Ο Ερντογάν εγκαθιδρύει τον νομικό φασισμό

228973-erdoganii

Όσοι πιστεύουν στο νόμο δεν μπορούν να πιστέψουν αυτά που διαβάζουν στα μέσα ενημέρωσης της «νέας Τουρκίας του Ερντογάν». Το κράτος δικαίου έχει αντικατασταθεί από ένα καθεστώς αυθαιρεσίας. Όχι μόνο απαγορεύεται να ασκήσεις κριτική στην εξουσία αλλά μπορεί εύκολα να βρεθείς κατηγορούμενος και να συλληφθείς μόνο και μόνον επειδή χρησιμοποίησες μία αθώα λέξη!

Η υπεροχή της αυθαιρεσίας συνεπάγεται τη θανατική καταδίκη του κράτους δικαίου. Το τι συμβαίνει σήμερα στην Τουρκία, θα το καταλάβει κανείς διαβάζοντας τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το 95% των οποίων βρίσκεται κάτω από την άμεση ή την έμμεση εποπτεία του Προέδρου Ερντογάν.

Με διάταγμα έκτακτης ανάγκης, περίπου εκατόν πενήντα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, δικαστές, εισαγγελείς, αστυνομικοί, στρατιωτικοί ή ακαδημαϊκοί έχασαν τη δουλειά τους, ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Δίχως ανάκριση και δίχως δίκη, άρα δίχως δικαίωμα υπεράσπισης, όλοι αυτοί οι δημόσιοι λειτουργοί δε μπορούν να προσφύγουν κατά της απόλυσης τους. Επιπλέον, έχουν χάσει όλα τα προσωπικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου αυτού της συνταξιοδότησης. Το μόνο τους καταφύγιο πλέον είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Ακόμη τρία πρόσφατα παραδείγματα που έχουν εξοργίσει όσους υπερασπίζονται το νόμο είναι:

* Η Νουριγιέ Γκιουλμέν και ο Σεμίχ Οζακτσά, οι απολυθέντες εκπαιδευτικοί που πραγματοποιούσαν απεργία πείνας, διεκδικώντας την ακύρωση της απόφασης απόλυσης και την επιστροφή στις δουλειές τους, συνελήφθησαν την περασμένη Τρίτη. Ξεπερνώντας μάλιστα τα όρια, ο δικαστής που εξέδωσε το σχετικό ένταλμα, τόλμησε να αναφέρει σε αυτό πως «η μη σύλληψη των δύο κατηγορούμενων εμποδίζει τη σωστή λειτουργία της δικαιοσύνης» (!) και καταλήγοντας, να υποστηρίξει, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, ότι η πράξη τους αποτελεί «προπαγάνδα τρομοκρατικής οργάνωσης»!

* Ο Κεμάλ Γκουν, πατέρας ενός αντάρτη που σκοτώθηκε στις αρχές Μαρτίου από τις δυνάμεις της τάξης στην περιοχή Ντερσίμ της ανατολικής Τουρκίας, ζήτησε να του δοθεί η σορός  του γιου του. Αντίθετα με τα λαϊκά και θρησκευτικά ήθη και έθιμα, οι αρχές αρνήθηκαν να την παραδώσουν, επειδή το σώμα του νεκρού ήταν διαμελισμένο. Στην Τουρκία η καταπίεση της εξουσίας συνεχίζεται, ακόμη και μετά το θάνατο.  Έτσι, ο εβδομηντάχρονος πατέρας ξεκίνησε απεργία πείνας, διεκδικώντας τα οστά του παιδιού του. Ενενήντα μέρες μετά, την Τετάρτη, ύστερα από τις εκστρατείες διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν, οι αρχές αναγκάστηκαν να ανακοινώσουν ότι τα οστά θα αποσταλούν μεν στον Γκουν ταχυδρομικά, αλλά πως δε μπορούν να ταφούν στο Ντέρσιμ» — την περιοχή των Αλεβιτών που, τουλάχιστον από την κουρδική εξέγερση του 1937 κι έπειτα, τρέφει δυσπιστία απέναντι στην κεντρική εξουσία και αποτελεί το φρούριο της αριστερής αντιπολίτευσης. Αργότερα, σοσιαλδημοκράτες βουλευτές περενέβησαν και έφτασαν σε συμφωνία με το Νομάρχη, η κηδεία να τελεστεί στο Ντέρσιμ χωρίς επεισόδια.

* Τέλος, ο αρχισυντάκτης της ηλεκτρονικής έκδοσης της κεντροαριστερής εφημερίδας Cumhuriyet, ο πενηνταεννιάχρονος Ογκιούζ Γκιουβέν, κατηγορήθηκε και συνελήφθη στα τέλη της περασμένης εβδομάδας για μία μόνο λέξη, η οποία εμφανίστηκε online για μόλις πενηνταπέντε δευτερόλεπτα! Η είδηση αφορούσε ένα τροχαίο ατύχημα στο οποίο ένας γενικός εισαγγελέας είχε βρει το θάνατο. Επρόκειτο για τον γενικό εισαγγελέα που συνέταξε και απήγγειλε το κατηγορητήριο σε ομάδα, η οποία φέρετο να ανήκει στην Αδελφότητα του Γκιουλέν, του πρώην σύμμαχου και νυν εχθρού του προέδρου Ερντογάν, που ευθύνεται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, για το πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου. Ο τίτλος του άρθρου, που ανακοινώθηκε μέσω Twitter, ήταν, «Φορτηγό θέρισε αυτοκίνητο εισαγγελέα» — κοινή λέξη που χρησιμοποιείται για ατυχήματα του είδους. Πενηνταπέντε δευτερόλεπτα μετά την αρχική δημοσίευση, επειδή δεν του άρεσε, ο Γκιουβέν άλλαξε τον τίτλο, σε, «Γενικός εισαγγελέας βρίσκει τραγικό θάνατο σε τροχαίο». Στον ελάχιστο χρόνο που μεσολάβησε όμως, ένας «δημοσιογράφος» πρόλαβε κι έστειλε, στο διευθυντή σύνταξης  της Cumhuriyet, το ακόλουθο μήνυμα μέσω Twitter: «Το ζώο που έγραψε αυτόν τον τίτλο δεν έχει θέση ανάμεσά σας».

Το μήνυμα αυτό περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο εναντίον του Γκιουβέν, το οποίο αναφέρει: «Με χρήση της λέξης “θέρισε” υπαινίσσεστε την πιθανότητα του θανάτου και άλλων εισαγγελέων που μάχονται κατά της FETO» (αρκτικόλεξο για την «Τρομοκρατική Οργάνωση Φετουλάχ» που αντικατέστησε επίσημα τον όρο «Αδελφότητα Γκιουλέν»). Με το επιχείρημα αυτό, ο δημόσιος κατήγορος απέδειξε πόσο ικανός είναι στην κατανόηση των προθέσεων και την πολιτική ερμηνεία του δημοσιογραφικού λόγου. Περιττό να σημειωθεί, ότι εδώ και τριάντα χρόνια, η εφημερίδα Cumhuriyet εκφράζει αδιάκοπα την αντίθεσή της για την Αδελφότητα Γκιουλέν, υποστηρίζοντας πως η τελευταία «στρέφεται ενάντια στο λαϊκό κράτος και τον κεμαλισμό».

«Η δικαστική εξουσία έχει μετατραπεί σε απλό όργανο της εκτελεστικής», λέει ο συνταγματολόγος Ιμπραήμ Καμπογλου, καθηγητής το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, που απολύθηκε πρόσφατα. Η πλειοψηφία των δικαστών και των εισαγγελέων φοβούνται να καταγγείλουν και να καταδικάσουν την εξουσία γιατί κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο, είτε της δυσμενούς μετάθεσης σε μικρό απομακρυσμένο χωριό στην Ανατολία, είτε της απόλυσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δικαστές και οι εισαγγελείς προτιμούν να συντάσσονται με την εξουσία και να στέκονται απέναντι σε κάθε αντίθετη άποψη, αντί να εφαρμόζουν το νόμο και να σέβονται η δικαιοσύνη.

Ραγκίπ Ντουράν

 

Μοίρασε το άρθρο!