Προσφυγικό: Σχέδιο-ανάσα για την Ελλάδα ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες

 

images

20/01/2016
ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ

Έτοιμες να καταργήσουν και επίσημα Συνθήκη του Δουβλίνου εμφανίζονται οι Βρυξέλλες -μια κίνηση που θα μεταθέσει το προσφυγικό βάρος από τις φτωχότερες χώρες του νότου στις πιο οικονομικά εύρωστες οικονομίες του Βορρά και θα αποτελέσει μεγάλη «ανάσα» για τη χώρα μας.

Το Δουβλίνο II προβλέπει ότι η χώρα στην οποία εισέρχονται οι μετανάστες είναι και υπεύθυνη για την αξιολόγηση της αίτησης ασύλου.

«Το τελευταίο διάστημα, όμως, το σύστημα αυτό έχει γίνει πολιτικά τοξικό για τους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς η Γερμανία αλλά και άλλα κράτη μέλη ασκούν έντονη κριτική σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία επειδή παραλείπουν να καταγράφουν και να προσφέρουν άσυλο στα 1,1 εκατομμύρια προσφύγων που έχουν φτάσει από στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Ουσιαστικά, η πολιτική αυτή έχει παύσει να ισχύει από πέρσι, όταν η Γερμανία παραιτήθηκε του δικαιώματός της να απελάσει από τη χώρα εκατοντάδες αιτούντες άσυλο αλλά πίεσε τους Ευρωπαίους να αναλάβουν μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης. 

Μοίρασε το άρθρο!