Ο δρόμος προς τις εκλογές – Το τέλος της αυτοδυναμίας και οι συμμαχίες

Σε …κόκκινο επίπεδο τίθενται πλέον οι κομματικοί μηχανισμοί, καθώς ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο, ενώ από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι έχει επιλέξει και την ημερομηνία: 21 Μαΐου οι εκλογές με την απλή αναλογική, ενώ αν υπάρξει αδιέξοδο στο σχηματισμό κυβέρνησης οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν στις 2 Ιουλίου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΡΗΣ

Το έγκλημα στα Τέμπη δημιουργούν πλέον ένα νέο πολιτικό πεδίο, που –παρά τις όποιες προσπάθειες ωραιοποίησης- σε τίποτα δεν θυμίζει το χθες, καθώς οι όποιες «βεβαιότητες» υπήρχαν για κάποιους παύουν πλέον να είναι βεβαιότητες. Στις επόμενες δε 58 ημέρες ως τις κάλπες, θα κριθούν μείζονα θέματα:

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ: Η τραγωδία των Τεμπών λες και άνοιξε το καπάκι της χύτρας και βγήκε όλη η καταπιεσμένη δυσαρέσκεια από την έως τώρα τετραετία Μητσοτάκη. Η φθορά της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού είναι ραγδαία και, όπως όλα δείχνουν, μη ανατάξιμη στον μεγαλύτερο βαθμό της, με αποτέλεσμα ουσιαστικά το Μαξίμου να εγκαταλείπει τη στρατηγική της αυτοδυναμίας. Δημοσίως, βεβαίως, ο στόχος δεν θα βγει από το πλάνο, αλλά μάλλον θα τίθεται σε μια προσπάθεια να ανέβει το ποσοστό της ΝΔ παρά γιατί κάποιος στο Μαξίμου το θεωρεί ρεαλιστικό στόχο.

Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ: Όλα δείχνουν πως η πρωτιά στις εκλογές αποτελεί πλέον ανοιχτή υπόθεση. Γνώστες των δημοσκοπήσεων, αναλύοντας αυτές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, την υποεκπροσώπευση σε αυτές του ΣΥΡΙΖΑ και τα σφάλματα των εταιρειών, επιμένουν πως η μάχη για την πρώτη θέση θα είναι ένα πραγματικό ντέρμπι, που ενδέχεται να κριθεί ακόμα και στις …καθυστερήσεις του ματς! Ανεξαρτήτως, μάλιστα, νικητή στις 21 Μαΐου, όλα δείχνουν πως στις δεύτερες εκλογές θα διεξαχθεί ακόμα πιο δυνατό ντέρμπι, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά!

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ-ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ: Η στρατηγική των συμμαχιών και του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας την επόμενη μέρα αναμένεται να αποτελέσει βασικό σημείο της προεκλογικής αντιπαράθεσης των κομμάτων εξουσίας, που θα επηρεάσει πολύ το αποτέλεσμα της κάλπης. Το μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη στοχοποιήσει το ΠΑΣΟΚ, προσδοκώντας στη συγκράτηση «γαλάζιων» ψηφοφόρων, αν και θα αναγκαστεί να ισορροπήσει ανάμεσα στον διεμβολισμό της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και στις ανοιχτές γέφυρες που θα χρειαστεί να υπάρχουν με τον Νίκο Ανδρουλάκη σε τυχόν δεύτερες εκλογές.

Η ΕΞΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ: Η τραγωδία των Τεμπών έβαλε σφραγίδα και στο σχέδιο του Μαξίμου να μείνουν εκτός Βουλής το ΜέΡΑ25 και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο στόχος Μητσοτάκη π.Τ. (προΤεμπών) για μια πεντακομματική Βουλή, ώστε η πρώτη ΝΔ να χρειαστεί μικρότερο ποσοστό για την αυτοδυναμία μοιάζει πλέον με …δεύτερο λόγο υποθετικού έργου- το …μη πραγματικό! Αν, μάλιστα, ανατραπούν τα δεδομένα και ο Άρειος Πάγος δεν απαγορεύσει στο κόμμα του υπόδικου Κασιδιάρη να είναι υποψήφιο στις εκλογές, η επόμενη Βουλή, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα είναι επτακομματική. Το δε ΜεΡΑ25, μετά τη συνεργασία με τη ΛΑΕ, πολύ δύσκολα δεν θα είναι στη Βουλή και στις δεύτερες εκλογές, όπως κάποιοι πίστευαν έως τώρα ότι θα συμβεί.

Η ΠΟΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ…2012: Η ανησυχία της Νέας Δημοκρατίας είναι να μην επαναληφθεί ένα νέο 2012, ενώ συνολικά των κομμάτων εξουσίας να μη δημιουργηθούν στην κάλπη με την απλή αναλογική –από τη στιγμή που κόμματα λένε πως δεν βγαίνει κυβέρνηση- συνθήκες χαλαρής ψήφου, ψήφου ευρωεκλογών. Μια τέτοια ψήφος στις 21 Μαΐου ενδέχεται να εμποδίσει τη μεγαλύτερη συσπείρωση των κομμάτων εξουσίας (πρωτίστως της ΝΔ, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι δύσκολα θα πέσει κάτω από το 30%) στις εκλογές της 2ας Ιουλίου.

Στα αξιοσημείωτα των έως τώρα τάσεων είναι και η διαφαινόμενη αύξηση των ποσοστών του ΚΚΕ– στο ΜεΡΑ25 αναφερθήκαμε ήδη.

Μοίρασε το άρθρο!