Τα 4 πρώτα ματς της φάσης των “16” του Champions League.

Ανατροπή με Ρονάλντο η Ρεάλ, 3-1 την Παρί

Η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε 3-1 την Παρί Σεν-Ζερμέν, κάνοντας μάλιστα ανατροπή με ιστορικά γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο, έτσι είναι το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League.

Αν το καταφέρει θα είναι 10η σερί χρονιά, ενώ όσον αφορά στον Κριστιάνο Ρονάλντο, πέτυχε το 100ό και το 101ο του γκολ στην διοργάνωση με τους “μερένγκες” σε 95 ματς. Έχει 15 με τη ManUtd, άρα μετρά συνολικά 116 τέρματα στο CL (ο Μέσι είναι δεύτερος με 97).

Η Παρί προηγήθηκε με τον Ραμπιό, έχασε αρκετές ευκαιρίες και θα μπορούσε να έχει πάρει και το “διπλό”, ενώ έχει και παράπονα απ’ την διαιτησία.

Ο Έμερι στο 66′ έβγαλε τον Καβάνι για να βάλει τον Μενιέ (φέρνοντας τον Ντάνι Άλβες στο κέντρο) και αυτό ίσως να μην του συγχωρέσουν ποτέ οι οπαδοί της Παρί, ενώ αντιθέτως ο Ζιντάν με τις αλλαγές του άλλαξε το ματς (κυρίως με τον Μάρκο Ασένσιο).

Η αναμέτρηση ξεκίνησε με ένταση και αρκετά δυνατά μαρκαρίσματα, ο Νεϊμάρ δέχτηκε μερικές κλοτσιές στα πρώτα λεπτά, με αποτέλεσμα να εκνευριστεί και στο 14′ να δεχτεί αυτός την πρώτη κίτρινη κάρτα του ματς για δυνατό μαρκάρισμα.

Οι πρώτες ευκαιρίες ήταν για τη Ρεάλ, με τα σουτ του Κριστιάνο Ρονάλντο στο 3′ και του Κρόος στο 5′, ενώ οι Γάλλοι έγιναν για πρώτη φορά απειλητικοί στο 7′ από συνεργασία του Νεϊμάρ με τον Γιούρι Μπερτσίτσε και το σουτ του τελευταίου.

Στο 28ο λεπτό ο Κριστιάνο Ρονάλντο βγήκε τετ-α-τετ με τον Αλφόνς Αρεολά, απ’ την εκπληκτική μπαλιά του Μαρσέλο, αλλά το δυνατό του σουτ χτύπησε στο πρόσωπο τον Γάλλο πορτιέρε.

Η Παρί Σεν-Ζερμέν πέτυχε το πολυπόθητο εκτός έδρας γκολ στο 33ο με τον Αντριέν Ραμπιό. Ο Κιλιάν Εμπαπέ έκανε προσπάθεια από δεξιά, αφού κέρδισε κόντρα απ’ τον Μαρσέλο, ο Καβάνι άφησε την σέντρα να περάσει και ο Νεϊμάρ έκανε ασίστ με τακουνάκι στον Ραμπιό, ο οποίος με πλασέ “εκτέλεσε” τον Κέιλορ Νάβας.

Οι φιλοξενούμενοι έχασαν σπουδαία ευκαιρία στο 38′ με τον Καβάνι και στο 44′ η Ρεάλ κέρδισε πέναλτι, με τον Λο Σέλσο να κρατάει τον Κρόος και τον Γερμανό να πέφτει στην περιοχή. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο από τα 11 βήματα με δυνατή εκτέλεση έκανε το 1-1.

Η Παρί Σεν-Ζερμέν ήταν “φαρμάκι” στις αντεπιθέσεις, λίγο έλειψε ο Ραμπιό να πετύχει και δεύτερο γκολ, αλλά τελικά αυτό το έκανε ο Κριστιάνο Ροναλντο στο 83′, ολοκληρώνοντας την ανατροπή με το… γόνατο, έπειτα από γύρισμα του Ασένσιο και αποτυχημένη προσπάθεια του Αρεολά να απομακρύνει.

Η ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν μάλιστα κατάφερε να πετύχει και τρίτο τέρμα με τον Μαρσέλο στο 86′, έπειτα από φανταστική συνεργασία με τους Ασένσιο και Κρόος, έτσι το τελικό 3-1 την κάνει το μεγάλο φαβορί.

Εύκολα η Λίβερπουλ, 5-0 την Πόρτο

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η πρόκριση της Λίβερπουλ στα προημιτελικά του Champions League, καθώς νίκησε 5-0 την Πόρτο στο “Dragão”, έτσι η ρεβάνς στο “Anfield” δεν αναμένεται να προσφέρει συγκινήσεις.

Σκόραραν όλοι απ’ την επιθετική τριάδα της ομάδας του Γιούργκεν Κλοπ, με τον Σαντιό Μανέ να πετυχαίνει τρία γκολ και τους Μοχάμεντ Σαλάχ και Ρομπέρτο Φιρμίνο από ένα.

Ο Σέρζιο Κονσεϊσάο άφησε στον πάγκο τον Ίκερ Κασίγιας και ο Ζοζέ Σα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μοιραίος, καθώς στο πρώτο γκολ έχει ξεκάθαρα την ευθύνη.

Η Λίβερπουλ ξεκίνησε αρκετά προσεκτικά την αναμέτρηση, είχε την κλάση να “χτυπήσει” όποτε έπρεπε και δεν “καθάρισε” απλά το ματς, αλλά και την πρόκριση.

Η Πόρτο ξεκίνησε με περισσότερο ενθουσιασμό την αναμέτρηση, έχασε και την πρώτη ευκαιρία με τον Οτάβιο στο 10ο λεπτό, αλλά αρκετά νωρίς είχαν χαθεί τα πάντα για αυτήν.

Έπειτα από δύο επικίνδυνες επισκέψεις στην περιοχή των “δράκων”, η Λίβερπουλ άνοιξε το σκορ στο 25′ με τον Σαντιό Μανέ, μετά απ’ την προσπάθεια και την κόντρα που κέρδισε ο Βαϊνάλντουμ. Ο Σενεγαλέζος έκανε το πλασέ, ο Ζοζέ Σα είχε κακή αντίδραση και έχει την ευθύνη για το 0-1.

Μόλις 4 λεπτά αργότερα ήταν άτυχος ο Πορτογάλος πορτιέρε, καθώς μετά το σουτ του Μίλνερ η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι, αλλά πήγε εν συνεχεία στον Σαλάχ, ο οποίος έπειτα από… χορευτικές κινήσεις έκανε το 0-2.

Η Πόρτο έχασε σπουδαία ευκαιρία με τον Τικίνιο στο 44′ και αφού δεν κατάφερε να μειώσει, δέχτηκε και τρίτο γκολ στο 53′, ξανά απ’ τον Μανέ, ξανά με τον Ζοζέ Σα να είναι άτυχος, καθώς απέκρουσε σουτ του Φιρμίνο και ο Σαντιό Μανέ πήρε το… ριμπάουντ και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Τελικά σκόραραν όλοι της επιθετικής τριάδας των “κόκκινων”, με τον Τζέιμς Μίλνερ να κάνει καταπληκτική πάσα στον Ρομπέρτο Φιρμίνο και αυτόν με πλασέ στην κίνηση να κάνει το 0-4 στο 69′. Ο Μίλνερ είναι πρώτος σε ασίστς στο Champions League και αυτή ήταν η 6η φετινή του!

Για το πρωτάθλημα Πορτογαλίας είναι καλοί οι Μαρεγκά και Τικίνιο στην επίθεση, αλλά φάνηκε η απουσία του Βενσάν Αμπουμπακάρ, με τον Σέρζιο Κονσεϊσάο μάλιστα στα τελευταία λεπτά να βάζει στο ματς τον Γκονσάλο Πασιένσια, ο οποίος κάποτε έπαιξε στον Ολυμπιακό.

Τελικά, ο Σαντιό Μανέ έκανε το παρθενικό του χατ-τρικ στο Champions League, καθώς στο 85′ διαμόρφωσε το τελικό 0-5, με σουτ απ’ το ύψος της περιοχής.

Όρθια η Τότεναμ, 2-2 με τη Γιουβέντους

Γιουβέντους και Τότεναμ αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2 στην πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση για τους “16” του Champions League, έτσι οι Άγγλοι έχουν ελαφρύ προβάδισμα πρόκρισης στα προημιτελικά εν όψει της ρεβάνς στο Λονδίνο.

Ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν ήταν το πρόσωπο του αγώνα, καθώς στο 9ο λεπτό είχε σκοράρει δύο φορές, όμως έχασε πέναλτι, κάτι που ίσως κοστίσει στους Ιταλούς.

Η Γιουβέντους είχε δεχτεί ένα μόλις γκολ στα 16 τελευταία ματς (σε όλες τις διοργανώσεις), όμως και ο Χάρι Κέιν και ο Κρίστιαν Έρικσεν νίκησαν τον Τζανλουίτζι Μπουφόν.

Ιδανικό ήταν το ξεκίνημα της αναμέτρησης για τη Γιουβέντους και… εφιαλτικό για την Τότεναμ, καθώς ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν πέτυχε δύο γκολ στο πρώτο δεκάλεπτο.

Μόλις στο δεύτερο λεπτό άνοιξε το σκορ ο Αργεντινός με φανταστικό σουτ στην κίνηση εντός περιοχής, έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Μίραλεμ Πιάνιτς. Τρομερή η κομπίνα, βέβαια ο Ιγκουαΐν ήταν οφ-σάιντ όταν εκτέλεσε ο Βόσνιος, έτσι το τέρμα δεν έπρεπε να μετρήσει!

Στο 8ο λεπτό ο Φεντερίκο Μπερναρντέσκι κέρδισε πέναλτι απ’ το απρόσεκτο μαρκάρισμα του Μπεν Ντέιβις, ο Ιγκουαΐν εκτέλεσε για το 2-0, με τον Ουγκό Λορίς να πέφτει σωστά, να βρίσκει την μπάλα, αλλά να μην μπορεί να αλλάξει την πορεία της προς τα δίχτυα του.

Η Τότεναμ έχασε την πρώτη μεγάλη της ευκαιρία στο 26′, όταν απ’ τη σέντρα του Κρίστιαν Έρικσεν ο Χάρι Κέιν έπιασε την κεφαλιά μέσα απ’ τη μικρή περιοχή, αλλά ο Τζανλουίτζι Μπουφόν απέκρουσε, όπως έκανε και σε σουτ του Άγγλου στο 32′ (ακόμη πιο εντυπωσιακά).

Λίγο έλειψε στο 30′ ο Ιγκουαΐν να συμπληρώσει το χατ-τρικ του, καθώς οι “μπιανκονέρι” έβγαλαν έξαιρετική αντεπίθεση, αλλά το σουτ του έφυγε ελάχιστα άουτ απ’ το δεξί δοκάρι του Λορίς, ο οποίος απλά κοιτούσε.

Στην τρίτη του ευκαιρία ο Χάρι Κέιν κατάφερε να νικήσει τον Μπουφόν. Μάλιστα πέρασε τον Ιταλό πορτιέρε και πλάσαρε εξαιρετικά με το αριστερό από πλάγια (αριστερά φυσικά), μειώνοντας για την Τότεναμ (2-1). Ο Ντέλε Άλι είχε κάνει την τρομερή μπαλιά.

Στις καθυστερήσεις του πρώτου 45αλέπτου η Γιουβέντους κέρδισε και δεύτερο πέναλτι, με τον Σερζ Οριέ να ανατρέπει τον Ντόουγκλας Κόστα, όμως ούτε τώρα ο Ιγκουαΐν συμπλήρωσε το χατ-τρικ του, καθώς εκτέλεσε με δύναμη κεντρικά και η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι του Λορίς, ο οποίος μάλιστα είχε μείνει όρθιος!

Ο Γάλλος τερματοφύλακας στο 57′ έκανε εντυπωσιακή απόκρουση σε σουτ του Φεντερίκο Μπερναρντέσκι και αφού ούτε τότε έγινε το 3-1… έγινε το 2-2 στο 71′!

Ο Ντέλε Άλι κέρδισε φάουλ λίγο έξω απ’ το ημικύκλιο της περιοχής, ο Κρίστιαν Έρικσεν ανέλαβε την εκτέλεση και νίκησε τον Μπουφόν, σε ένα τέρμα που δεν μας έχει συνηθίσει να δέχεται ο Ιταλός. Εξαιρετική και έξυπνη φυσικά η εκτέλεση του Δανού, χαμηλά στην γωνία που στεκόταν ο Μπουφόν, ο οποίος ξεκίνησε πορεία προς τα αριστερά και ήταν δύσκολο να πέσει δεξιά εγκαίρως.

“Καθάρισε” η Σίτι, 4-0 τη Βασιλεία

Με εντυπωσιακό τρόπο επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί η Μάντσεστερ Σίτι, καθώς νίκησε 4-0 τη Βασιλεία στην Ελβετία και η ρεβάνς στην Αγγλία για τους “16” του Champions League θα είναι μια τυπική διαδικασία.

Απ’ το 14ο λεπτό μέχρι το 23ο η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα πέτυχε τρία γκολ, έτσι ο Ισπανός τεχνικός θα έχει την ευκαιρία να βάλει αρκετούς αναπληρωματικούς στο ματς του “City of Manchester”.

Αυτή είναι η τέταρτη σερί χρονιά που οι “πολίτες” βρίσκονται στους “16” και για δεύτερη σερί (και δεύτερη συνολικά στην ιστορία τους) θα παίξουν στα προημιτελικά.

Δεκατρία λεπτά άντεξε η Βασιλεία κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία στο επόμενο δεκάλεπτο πέτυχε τρία γκολ και ουσιαστικά καθάρισε την πρόκριση.

Ο Ιλκάι Γκιουντογάν άνοιξε το σκορ στο 14′ με εντυπωσιακή κεφαλιά απ’ τη σέντρα του Κέβιν Ντε Μπράινε, στο 18′ ο Μπερνάρντο Σίλβα διπλασίασε τα τέρματα των “πολιτών” με εξαιρετικό αριστερό σουτ στην κίνηση και με ένα ακόμη τρομερό σουτ (εκτός περιοχής) του Σέρχιο Αγκουέρο έγινε το 0-3 στο 23′.

Στο 54′, με εξαιρετικό πλασέ εκτός περιοχής, ο Ιλκάι Γκιουντογάν έκανε το 0-4, με τον Τουρκο-Γερμανό να πετυχαίνει δυο γκολ σε ματς Champions League για δεύτερη φορά στην καριέρα του, καθώς το έχει κάνει και κόντρα στην Μπαρτσελόνα!

Λίγο έλειψε μάλιστα στο 74′ να κάνει χατ-τρικ, καθώς ο Βάλτσικ απέκρουσε το κοντινό πλασέ του, ενώ ο Λερουά Σανέ επέστρεψε από τραυματισμό και στο 57′ αντικατέστησε τον Ραχίμ Στέρλινγκ.

Τα πρώτα ματς της φάσης των “16”:

 Τρίτη 13/2

Γιουβέντους – Τότεναμ 2-2

Βασιλεία – Μάντσεστερ Σίτι 0-4

Τετάρτη 14/2

Πόρτο – Λίβερπουλ 0-5

Ρεάλ – Παρί Σεν-Ζερμέν 3-1

Τρίτη 20/2

Τσέλσι – Μπαρτσελόνα

Μπάγερν – Μπεσίκτας

 Τετάρτη 21/2

Σεβίλλη – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Σαχτάρ – Ρόμα

*όλα τα ματς ξεκινούν στις 21:45

**οι ρεβάνς διεξάγονται 6, 7, 13 και 14 Μαρτίου

πηγή sport24

Μοίρασε το άρθρο!