ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ: Η νέα ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ: «Julieta»

13/09/2016

Τρία χρόνια μετά την ταινία του «Δεν Κρατιέμαι» (I’m So Excited!), ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία: «Julieta» (2016). Ο κορυφαίος Ισπανός σκηνοθέτης, αφήνει για άλλη μια φορά μια γυναίκα να γίνει ο οδηγός και ο επιβάτης του δικού της αποκαλυπτικού ταξιδιού, όπως και ο νευρώδης ξεναγός σε μία από τις λαβυρινθώδεις αφηγήσεις του δημιουργού. Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 69ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών και θα αποτελέσει την ταινία έναρξης του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας

Julieta
Σκηνοθεσία: Πέδρο Αλμοδόβαρ

Σενάριο: Πέδρο Αλμοδόβαρ, Alice Munro (short stories)
Πρωταγωνιστούν: Αντριάνα Ουγκάρτε, Έμμα Σουάρεζ, Ίνμα Κουέστα, Ρόσι ντε Πάλμα, Πιλάρ Κάστρο
Χώρα: Ισπανία
Έτος: 2016
Διάρκεια: 99 λεπτά

Η Χουλιέτα ζει με την κόρη της, Αντία. Και οι δύο υποφέρουν σιωπηλά για την απώλεια του άνδρα της Χουλιέτα και πατέρα της Αντία, μερικές φορές όμως η θλίψη δεν φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά – τους απομακρύνει ακόμη περισσότερο.

Όταν η Άντια κλείσει τα 18, θα εγκαταλείψει την μητέρα της χωρίς καμία εξήγηση και η Χουλιέτα θα ξεκινήσει να την αναζητά με κάθε δυνατό τρόπο. Το μόνο που θα ανακαλύψει είναι το πόσο λίγο γνωρίζει την ίδια της την κόρη.

 

Ο σπουδαίος Πέδρο Αλμοδόβαρ επιστρέφει δυναμικά με μια ακόμη πολύχρωμη και ανατρεπτική ταινία, που μιλά για την απώλεια, την αβεβαιότητα των ανθρώπινων σχέσεων και το μυστήριο που μερικές φορές μάς κάνει να εγκαταλείπουμε αυτούς που αγαπάμε, σβήνοντάς τους από τις ζωές μας σαν να μην υπήρξαν ποτέ.

Η Έμμα Σουάρεζ και η Αντριάνα Ουγκάρτε πρωταγωνιστούν στο φιλμ «Julieta», ενώ σε δεύτερους ρόλου θα δούμε την Ίνμα Κουέστα, την Πιλάρ Κάστρο και την πολυαγαπημένη ηθοποιό-μούσα του Αλμοδόβαρ, Ρόζι ντε Πάλμα.

 

Η πρεμιέρα της ταινίας «Julieta» θα πραγματοποιηθεί τηνΤετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών(είσοδος μόνο με προσκλήσεις). Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, θα ανακοινωθεί την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές Κινηματογραφικές Αίθουσες από την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, σε διανομή της εταιρείας Odeon.

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ γεννήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου του 1949, στην Καλζάντα ντε Καλατράβα, στην επαρχία της Σιουδάδ Ρεάλ στην καρδιά της Λα Μάντσα στη δεκαετία του ’50. Όταν ήταν οχτώ χρονών, μετανάστευσε με την οικογένειά του στην Εξτρεμαδούρα. Εκεί πήγε δημοτικό και γυμνάσιο-λύκειο με τους Σαλεσιανούς και τους Φρανγκισκανούς ιερείς αντίστοιχα. Στα δεκαέξι του άφησε το σπίτι του και μετακόμισε στη Μαδρίτη, χωρίς χρήματα ή δουλειά, αλλά με μια πολύ συγκεκριμένη απόφαση: να σπουδάσει και να φτιάξει ταινίες.

Ήταν αδύνατο να μπει στην Επίσημη Σχολή Κινηματογράφου. Ο Φράνκο μόλις την είχε κλείσει. Καθώς δεν μπορούσε να μάθει τη γλώσσα, αποφάσισε να μάθει το περιεχόμενο, δηλαδή τη ζωή, να ζει… Παρά τη δικτατορία που έπνιγε τη χώρα, για έναν έφηβο από την επαρχία η Μαδρίτη σήμαινε πολιτισμό, ανεξαρτησία, ελευθερία. Απασχολήθηκε σε πολλές σποραδικές δουλειές, αλλά δεν μπορούσε να αγοράσει την πρώτη του σούπερ-8 κάμερα μέχρι που έπιασε δουλειά στην Εθνική Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών της Ισπανίας, όπου και έμεινε για δώδεκα χρόνια δουλεύοντας ως υπάλληλος γραφείου, δώδεκα χρόνια που επίσης αφιέρωσε σε διάφορες δραστηριότητες που πραγματικά του έδωσαν μορφή ως κινηματογραφιστή και άνθρωπο.

 

Τα πρωινά, στην εταιρεία τηλεφωνίας, αποκτούσε σημαντικές γνώσεις για την Ισπανική αστική τάξη της έναρξης της καταναλωτικής περιόδου, το δράμα και τις ατυχίες της, πραγματικό χρυσωρυχείο για έναν μελλοντικό αφηγητή. Τα απογεύματα έγραφε, ζούσε έρωτες, έκανε θέατρο με τον μυθικό ανεξάρτητο θίασο Los Goliardos και έφτιαχνε ταινίες σε super-8. Συνεργάστηκε με διάφορα underground περιοδικά, έγραψε διηγήματα, μερικά από τα οποία εκδόθηκαν, ενώ παράλληλα υπήρξε μέλος του παροδικού πανκ-ροκ συγκροτήματος: Aλμοδόβαρ και ΜακΜάναρα.

Η έξοδος της πρώτης του ταινίας στους κινηματογράφους συνέπεσε με τη γέννηση της Ισπανικής δημοκρατίας. Μετά από ενάμισι χρόνο δύσκολων γυρισμάτων σε 16mm, το 1980 ξεκίνησε το “Η Πέπι, η Λούσι, η Μπομ και τ’ άλλα κορίτσια…”, μία ταινία χωρίς καθόλου προϋπολογισμό που έγινε ομαδικά με το συνεργείο και το καστ, όλοι τους πρωτάρηδες εκτός από την Κάρμεν Μάουρα.

 

Το 1986 ίδρυσε μαζί με τον αδελφό του Αγκουστίν την εταιρεία παραγωγής Εl Deseo. Το πρώτο τους έργο ήταν “Ο Νόμος του Πόθου”. Από τότε έχουν κάνει την παραγωγή για δέκα ταινίες που έχει γράψει και σκηνοθετήσει ο Πέδρο αλλά και για δουλειές νέων σκηνοθετών.

Η διεθνή καταξίωση ήρθε με το “Γυναίκες στα Πρόθυρα Νευρικής Κρίσης” το 1988. Από τότε, οι ταινίες του έχουν προβληθεί σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Με το “Όλα για τη Μητέρα μου” πήρε το πρώτο του Όσκαρ για Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία καθώς και Χρυσή Σφαίρα, Σεζάρ, τρία Ευρωπαϊκά βραβεία, δύο BAFTA, πέντε Goya και ακόμη σαράντα-πέντε βραβεία.

 

Τρία χρόνια αργότερα, με το “Μίλα της” απέσπασε τοΌσκαρ Καλύτερου Σεναρίου, πέντε Ευρωπαϊκά βραβεία κινηματογράφου, δύο BAFTA, το Νάστρο ντε Αρτζέντο, Σεζάρ και πολλά ακόμα βραβεία σε όλον τον κόσμο. Η ταινία“Γύρνα Πίσω” οδήγησε την Πενέλοπε Κρουζ στα Όσκαρ το 2007, όπου ήταν προτεινόμενη για το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου.

Μέσα από τις ταινίες του Πέδρο Αλμοδόβαρ παρακολουθούμε καρέ καρέ την εξέλιξη της χώρας του, τη σκοτεινιά της καθολικής δικτατορίας του Φράνκο που κράτησε 40 χρόνια, την πτώση της (1975), καθώς και την πορεία της Ισπανίας. Παράλληλα η γυναίκα σε όλες της τις εκδοχές είναι ένα από τα βασικά και αγαπημένα θέματα στις ταινίες του καλλιτέχνη.

πηγή Tvxs

Μοίρασε το άρθρο!