Και όλα αυτά ηλεκτρονικά».

ΑΡΘΡΟ 4 & ΣΧ. ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ :

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ αναγνώρισε ως δίκαιο το αίτημα της Α.Σ.Π.Ε. και τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας, ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος υποστηρίζει το αίτημα της Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων, να εξακολουθεί η Α.Σ.Π.Ε. να έχει στην αρμοδιότητά της τη διαδικασία για τη χορήγηση του βιβλιαρίου πολυτέκνου που αποτελεί το αποδεικτικό στοιχείο της πολυτεκνικής τους ιδιότητας.

(Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος διαθέτει τον μηχανισμό για τον εφοδιασμό των βιβλιαρίων στους δικαιούχους, χωρίς μάλιστα αυτός να επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο καθώς τα έξοδα καλύπτονται από τις συνδρομές των πολυτέκνων).

Ο Γιώργος Λαζαρίδης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πριν κλείσω, θα ήθελα, κυρία Υπουργέ, να δείτε με ευαισθησία το άρθρο 4, εκεί που αφορά τους πολύτεκνους, την έκδοση της κάρτας πολυτέκνων. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να παραμείνει στον μηχανισμό, στον οποίον ήδη υπάρχει, δηλαδή, όπως λειτουργεί και δεν έχει κανένα δημοσιονομικό αποτύπωμα, ξέρετε και αυτό προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί εύρυθμα, όπως οι ίδιοι, μέσω της Συνομοσπονδία τους ζητούν»

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ SIEMENSNOVARTIS:

«Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αντιπολίτευσης χρησιμοποίησαν εκφράσεις, όπως τη λέξη «φτωχοποίηση» για να σχολιάσουν το εως τώρα έργο της κυβέρνησης. Φτωχοποίηση είναι αυτό που έκαναν εκείνοι, που μείωσαν δηλαδή το ΑΕΠ κατά 25%. Αυτή ήταν η ικανότητά τους! Και ζητάνε και πάλι να τους εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός. Όχι! Ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη, έχει και γνώση.

Μίλησαν κάποιοι για την επιχειρηματικότητα. Ξέρετε, μια επιχειρηματικότητα είχαν στηρίξει αυτά τα κόμματα, την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα τύπου «Siemens», τύπου «Novartis» που θα συζητήσουμε την άλλη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή της βουλής. Είμαστε η μόνη χώρα στην οποία η «Siemens» δεν πλήρωσε κανένα πρόστιμο.

Και όλα αυτά δεν θα αποκαλύπτονταν, αν δεν μεσολαβούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Κι ό,τι αποκαλύφθηκε δεν αποκαλύφθηκε χάρη σ’ αυτούς, αλλά χάρη στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις έρευνες που έκαναν. Στη «Siemens», για το θεαθήναι μπήκε κάποιο πρόστιμο. Αν θυμάστε, κύριοι συνάδελφοι, συζητήθηκε να μπει στη «Siemens» ένα πρόστιμο της τάξεως των 2 δισεκατομμυρίων. Αυτό, μετά από διαπραγματεύσεις, κατέβηκε στα 60 εκατομμύρια σε υλικό ή σε επενδύσεις, τις οποίες θα συζητούσε η Siemens αν θα τις έκανε. Τόσο ακριβοδίκαιη ήταν! Και στο τέλος δεν πλήρωσε τίποτα. Αυτή ήταν η αντιμετώπιση. Αυτή ήταν! Και η επιχειρηματικότητα την οποία ξέρουν είναι αυτή, η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα.

Γι’ αυτό, λοιπόν, το συμπέρασμα είναι ότι ο ελληνικός λαός, επειδή έχει γνώση, τους έβαλε στην αντιπολίτευση και θα τους κρατήσει για αρκετά χρόνια. Διότι τελικά το να είναι στην αντιπολίτευση ωφελεί και τους ίδιους, γιατί θα μάθουν σιγά-σιγά βλέποντας απ’ αυτή την Κυβέρνηση, αλλά ωφελεί και τη χώρα και τον ελληνικό λαό».

Ακολουθεί σχετικό video:

https://youtu.be/9-3N5FIgycA

Από το Γραφείο Τύπου

Μοίρασε το άρθρο!