ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ «Θάνατος στο Σαράγιεβο» (Smrt u Sarajevu / Death in Sarajevo – 2016) του Ντάνις Τάνοβιτς

213872g-3-death_in_sarajevo_02

16/11/2016

Στην 100η επέτειο από την κήρυξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης φτάνει στο Σεράγεβο με αφορμή αυτή διαμένοντας στο Hotel Europa. Εκεί έρχεται αντιμέτωπη με τους δυστυχισμένους και απλήρωτους υπαλλήλους του, ανασύροντας στην επιφάνεια τα τραγικά αποτελέσματα του πρόσφατου πολέμου στη χώρα. Πρωταγωνιστούν: Ζακ Βεμπέρ, Σνεζάνα Βίντοβιτς, Ιζουντίν Μπάζροβιτς, Βεντράνα Σεκσάν, Μουχάμεντ Χάντζοβιτς.

Ο Ντάνις Τάνοβιτς, του οποίου το φιλμ «An Episode in the Life of an Iron Picker» προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα της Μπερλινάλε το 2013, προσφέρει μια σατιρική παραβολή για τα πολιτικά όνειρα και εφιάλτες. Από τους διαδρόμους στο κελάρι μέχρι την ηλιόλουστη βεράντα της οροφής του, το Ξενοδοχείο Europa, γίνεται η αρένα της ελπίδας, της βίας και του θανάτου. Το φιλμ τιμήθηκε με το Βραβείο FIPRESCI, καθώς και με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2016 (Αργυρή Άρκτος).

«Η προέλευση αυτής της ταινίας είναι το θεατρικό έργο του Μπερνάρ Ανρί Λεβί του “Hotel Europe”, που έκανε πρεμιέρα στο Εθνικό Θέατρο του Σαράγιεβο, τον Ιούνιο του 2014. Το έργο είναι ο μονόλογος ενός άνδρα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στο Σαράγιεβο, όπου κάνει πρόβες για την ομιλία του με θέμα την 100η επέτειο από τη δολοφονία του Αρχιδούκα Franz Ferdinand. Εγώ προσέγγισα το έργο κινηματογραφώντας καταρχήν τον μονόλογο, και στη συνέχεια κάναμε μερικές πρόβες. Εμπνεύστηκα να γυρίσω μια ολόκληρη ταινία γύρω από αυτή την ιστορία, που να περιλαμβάνει το πνεύμα και το ξεδίπλωμα των ιδεών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο γαλλικός διάλογος του VIP ομιλητή πάρθηκε απευθείας από το πρωτότυπο έργο του Λεβί. Τον βλέπουμε να φτάνει στο ξενοδοχείο, να κάνει πρόβες στο δωμάτιο του, ενώ στο τέλος της ταινίας θα δείτε πραγματικές σκηνές από την πρεμιέρα του έργο στο Σαράγιεβο. Ό,τι άλλο συμβαίνει έξω από το δωμάτιο του ξενοδοχείου είναι δική μου «κατασκευή». Είναι μια βοσνιακή, σύγχρονη σκοπιά για τον πιο αιματηρό αιώνα στην Ιστορία μας. Αποτυπώνει, περίπου, την ανικανότητά μας να προχωρήσουμε πέρα από αυτή την τραγωδία και να δημιουργήσουμε
νέα μοντέλα, νέους ήρωες, νέα Ιστορία. Στο Σαράγιεβο, σχεδόν κανείς δεν μιλάει ποτέ για το μέλλον.» – Ντάνις Τάνοβιτς

Γιώργος Ρούσσος

Μοίρασε το άρθρο!