ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ Γ. ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΧΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Γιώργος Λαζαρίδης, ως ειδικός Αγορητής των ΑΝΕΞΑΡΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, κατέθεσε τις προτάσεις του κινήματος στο Σ.Ν του Υπουργείου Εργασίας & Κοιν. Ασφαλίσεων, το οποίο μελετά η κυβέρνηση, για να ενισχύσει νομοθετικά το θεσμό της αναδοχής και της υιοθεσίας, τονίζοντας πως απαιτείται μεγάλη προσοχή και σοβαρή προετοιμασία για ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό ζήτημα.

Ενίσχυση του θεσμού της Υιοθεσίας – Επίσπευση των διαδικασιών

Ο ρόλος της αναδοχής κρίνεται πολύ σημαντικός ως θεσμός παιδικής προστασίας, αλλά αντί να ψάχνουμε αναδόχους για τα παιδιά, μήπως να επισπεύδαμε τις διαδικασίες για την υιοθεσία, καθώς αποτελεί μεγάλο πρόβλημα η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας;”

Σχετικά με το άρθρο 8 του κατατεθέντος

Eκφράζεται έντονα το τελευταίο διάστημα, η γενική αντίθεση στη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα σε ομόφυλα ζευγάρια να αιτηθούν και να γίνουν ανάδοχοι γονείς, καθώς θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα του ανήλικου παιδιού να διαμορφώσει και να ολοκληρώσει ελεύθερα και ανεπηρέαστα την προσωπικότητα και την ψυχοσωματική του ανάπτυξη και καθιστά το παιδί αυτό ευάλωτο σε πιθανές κοινωνικές αντιδράσεις, κάτι που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν παραβλέπουνε.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουμε δηλώσει τη θέση μας, ότι κάθε μορφή υιοθεσίας ή αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια μας βρίσκει αντίθετους, καθώς πέραν των λοιπών αντιθέσεων, όπως τις έχουμε εκφράσει, θεωρούμε πως αποτελεί ένα ακόμη βήμα και για την υιοθεσία, κάτι που θέλουμε να αποτρέψουμε να συμβεί και πέραν από τη θέση του Κόμματος εκφράζουμε και την άποψη της κοινωνίας.

 

 

Όλοι γνωρίζουμε τις συνθήκες που επικρατούν στα ιδρύματα ανηλίκων και θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών αυτών, η οποία, όμως, πρέπει να γίνει με τον εκσυγχρονισμό του οικείου νομικού πλαισίου και όχι σε βάρος της ομαλής και απρόσκοπτης ψυχοσωματική ανάπτυξής τους”.

Για τα (νέα)μητρώα ανηλίκων, υποψηφίων αναδόχων και θετών γονέων και το μητρώο εγκεκριμένων αναδόχων και υιοθεσιών

το Υπουργείο Εργασίας καταλήγει σε τρία ηλεκτρονικά μητρώα που τηρούνται στην ΗΔΙΚΑ, η δική μας πρόταση είναι ενοποίηση των μητρώων που θα δίνει την εικόνα με ενδεχόμενες μεταβολές, όπως άρση της αναδοχής για παράδειγμα. Ταυτόχρονα και με μεγαλύτερη ασφάλεια κυρίως με άμεση επικαιροποίηση των στοιχείων, προκειμένου το κράτος να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό παιδιών που υπάρχουν στα ιδρύματα ή δίνονται για αναδοχή και υιοθεσία και τον ακριβή αριθμό υποψήφιων γονέων καθώς και των επαγγελματιών αναδόχων”.

Αναφορικά με την επαγγελματική αναδοχή

είναι μια νεοεισερχόμενη μορφή αναδοχής, η οποία ακόμη δεν ισχύει στην Ελλάδα και σύμφωνα με αυτή θα υπάρχουν ανάδοχοι επί πληρωμή. Ανησυχούμε και εδώ καθώς δεν υφίσταται πρότερη εμπειρία. Πέραν αυτού, ποια τα απαιτούμενα δικαιολογητικά; Είναι αυτά αρκετά; Η εποπτεία της αναδοχής, ο αριθμός των παιδιών για κάθε επαγγελματία ανάδοχο, μήπως εξελιχθούν και αυτά σε ιδρύματα;

Θεωρούμε πως θα ήταν πιο αποτελεσματικό να υπάρχουν οργανωμένες υπηρεσίες ανά νομό στελεχωμένες ή συνεργαζόμενες με διεπιστημονικές ομάδες που θα συνεκτιμούν τι είναι καλύτερο για το κάθε παιδί και κυρίως, εμείς εμμένουμε στο θεσμό της υιοθεσίας. Για το λόγο αυτό στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο είναι αναγκαίο να προστεθούν διατάξεις με τις οποίες θα τίθενται σύντομες και δεσμευτικές προθεσμίες για την παροχή της αναγκαίας συναίνεσης των φυσικών γονέων και την αναπλήρωσή της για τον έλεγχο των προσόντων και της καταλληλόλητας των υποψηφίων γονέων και αναδόχων καθώς και για την έκδοση των σχετικών δικαστικών αποφάσεων. Οι προτάσεις μας είναι αυτές”.

Ακολουθεί σχετικό video:

https://www.youtube.com/watch?v=JATUu9GPfQ8

Από το Γραφείο Τύπου

Μοίρασε το άρθρο!