Τα ωραιότερα κάστρα της Ελλάδας βγαλμένα μέσα από ένα όνειρο

 

Κάστρο Μεθώνης, Μεσσηνία: Τον 13ο αιώνα οι Ενετοί πάτησαν σε βυζαντινές και αρχαίες οχυρώσεις και θεμελίωσαν ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα κάστρα της Ελλάδας. Μια γέφυρα με 14 τόξα στεφανώνει τ

09/04/2016

Κάστρο Μεθώνης, Μεσσηνία: Τον 13ο αιώνα οι Ενετοί πάτησαν σε βυζαντινές και αρχαίες οχυρώσεις και θεμελίωσαν ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα κάστρα της Ελλάδας. Μια γέφυρα με 14 τόξα στεφανώνει την τεράστια τάφρο η οποία κατασκευάστηκε από τους μηχανικούς του στρατηγού Μαιζώνος. Η εντυπωσιακή πύλη, οι προμαχώνες και τα τείχη, τα φτερωτά λιοντάρια, η γρανιτένια «στήλη του Μοροζίνι», τα δύο τουρκικά λουτρά, ο ναός της Μεταμόρφωσης είναι μερικά μόνο από τα οικοδομήματα που ξεχωρίζουν. Αλλά το πιο πολυφωτογραφημένο του σημείο είναι το Μπούρτζι, το νησάκι με τον οκταγωνικό πύργο στη νότια πλευρά του.

Κάστρο Καβάλας: Η κορυφή του στρατηγικού λόφου της πόλης ήταν ανέκαθεν κάστρο. Από την αρχαία Νεάπολη, στη βυζαντινή Χριστούπολη και στην τουρκοκρατούμενη Καβάλα, εδώ βρισκόταν το διοικητικό κέντρο τη

Κάστρο Καβάλας: Η κορυφή του στρατηγικού λόφου της πόλης ήταν ανέκαθεν κάστρο. Από την αρχαία Νεάπολη, στη βυζαντινή Χριστούπολη και στην τουρκοκρατούμενη Καβάλα, εδώ βρισκόταν το διοικητικό κέντρο της πόλης. Ο λόγος προφανής: η θέα προς όλες τις κατευθύνσεις από τον μεγάλο πύργο είναι ανεμπόδιστη.

Μυστράς, Λακωνία: Η θρυλική καστροπολιτεία υπήρξε το σημαντικότερο διοικητικό κέντρο του Βυζαντίου μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης, με πληθυσμό που έφτανε τους 20.000 κατοίκους. Ερειπωμένη σήμερα

Μυστράς, Λακωνία: Η θρυλική καστροπολιτεία υπήρξε το σημαντικότερο διοικητικό κέντρο του Βυζαντίου μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης, με πληθυσμό που έφτανε τους 20.000 κατοίκους. Ερειπωμένη σήμερα αλλά επισκέψιμη, παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα βυζαντινά μνημεία στην Ελλάδα και προστατεύεται από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Μπούρτζι, Ναύπλιο: Το θαλασσόκαστρο λειτούργησε ως φρούριο μέχρι το 1865, μετά έγινε τόπος διαμονής των δημίων που εκτελούσαν τους θανατοποινίτες του Παλαμηδιού και το 1935 μετατράπηκε σε ξενοδοχείο.

Μπούρτζι, Ναύπλιο: Το θαλασσόκαστρο λειτούργησε ως φρούριο μέχρι το 1865, μετά έγινε τόπος διαμονής των δημίων που εκτελούσαν τους θανατοποινίτες του Παλαμηδιού και το 1935 μετατράπηκε σε ξενοδοχείο. Σήμερα είναι το σήμα κατατεθέν της Αργολικής πρωτεύουσας και αφορμή για ρομαντική βαρκάδα για όποιον θέλει να το δει από κοντά.

Παλιό Φρούριο, Κέρκυρα: Εδώ συγκεντρώθηκαν οι κάτοικοι της Κέρκυρας μετά τον 6ο αι., στη βραχώδη χερσόνησο του Κανονιού με τις δυο κορυφές που τελικά ονόμασαν όλο το νησί, αφού τότε λεγόταν «Κορυφώ» ή

Παλιό Φρούριο, Κέρκυρα: Εδώ συγκεντρώθηκαν οι κάτοικοι της Κέρκυρας μετά τον 6ο αι., στη βραχώδη χερσόνησο του Κανονιού με τις δυο κορυφές που τελικά ονόμασαν όλο το νησί, αφού τότε λεγόταν «Κορυφώ» ή «Κορυφές» ή «Κορφοί».

Φραγκοκάστελο, Σφακιά: Στο νότο των Χανίων, το καλοδιατηρημένο βενετσιάνικο κάστρο μπροστά στην παραλία του ομώνυμου οικισμού έχει ταυτιστεί με τους Δροσουλίτες. Είναι τα φαντάσματα των πολεμιστών του

Φραγκοκάστελο, Σφακιά: Στο νότο των Χανίων, το καλοδιατηρημένο βενετσιάνικο κάστρο μπροστά στην παραλία του ομώνυμου οικισμού έχει ταυτιστεί με τους Δροσουλίτες. Είναι τα φαντάσματα των πολεμιστών του Χατζή Μιχάλη Νταλιάνη, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στην άνιση μάχη με τους Τούρκους το 1828 και έμειναν άθαφτοι ώσπου να τους σκεπάσει η άμμος που έφερε ο αέρας. Σύμφωνα με τον θρύλο, εμφανίζονται ως σκιές στα τείχη του κάστρου κάθε τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, τα χαράματα.

Κάστρο Λίνδου, Ρόδος: Χτίστηκε από τους Ιωαννίτες Ιππότες στις αρχές του 14ου αι. στην κορυφή του απότομου βράχου ύψους 116 μ. όπου βρίσκεται η Ακρόπολη της Λίνδου. Τα ιπποτικά τείχη, ο αρχαίος ναός,

Κάστρο Λίνδου, Ρόδος: Χτίστηκε από τους Ιωαννίτες Ιππότες στις αρχές του 14ου αι. στην κορυφή του απότομου βράχου ύψους 116 μ. όπου βρίσκεται η Ακρόπολη της Λίνδου. Τα ιπποτικά τείχη, ο αρχαίος ναός, η δωρική στοά, χαμηλότερα το θέατρο και τα ταφικά μνημεία, τα μεσαιωνικά κτίσματα, οι βυζαντινές εκκλησίες και τα σπαράγματα παλαιοχριστιανικών βασιλικών, παρουσιάζουν όλες τις εποχές που σημάδεψαν την ιστορία της περιοχής.

Μυτιλήνη, Λέσβος: Στην κορυφή του πευκόφυτου λόφου στο βορειοανατολικό άκρο της πόλης, το κάστρο της Μυτιλήνης είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα στην Ελλάδα και φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις τ

Μυτιλήνη, Λέσβος: Στην κορυφή του πευκόφυτου λόφου στο βορειοανατολικό άκρο της πόλης, το κάστρο της Μυτιλήνης είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα στην Ελλάδα και φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι. Αλλά όποια εποχή κι αν περιπλανηθείτε μέσα στα τείχη του θα ανακαλύψετε υπόγειες στοές και πυριτιδαποθήκες, τζαμιά και ναούς, μεντρεσέδες, λουτρά και ό,τι έχει απομείνει από το αρχαίο ιερό της Δήμητρας.

Μονεμβασιά, Λακωνία: «Πέτρινο καράβι» για τον Γιάννη Ρίτσο που γεννήθηκε και έζησε εκεί, «ένα φοβερό θεριό που ενεδρεύει ξαπλωμένο μέσα στο νερό» για τον Νίκο Καζαντάκη, «

Μονεμβασιά, Λακωνία: «Πέτρινο καράβι» για τον Γιάννη Ρίτσο που γεννήθηκε και έζησε εκεί, «ένα φοβερό θεριό που ενεδρεύει ξαπλωμένο μέσα στο νερό» για τον Νίκο Καζαντάκη, «ένα πελώριο πολεμικό κράνος» για τον Στρατή Μυριβήλη. Είναι να αναρωτιέσαι πως αυτός ο άγριος βράχος σήμερα παραπέμπει κατευθείαν σε ρομαντικές και απολύτως χαλαρωτικές αποδράσεις. Η βυζαντινή καστροπολιτεία υπήρξε αιώνιος στόχος των κατακτητών, με ιστορία ούτε σπιθαμή λιγότερο συναρπαστική απ’ όσο της ταιριάζει, γεμάτη αυτοκράτορες, βασιλιάδες, σουλτάνους και κουρσάρους που άφησαν τη δική τους αύρα στα λιθόστρωτα.

Μεσαιωνική πόλη Ρόδου: Μνημείο Παγκόσμια Πολιτιστικής Κληρονομιάς και μια από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις στον κόσμο. Η παλιά πόλη της Ρόδου έχει σήμερα 2.500 κατοίκους και χιλιάδες ε

Μεσαιωνική πόλη Ρόδου: Μνημείο Παγκόσμια Πολιτιστικής Κληρονομιάς και μια από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις στον κόσμο. Η παλιά πόλη της Ρόδου έχει σήμερα 2.500 κατοίκους και χιλιάδες επισκέπτες που περνούν τα τείχη της κάθε χρόνο μαγεμένοι από το μυστηριακό, πολυεθνικό σκηνικό της. Δημιούργημα των Ιωαννίτων Ιπποτών στις αρχές του 14ου αιώνα, με υπέροχα δείγματα Γοτθικής και Αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής που συνοδεύουν κάθε βήμα σ’ αυτόν τον περίπατο στους αιώνες, παρέα με αρκετά μουσουλμανικά, εβραϊκά και ιταλικά στοιχεία.

 

 

 

 

Μοίρασε το άρθρο!