Ταξίδι στο χρόνο-Τί έγινε σαν σήμερα στις 1 Ιουνίου στο RealOraiokastro.gr

Τί έγινε σαν σήμερα στις 1 Ιουνίου του…

1495…Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά για την παραγωγή του σκοτσέζικου ουίσκι γίνεται από τον μοναχό Τζον Κορ.

1845…. Ταχυδρομικό περιστέρι ολοκληρώνει ένα ταξίδι 11.000 χιλιομέτρων από τη Ναμίμπια στο Λονδίνο σε 55 μέρες.

1911….Στη Νέα Υόρκη, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης αγοράζει τον περίφημο πίνακα του Περουτζίνο “Ανάσταση”, έναντι 25.000 δολαρίων.

 

1919…. Στη Γερμανία, το πτώμα της γερμανοεβραίας, Ρόζας Λούξεμπουργκ , εντοπίζεται στο Κανάλι Λάντβερ. Ήταν Εβραία φιλόσοφος, μαρξίστρια πολιτική θεωρητικός και επαναστάτρια που ανήκε στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας και αργότερα στο Ανεξάρτητο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας.

Ξεκίνησε τη δράση της με την εφημερίδα Η Κόκκινη Σημαία, όπου και συνίδρυσε την Ένωση Σπάρτακος(Spartakusbund), μια μαρξιστική επαναστατική ομάδα από την οποία και δημιουργήθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας με το οποίο έλαβε μέρος σε ανεπιτυχή επανάσταση στο Βερολίνο τον Ιανουάριο του 1919.

Η εξέγερση ξεκίνησε παρά τους ενδοιασμούς της Ρόζας και συνετρίβη από τα απομεινάρια του μοναρχικού στρατού και από οργανωμένες ακροδεξιές πολιτοφυλακές που συλλογικά ονομάζονταν Φράικορπς (Freikorps), οι οποίες εστάλησαν από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Η Λούξεμπουργκ και εκατοντάδες άλλοι συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν.)

1930…. Ο Παναθηναϊκός νικά 8-2 τον Ολυμπιακό στη μεγαλύτερης έκτασης νίκη που έχει πετύχει ποτέ επί του αιώνιου αντιπάλου του. Οπαδοί του Ολυμπιακού πριν τον αγώνα της ομάδας τους με τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα 1929-30, ανεβάζουν από τον Πειραιά στο γήπεδο της Αλεξάνδρας ένα φέρετρο. Σε αυτό θα “κηδεύανε” τον ΠΑΟ μετά τη λήξη του αγώνα. Μετά τη συντριπτική νίκη του ΠΑΟ, το φέρετρο διαλύεται και τα κομμάτια του χρησιμοποιούνται στα επεισόδια που ακολουθούν. Ο ΠΑΟ θα ανακηρυχθεί πρωταθλητής Ελλάδος αφού θα νικήσει και στη ρεβάνς με 2-1, αλλά θα κάνει 20 χρόνια να ξαναδεί τίτλο.

1938….Κυκλοφορεί το πρώτο κόμικ με περιπέτειες του Σούπερμαν.

1941….Λήγει η Μάχη της Κρήτης, με την κατάληψη όλου του νησιού από τους Γερμανούς. Οι βρετανικές δυνάμεις αποσύρονται από την Κρήτη με βαριές απώλειες. Περίπου 3.000 Αυστραλοί χάνουν την ζωή τους κατά την εκκένωση του νησιού.

1962….Θεμελιώνεται το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

(«Ο πρώτος εποικισμός της περιοχής, που σήμερα ονομάζεται Ελληνικό, άρχισε αμέσως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή» εξιστορεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων Γιώργος Σαραφίδης και συμπληρώνει: «Συγκεκριμένα, το 1922, έφτασαν οι πρώτοι Πόντιοι πρόσφυγες που προέρχονταν από τα Σούρμενα, μια παραθαλάσσια κωμόπολη 35 χιλιόμετρα από την Τραπεζούντα» Τον Μάιο του 1962, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έθεσε τον θεμέλιο λίθο του ανατολικού αεροδρομίου στο Ελληνικό, έργο που ανέλαβε ο διάσημος Αμερικανοφινλανδός αρχιτέκτονας Έερο Σάαρινεν. Τα επίσημα εγκαίνια του Ανατολικού Αερολιμένα πραγματοποιήθηκαν το 1969 ενώ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, ο κυρίως αεροδιάδρομος επιμηκύνθηκε πάλι, φτάνοντας τα 3.500 μέτρα.)

1967…Κυκλοφορεί το αριστουργηματικό άλμπουμ των Beatles «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band».

1973….Η χούντα των συνταγματαρχών προχωρεί στην κατάργηση της μοναρχίας στην Ελλάδα.

1980….Βγαίνει στον αέρα το CNN.

1990…. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος και ο Σοβιετικός ηγέτης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, συμφωνούν για τον περιορισμό των μεγάλου βεληνεκούς πυρηνικών πυραύλων και τη διακοπή παραγωγής χημικών όπλων.

1995…. Δύο ληστές εκτελούν εν ψυχρώ τον ταμία του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, Δημήτρη Μαντούβαλο, μέσα στους χώρους του νοσοκομείου και του αποσπούν δύο τσάντες με 146 εκατ. δραχμές, που προορίζονταν για τη μισθοδοσία του προσωπικού.

1998…. Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με έδρα την Φρανκφούρτη.

  • Σαν σήμερα γεννήθηκε το 1265ο  Ντάντε Αλιγκιέρι, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Δάντης, εθνικός ποιητής της Ιταλίας (“Θεία Κωμωδία”), το 1815 ο Όθων (Βίτελσμπαχ), ο πρώτος Βασιλιάς των Ελλήνων και το 1926 η αμερικανίδα ηθοποιός, Μέρλιν Μονρόε.

  • Την ίδια ημέρα πέθανε το 1845ο γάλλος σεφ, Νικολά Απέρ, που ανακάλυψε τη διατήρηση των τροφών δια της κονσερβοποίησης, το 1943 σκοτώθηκε στα 50 του χρόνια ο βρετανός ηθοποιός, Λέσλι Χάουαρντ, ο Άσλεϊ Γουίλκς του “Όσα παίρνει ο άνεμος”, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε καταρρίφθηκε από Γερμανούς επιδρομείς στην Ευρώπη, το 1981 ο λαϊκός τραγουδιστής, Χρηστάκης (Χρήστος Σύρπος), και το 2002 η ηθοποιός Κάκια Αναλυτή.

 

Μοίρασε το άρθρο!