Οι νέοι θέλουν να κάνουν παιδιά αλλά… δεν τους το επιτρέπει η τσέπη τους

Το 56% των ατόμων που δεν είναι γονείς δεν σχεδιάζει να κάνει παιδιά. Από αυτήν την ομάδα, το 31% είπε ότι «το συνολικό κόστος ανατροφής ενός παιδιού είναι πολύ υψηλό».

Τα DINK ζευγάρια γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα. Για κάποιους αυτός ο τρόπος ζωής αποτελεί ένα cheat για την επίτευξη του American Dream, επιτρέποντας στους ενήλικες να παρακάμψουν τα οικονομικά τείχη που κλείνουν σε πολλούς millennials και τους Gen-Z που αγωνίζονται να αντέξουν οικονομικά τη στέγαση, τη φροντίδα των παιδιών και την υγειονομική περίθαλψη.

Οι DINK είναι σε καλύτερη θέση να αγοράσουν σπίτια, να πάνε διακοπές και να σχεδιάσουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα.

Δεν είναι όμως όλα ρομαντικές αποδράσεις και πανέμορφα σπίτια.

Ακόμη και οι άνθρωποι που χαίρονται να μην έχουν παιδιά μερικές φορές αισθάνονται απομονωμένοι ή εγκλωβισμένοι σε μια κουλτούρα που εξακολουθεί να θεωρεί ότι η πατρότητα είναι η σωστή διαδρομή ζωής.

Αλλά υπάρχει μια ακόμη πιο σκοτεινή πλευρά του DINK: Το κομμάτι που παραιτείται από τα παιδιά όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη. Αυτοί είναι όσοι θα ήθελαν να γίνουν γονείς, αλλά διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Περιγράφονται με μεγαλύτερη ακρίβεια ως άτεκνοι παρά ως χωρίς παιδιά.

Είναι δύσκολο να αναλυθεί ο ακριβής αριθμός των ατόμων που μπορεί να θέλουν παιδιά αλλά δεν μπορούν να τα αποκτήσουν. Γνωρίζουμε ότι η ομάδα χωρίς παιδιά – άτομα που δεν θέλουν παιδιά – μπορεί να είναι περίπου το 20% του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ. Αλλά είναι πιο δύσκολο να εντοπίσεις τους ανθρώπους που διαφορετικά θα μπορούσαν να κάνουν παιδιά αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, όπως αναφέρει το Business Insider.

Μια έρευνα από το NerdWallet και το Harris Poll σε δημοσκόπηση πάνω από 2.000 ενήλικες στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο διαπίστωσε ότι το 56% των ατόμων που δεν είναι γονείς δεν σχεδιάζει να κάνει παιδιά. Από αυτήν την ομάδα, το 31% είπε ότι «το συνολικό κόστος ανατροφής ενός παιδιού είναι πολύ υψηλό».

Ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η κοινωνία μας έρχεται σε μεγαλύτερη αποδοχή των ατόμων χωρίς παιδιά, τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία μας κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ένας υπολογισμός του Business Insider νωρίτερα φέτος διαπίστωσε ότι οι γονείς θα μπορούσαν να ξοδέψουν 26.000 δολάρια για την ανατροφή ενός παιδιού το 2024. Καθώς τα ποσοστά γεννήσεων μειώνονται, το κόστος στέγασης, παιδικής φροντίδας και ιατρικής περίθαλψης αυξάνεται. Συνεισφέρει σε έναν ολόκληρο πληθυσμό DINK που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αποβάλει το παρατσούκλι.

Θα μπορούσε να φανταστεί μια ζωή όπου θα έχει παιδιά, αλλά ο τρόπος ζωής που θα απαιτούσε —και οι δύο γονείς να κάνουν ταχυδακτυλουργικές δουλειές, τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών με λίγο ύπνο— απλά δεν φαίνεται βιώσιμος.

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Η Priscilla Davies είναι μια 41χρονη ηθοποιός, συγγραφέας και δημιουργός περιεχομένου. Ως παλαιότερη χιλιετία, έχει δει τα σκαμπανεβάσματα πολλαπλών «οικονομικών κρίσεων». Η Davies είναι ανύπαντρος και χωρίς παιδιά από επιλογή – εν μέρει λόγω των τρόπων με τους οποίους ο γάμος επιβαρύνει άνισα τις γυναίκες.

«Ακούς παντού «Ω, οι millennials σκοτώνουν την οικογένεια. Δεν θέλουν να κάνουν παιδιά. Είναι τόσο εγωιστές». Πάντα έρχονται να το αντιμετωπίσουν από λάθος οπτική γωνία σε αντίθεση με το να λένε ξεκάθαρα ποιο είναι το θέμα. Και είναι βασικά ένας ελέφαντας στο δωμάτιο», είπε η Davies. «Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό το οικονομικό σύστημα δεν λειτουργεί».

Η ιστορία των δύο πλευρών των DINKs – εκείνων που έχουν επιλέξει ευτυχώς τον τρόπο ζωής και άλλων που έχουν ωθηθεί σε αυτόν – μπορεί να ακούγεται σαν μια ιστορία διαφορετικών μονοπατιών. Αλλά, τελικά, είναι οι πλευρές του ίδιου νομίσματος: θέλουν να έχουν μια επιλογή.

Μοίρασε το άρθρο!