ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ: Ο νεαρός Πάπας του Σορεντίνο και ο άγιος στρατιώτης του Μελ Γκίμπσον

1057044_30878-The_Young_Pope_____Gianni_Fiorito_2

06/09/2016

Ενώ η Μητέρα Τερέζα προβιβάζεται στην επίσημη αγιοσύνη, με θαύματα που μόνο η Καθολική Εκκλησία θα μπορούσε να αποδεχθεί ως νομότυπα, ο Πάολο Σορεντίνο της «Νιότης» και της «Τέλειας Ομορφιάς» ετοίμασε ένα αντισυμβατικό σίριαλ 10 επεισοδίων με επίκεντρο το Βατικανό, προβάλλοντας σε παγκόσμια πρεμιέρα τα δύο πρώτα εδώ, στο Φεστιβάλ Βενετίας. Το «Young Pope», μια ρωμαλέα αγγλόφωνη συμπαραγωγή του HBO και του Sky, ξεκινά με μια εντυπωσιακά ανορθόγραφη ιδέα. Ο νέος Πάπας σπάει άνετα αρκετά αραχνιασμένα ρεκόρ: είναι Αμερικανός, μόλις 47 ετών, όμορφος (ο Τζουντ Λο), γαλανομάτης, θεριακλής καπνιστής, γνώστης των Daft Punk και του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ, και αποφασισμένος να φέρει τα πάνω κάτω, μετά την εκλογή-έκπληξη. Κυρίως, να απεμπολήσει την εκλαϊκευμένη εικόνα που λατρεύουν οι πιστοί καταναλωτές, αρνούμενος να ακολουθήσει τα καθιερωμένα είδωλα, σαν τους προηγούμενους Ποντίφικες και τη Μητέρα Τερέζα που λέγαμε, και όχι μόνο να απαγορεύσει την πώληση αναμνηστικών με το πρόσωπό του χαλκομανία, αλλά να δείξει την καλοσχηματισμένη όψη του στην πολυαναμενόμενη πρώτη του ομιλία στα πλήθη, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου!

Μακριά από τις φανταστικές συνωμοσίες που σκαρφίζεται ο Νταν Μπράουν,ο Σορεντίνο ταιριάζει το τελετουργικό, πομπώδες στυλ του με το αναγκαστικά μεγάλο σκηνικό και μια άλλου είδους πάλη, επιδιώκει να εξιδανικεύσει τον ρόλο ενός πνευματικού ηγέτη, ταπεινού, αλλά καθόλου μετριόφρονα ως προς τις ικανότητές του, σε αντίθεση με την κοσμική τροπή της καθημερινότητας στα αρχηγεία της μεγαλύτερης δυτικής θρησκείας. Για να το κάνει αυτό, εισάγει πρόσωπα που θεωρούν δεδομένο τον χειρισμό όλων των θεμάτων με έναν ανατρεπτικό και μυστηριώδη νέο, εγκαταλελειμμένο από τη βιολογική του οικογένεια, μεγαλωμένο σε μια μονή (η Νταϊάν Κίτον είναι η καλόγρια που τον κατήχησε, και γίνεται ετσιθελικά δεξί του χέρι στα νέα του καθήκοντα), τα αδειάζει πανηγυρικά, αποκτώντας αυτόματα εχθρούς, με μεγαλύτερο τον βασικό υποψήφιο και μέντορά του (Τζέιμς Κρόμγουελ), που σε μια σύντομη συνάντησή τους δεν κρύβει τη μεγάλη του πικρία και ως προδομένος βετεράνος αρνείται να τον ξαναδεχθεί στα ιδιαίτερα διαμερίσματά του. Ξεκινώντας με ένα όνειρο του Πάπα, που μυρίζει σαρκικό πειρασμό και ανθρώπινη αδυναμία, είναι σίγουρο πως οι αντιδράσεις θα είναι πολλές.

Συνηθισμένα τα βουνά: καμία ταινία που δεν είναι διατεταγμένη αγιογραφία δεν χαίρει έγκρισης από την επίσημη Εκκλησία, με αποτέλεσμα να αποδοκιμάζεται αμέσως από τους ακολούθους. Ο Σορεντίνο δεν επιθυμεί να φτιάξει ένα βέβηλο πορτρέτο αλλά να σατιρίσει, και αυτό δηλώνεται με καλοζυγισμένη υπερβολή και σπιρτόζικους διαλόγους. Φυσικά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να κριθεί μια σειρά από τα δύο δέκατα που προβλήθηκαν, αν και το σασπένς μετά το τέλος της προβολής είναι απτό και διπλό: είναι άραγε η συμπεριφορά του επινοημένου Πάπα Πίου του 13ου μια διαλεκτική στρατηγική ή ο αυθόρμητος βηματισμός ενός πανέξυπνου, άπειρου, και Πάπα και Αμερικανού; Και επίσης, πώς σκοπεύουν να δράσουν οι θιγμένοι;

Από τον ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ Πηγή: www.lifo.gr

Μοίρασε το άρθρο!