Απάντηση στο δελτίο της παράταξης «Πολιτεία με Όραμα»

Απάντηση στο δελτίο της παράταξης «Πολιτεία με Όραμα» με επικεφαλής τον σημερινό δήμαρχο Ωραιοκάστρου, στο οποίο αναφέρεται ότι οι προτάσεις της «αν.α.σ.α» στερούνται σοβαρότητας δίνει με δελτίο τύπου η ανεξάρτητη αυτοδιοικητική συμμαχία και ο επικεφαλής της, Παντελής Σκαρλάτος.

Ο κ. Σκαρλάτος σε πρόσφατο προεκλογικό του φυλλάδιο αναφερόταν στις προτάσεις του για την καταπολέμηση της ανεργίας και δη των γυναικών όπως για παράδειγμα την ίδρυση «Κέντρου Γυναικών για την προώθηση της γυναικείας απασχόλησης και την στήριξη της επιχειρηματικότητας». Πρόταση η οποία χλευάστηκε από την παράταξη του δημάρχου αναδεικνύοντας, κατά τη γνώμη του, όλα όσα… εμποδίζουν να προχωρήσει μια τέτοια πρόταση.

Η «αν.α.σ.α» απαντά σε όλους τους έωλους ισχυρισμούς του κ. Γαβότση και μελών της παράταξής του τονίζοντας ότι «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει… δέκα μέρες κοσκινίζει». Μάλιστα ενημερώνει τον δήμαρχο ότι:

1. Οι γυναικείοι συνεταιρισμοί είναι μια διεθνής καλή πρακτική που έχει επιφέρει βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, μείωση της φτώχειας και αύξηση του τοπικού εισοδήματος (όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα σε διεθνείς έρευνες και μέσα στο ΕΣΠΑ, καθώς η ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας είναι μέρος αυτού).

2. Προφανώς και είναι εφικτή η πρόταση κ. δήμαρχε, που μάλλον ασχολείστε με τις γυναίκες μόνο μέσα από την επαγγελματική σας ιδιότητα… καθώς υπήρχε και υπάρχει πλήθος χρηματοδοτικών εργαλείων από το υπουργείο Εργασίας, τα οποία δεν γνωρίζατε και ούτε φροντίσατε να μάθετε για να τα εκμεταλλευτείτε.

3. Μέγα λάθος ο ισχυρισμός σας ότι δεν είναι στις αρμοδιότητες του δήμου, η ισότιμη μεταχείριση των γυναικών και η προώθηση στην απασχόληση αντιθέτως πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα ενός δήμου. Τα ΚΔΑΠ, οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί κλπ, ήταν πιλοτικοί μηχανισμοί της δεκαετίας του ’90 με σκοπό την απεμπλοκή της μητέρας, ώστε να διευκολύνεται η κάθε επαγγελματική δραστηριότητα. Αλλά όπως φαίνεται εκεί και μείνατε στο 1990 γιατί υπήρχαν σχετικά προγράμματα του ΕΣΠΑ τα οποία ούτε γνωρίζατε, ούτε φροντίσατε ποτέ να τα μάθετε, τίποτα καινούριο… τίποτα καλό…

4. Ο κώδικας άρθρο 75 του ν.3463/2006, αναφέρει ρητά την υποχρέωση των δήμων να στηρίζουν την απασχόληση σε όλα τα επίπεδα και ο νόμος του Καλλικράτη έχει ως βασική αρχή τη δημιουργία συνεργασιών σε επίπεδο προγραμματικό και εκτελεστικό νέων,

ανέργων. Ο δήμος δεν μπορεί να δημιουργήσει Νέα Νομικά Πρόσωπα αλλά μπορεί να συμμετέχει σε δίκτυα φορέων τα οποία χρηματοδοτούνται μέσα από Ευρωπαϊκά προγράμματα για την προώθηση της Κοινωνικής Ισότητας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης , με απώτερο στόχο τη μείωση της ανεργίας ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργες γυναίκες.

5. Υπάρχει η Δημοτική Επιχείρηση Ωραιοκάστρου όπου όλα τα παραπάνω αναγράφονται στο καταστατικό της για την κοινωνική στήριξη των πολιτών … αλλά ποιός να το ξέρει; Μήπως να ρωτούσαμε κάποιον δήμαρχο που ξέρει καλά τη δουλειά του;

6. Για αυτό λοιπόν ο νόμος προβλέπει τη δημιουργία δικτύων, αυτό ευτυχώς το μάθατε , και για αυτό υπάρχουν τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία. Όσο για την κατάστρωση μνημονίων … απλά δηλώνετε ότι αποδέχεστε την πρότασή μας…

Καταλήγοντας, ο κ. Σκαρλάτος και οι συνεργάτες του τονίζουν ότι: «Εμείς κ. Γαβότση λέμε κάλλιο αργά παρά αργότερα… ή και ποτέ! Εμείς θέλουμε, γνωρίζουμε, μπορούμε να στηρίξουμε τις γυναίκες του Ωραιοκάστρου, και όχι μόνο, θα στηρίξουμε όλους τους ανέργους του Δήμου μας, και θα το κάνουμε από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας! Εσείς;».

Μοίρασε το άρθρο!