ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ για το 2017

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Πριν ακόμα καταλαγιάσει ο αχός από τα υπονοούμενα του δήμαρχου κ. Γαβότση στο δημοτικό συμβούλιο της 6-12-2016 περί ενδεχόμενης πτώχευσης του Δήμου Ωραιοκάστρου από το βάρος των επαπειλούμενων χρεών, προστίμων, δικαστικών αποφάσεων των ΔΕΥΑΩ, ΔΗΚΕΩ, οφειλομένων σε απολυμένους συμβασιούχους, κ.α, έρχεται η πολυπόθητη διέξοδος στα οικονομικά αδιέξοδα της διοίκησης.  ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ!!!!

Τι δικαιολογεί όμως αυτήν την υπερβολική αύξηση;

Ούτε αύξηση προσωπικού υπάρχει, ούτε τεράστιες αυξήσεις πρώτων υλών παρατηρούνται (να θυμίσουμε ότι ίσως για πρώτη φορά παρατηρούνται πανελλήνια μειώσεις στις τιμές για ελαστικά, ανταλλακτικά, κ.λ.π.) ούτε αυξήθηκαν οι δαπάνες στην καθαριότητα αλλά ούτε και το κόστος καυσίμων μεταβλήθηκε σε σχέση με πέρσι.

Τα ανταποδοτικά τέλη αναφέρονται στις παρεχόμενες υπηρεσίες από το Δήμο για την καθαριότητα και το δημόσιο φωτισμό, για κατοικίες, καταστήματα, αποθήκες και αφορά το σύνολο του Δήμου Ωραιοκάστρου  δηλαδή πόλη-χωριά-οικισμούς αλλά και τη βιομηχανική περιοχή (ΒΙ.ΠΕ).
Από την οικονομική επιτροπή προτείνεται το οικιακό τιμολόγιο να αυξηθεί από 0,90 λεπτά το τετραγωνικό μέτρο, στο 1,20  ευρώ (περίπου 30%), ενώ το επαγγελματικό τιμολόγιο, από το 1,80 στο 2,20 (περίπου 23%). Η λογική της μεγάλης αύξησης έναντι των ανταποδοτικών τελών της προηγούμενης χρονιάς, δεν είναι ούτε σωστή, ούτε δίκαιη.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ προτείνει τον υπολογισμό των ανταποδοτικών τελών από μηδενική βάση για όλες τις ελαστικές δαπάνες π.χ. καύσιμα, ελαστικά, προμήθειες, ανταλλακτικά, εξοπλισμοί, κλπ., πρόταση την οποία υιοθετεί και μεγάλος αριθμός δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης.
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ επιμένει σταθερά στην άποψη της στενής παρακολούθησης των εξόδων σε όλες τις δαπάνες του δήμου και ιδιαίτερα αυτές που διαμορφώνουν τις τιμές για καθαριότητα, δημόσιο φωτισμό και το νερό, ως πρώτιστο μέλημα και καθήκον της δημοτικής αρχής.
Στην προκειμένη περίπτωση αντί για μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών, ενδεχομένως να προκύψει και μείωση αν εξετάσουμε το κόστος από μηδενική βάση για τις ανελαστικές δαπάνες, όπως για παράδειγμα τις μεθόδους αποκομιδής απορριμμάτων, τον επανακαθορισμό των δρομολογίων για εξοικονόμηση χρόνου και καυσίμων, το είδος και την απόδοση των λαμπτήρων του δημόσιου φωτισμού, κ.α.

Η πρότασή μας είναι να γίνει αυτό από σήμερα για το 2017. Υπάρχει σίγουρα  ικανό υπαλληλικό δυναμικό συνεπικουρούμενο και από τον εφετινό μεγάλο αριθμό συμβασιούχων του προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Χρειάζεται πολιτική βούληση, την οποία θα πρέπει επιτέλους να επιδείξει η δημοτική αρχή Ωραιοκάστρου.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ θα καταψηφίσει κάθε αύξηση των ανταποδοτικών τελών, συγχρόνως όμως καταθέτει τις προτάσεις  της για την αποφυγή της επιβάρυνσης των δημοτών.

Γραφείο Τύπου

12/12/2016

Μοίρασε το άρθρο!