Τι ισχύει διεθνώς για την εθελοντική αιμοδοσία

Για την πολύχρονη εθελοντική τους προσφορά 65 γυναίκες και άνδρες από ολόκληρη τη Γερμανία θα τιμηθούν σήμερα από τον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό. Είναι ανάμεσα στους χιλιάδες που δίνουν αίμα για να σωθούν άλλοι άνθρωποι. Ο Γερμανικός Ερυθρός Σταυρός είναι ο μεγαλύτερος φορέας υπεύθυνος για την εθελοντική αιμοδοσία. Σε αντίθεση με ιδιωτικές οργανώσεις ή φορείς σε δήμους και κοινότητες δεν δίνει αμοιβή στους αιμοδότες, αν και πουλά το αίμα. «Δεν επιθυμούμε να περάσουμε παγκόσμια εικόνα του τύπου, σου δίνουμε χρήματα και παίρνουμε το αίμα σου», τονίζει ο Κρίστιαν Ρόιτερ γενικός γραμματέας του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού.

40.000 κινητές μονάδες στη Γαλλία

Τι γίνεται όμως σε άλλες χώρες; Και στη Γαλλία οι εθελοντές αιμοδότες δεν παίρνουν αμοιβή. Το μονοπώλιο στη αιμοληψία έχει η κρατική οργάνωση Etablissement Français du Sang EFS. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας η χώρα διαθέτει 150 κέντρα, όπου μπορεί κάποιος να δώσει αίμα όλο το χρόνο, ενώ υπάρχουν και 40.000 κινητές μονάδες, είτε τροχήλατες, είτε σε σκηνές. Η EFS χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ανακοινώνει τις δράσεις της και έχει δικό της κανάλι στο Youtube. Στη Δανία υπάρχουν 218.000 εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι επίσης δεν αμείβονται. Οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν έκκληση στην συνείδησή τους. Σε φυλλάδιο αναφέρεται ότι η εθελοντική αιμοδοσία βασίζεται στην επιθυμία του ενός να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του όταν το χρειάζεται και δεν έχει ως κίνητρο το οικονομικό όφελος. Υπεύθυνη για την διοργάνωση αιμοδοσιών είναι η bloddonor.

Στην Ιταλία όποιος προσφέρει το αίμα του δίχως αντίτιμο και είναι μισθωτός, δικαιούται μια ημέρα για ανάπαυση. Αυτό δυστυχώς δεν ισχύει για ελεύθερους επαγγελματίες ή και ανασφάλιστους. Σε εθελοντική βάση γίνεται και η δωρεά αίματος στο Βέλγιο. Μια φορά το χρόνο οι αρμόδιοι φορείς καλούν τους αιμοδότες και τις οικογένειές τους σε γιορτή. Στην Ελλάδα, όποιος έχει ανάγκη αίματος απευθύνεται σε συγγενείς και φίλους να τρέξουν στα νοσοκομεία για να προσφέρουν αίμα. Ναι μεν χρησιμοποιούνται καταρχήν αποθέματα για όποιον έχει ανάγκη, τα οποία όμως πρέπει να αντικαθίστανται.

50 ευρώ στους δότες πλάσματος στις ΗΠΑ

Η Ελλάδα έχει μεγάλο ποσοστό ανθρώπων με θαλασσαιμία, μια κληρονομική ασθένεια που για να την αντιμετωπίσει κανείς χρειάζεται συνεχείς μεταγγίσεις. Τις ανάγκες σε αίμα δεν μπορεί να καλύψει η χώρα και γι αυτό οι αρμόδιοι φορείς δίνουν σημαντικά κίνητρα, όπως σε στρατιώτες και υπαλλήλους 2 μέχρι 4 μέρες ανάπαυσης όταν αιμοδοτούν 4 φορές τον χρόνο. Στη Ρωσία στους αιμοδότες προσφέρεται ένα δωρεάν γεύμα. Όταν δίνουν αίμα πολλές φορές το χρόνο, προσφέρονται προνόμια στους φοιτητές ή εργαζόμενους, όπως εκπτώσεις σε ταξίδια σε σανατόρια ή σε κούρες. Στους πολυαιμοδότες άνω των 40 χρόνων παίρνουν κάρτα εθελοντή αιμοδότη. Αυτή τους εξασφαλίζει δωρεάν διακοπές το χρόνο, δωρεάν εξετάσεις σε κρατικά νοσοκομεία και μια ετήσια αμοιβή που ισοδυναμεί με 145 ρούβλια.

Τέλος στις ΗΠΑ σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό δίνουν αίμα 6,8 εκ. πολίτες, ποσοστό κατά  10% λιγότερο από το επιτρεπτό όριο. Και εδώ οι εθελοντές αιμοδότες δεν αμείβονται, παίρνουν όμως μπισκότα ή αντίστοιχα μικροδώρα. Οι δότες πλάσματος αίματος, που πρόκειται για μια πιο σύνθετη διαδικασία, αμείβονται με χρήματα. Το ύψος του ποσού εξαρτάται από τον φορέα του κέντρου αιμοδοσίας, συνήθως πρόκειται για 50 δολάρια. Για να δώσει αίμα ο εθελοντής πρέπει να περάσει πολλές εξετάσεις. Πλάσμα αίματος μπορούν να δώσουν μόνο μια φορά το μήνα.

Πηγή: Deutsche Welle

Μοίρασε το άρθρο!