Ο τραυλισμός και πώς να τον αντιμετωπίσετε

Στο 5% των παιδιών προσχολικής ηλικίας εμφανίζεται ο εξελικτικός τραυλισμός ως μία διαταραχή στη ροή της ομιλίας, παραμένει όμως μόνο στο 1% εξ αυτών και στη μετέπειτα ζωή τους.
Το άτομο που τραυλίζει δυσκολεύεται να μιλήσει με ευχέρεια, μπορεί να επαναλαμβάνει φθόγγους, συλλαβές ή λέξεις, να επιμηκύνει ήχους, να έχει μπλοκαρίσματα, να αποφεύγει τη βλεμματική επαφή κ.ά.
Οταν το άτομο που τραυλίζει αποκτήσει επίγνωση της δυσχέρειας στη ροή της ομιλίας του ενδέχεται να αρχίσει να αποφεύγει λέξεις ή και τη συμμετοχή του σε διάφορες επικοινωνιακές καταστάσεις.
Ετσι, ο τραυλισμός μπορεί να επιφέρει συναισθηματικές δυσκολίες και να επηρεάσει τη σχολική επίδοση και την κοινωνική ζωή του προσώπου που τραυλίζει.
Οι ειδικοί επιστήμονες τονίζουν ότι η έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε κάθε ηλικία τα πρόσωπα που τραυλίζουν.
Κατάλληλες παρεμβάσεις σε παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί να αποτρέψουν την εδραίωση του τραυλισμού.
Η λογοθεραπεία με τις κατάλληλες προσεγγίσεις μπορεί να δώσει απαντήσεις και να βοηθήσει τα παιδιά σχολικής ηλικίας, τους εφήβους και τους ενηλίκους, ώστε να περιοριστούν τα συμπτώματα του τραυλισμού και οι επικοινωνιακές, ψυχολογικές και λειτουργικές συνέπειές του.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της διοίκησης του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βορειοδυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, λειτουργούν ατομικά προγράμματα θεραπείας τραυλισμού που απευθύνονται σε:
  • Παιδιά προσχολικής ηλικίας με τη συμμετοχή των γονιών τους
  • Παιδιά σχολικής ηλικίας
  • Εφήβους
  • Ενηλίκους
Επίσης, λειτουργούν ομαδικά προγράμματα θεραπείας τραυλισμού για εφήβους και ενηλίκους.
Τα ομαδικά εντατικά προγράμματα θεραπείας τραυλισμού για εφήβους και ενηλίκους που υλοποιήθηκαν με επιτυχία τα προηγούμενα έτη (2013, 2014 και 2015), υπό την εποπτεία της κυρίας Κατερίνας Καλαϊτζίδου, λογοπεδικού, προγραμματίζονται και για το 2016.
Τι λένε άνθρωποι με τραυλισμό

Ο Φώτης, ο οποίος έχει τραυλισμό και συμμετείχε σε μία από τις παραπάνω ομάδες, παρακινεί όλους όσοι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα να το τολμήσουν, δηλαδή να παρακολουθήσουν κάποιο από τα προγράμματα που τους ταιριάζει, ενώ η Βασιλική διαπιστώνει ότι ο τραυλισμός είναι «μια ελεγχόμενη διαταραχή».

Η Βίκυ, έξι μήνες μετά τη συμμετοχή της σε ομάδα, εκτιμά ότι «το ομαδικό πρόγραμμα συνέβαλε στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησής μου» και η Θάλεια – έναν χρόνο μετά την έναρξη θεραπείας – αισθάνεται πιο σίγουρη για τον εαυτό της.
«Εμαθα να τροποποιώ και να ελέγχω καλύτερα την ομιλία μου, δεν με απασχολεί τόσο η γνώμη των άλλων, κατάλαβα ότι είμαι κάτι παραπάνω από τον τραυλισμό και μαθαίνω να βλέπω τη θετική πλευρά του» σημειώνει.
Ο Φώτης, επίσης έναν χρόνο μετά τη θεραπεία, διαπιστώνει ότι «η θεραπεία αποτελεί μια γερή βάση για την τροποποίηση και τον έλεγχο της ροής της ομιλίας σε μακροχρόνιο επίπεδο, υπό την προϋπόθεση της συνεχούς εξάσκησης».
Το ίδιο και ο Δημήτρης, ο οποίος  έξι μήνες μετά τη θεραπεία νιώθει σίγουρος ότι κατέχει τα εργαλεία για να «δαμάσει» και να διαχειριστεί τον τραυλισμό.
Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε κάποιο από τα προγράμματα μπορούν να καλέσουν τους αριθμούς 2313-310.100 (τηλ. γραμματείας) και 2313-310.139 (τηλ. λογοπεδικού) ή να στείλουν e-mail στο bdtcenter_sec@psychothes.gr.
πηγή ΒΗΜΑgr.

Μοίρασε το άρθρο!