Συμφωνία των Πρεσπών: Η κυνική ομολογία της υποκρισίας

Με μια αφοπλιστική δήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο υποψήφιος της ΝΔ και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Άγγελος Συρίγος, προανήγγειλε ότι σε περίπτωση ανάληψη της εξουσίας, η Νέα Δημοκρατία θα “επιτηρεί στενά ότι οι γείτονες τηρούν όλα τα άρθρα όπως και επιβάλλεται”.

Ο Άγγελος Συρίγος  ήταν ο στενότερος σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και εκφραστής των καταγγελτικών θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών ενώ θεωρείται και πιθανός Υφυπουργός Εξωτερικών αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές. Η διατύπωσή του επιβεβαιώνει με κυνικό τρόπο ότι οι κραυγές περί “προδοτικής συμφωνίας” και οι ακροδεξιές κορώνες εκείνης της περιόδου ήταν απλώς… ψηφοθηρική πατριδοκαπηλεία για να φθαρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αφού η ΝΔ θα επιτηρεί την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μοιραία αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για μια εθνικά επωφελή συμφωνία, ενώ είδε με ανακούφιση τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλαμβάνει τελικά την ιστορική ευθύνη αλλά και το πολιτικό κόστος 

Η Συμφωνία των Πρεσπών παράγει αποτελέσματα κάθε μέρα από την πρώτη στιγμή. Όπως αποδεικνύεται και από την κρίση που δημιουργείται στην Κυπριακή ΑΟΖ με τις προκλήσεις της Τουρκίας. Σε αντίθεση με το τοπίο που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, τα ελληνικά συμφέροντα είναι εμφανώς πιο ενισχυμένα. Αποδεικνύνεται ότι η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε σημαντικές συμμαχίες και αναβάθμισε τη διεθνή θέση της χώρας.

Η επίλυση της πολυετούς διαφοράς με τους βόρειους γείτονες ενίσχυσε τις ελληνικές θέσεις και απομόνωσε ακόμη περισσότερο την Τουρκία. Η χώρα με το πλέγμα της εξωτερικής πολιτικής της διαθέτει τα αναγκαία διπλωματικά ερείσματα για να προασπίζει τα συμφέροντά της ενώ, αντιθέτως,  οι σπασμωδικές ενέργειες του Ερντογάν, όπως η απόπειρα γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, καταδεικνύουν το αδιέξοδό του. Στην Ελλάδα όμως η υποκρισία κυριαρχεί: Οι εγκληματικά υπεύθυνοι για το πρόβλημα, παρέστησαν ανεύθυνα τους “μακεδονομάχους” ενάντια στα εθνικά συμφέροντα, και σήμερα σχεδιάζουν να δρέψουν τους καρπούς της Συμφωνίας. Όπως εξάλλου συνέβη και με τα ζητήματα της οικονομίας.

Μοίρασε το άρθρο!