Οι ανήλικες μητέρες και η ζωή ύστερα από μια απρόσμενη εγκυμοσύνη

newego_large_t_1101_54482323_type13160

ΔΥΟ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΔΙΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥΣ

Βίωσαν τη μητρότητα στα άγουρα χρόνια της εφηβείας τους. Στην ηλικία των 15 ετών γνώρισαν τον έρωτα της ζωής τους (έτσι τουλάχιστον πίστευαν), έμειναν έγκυες πριν καλά καλά τελειώσουν το Γυμνάσιο ή το Λύκειο και σήμερα ως ανήλικες μητέρες κρατούν στην αγκαλιά τα μωρά τους.

Εκλαψαν, φοβήθηκαν, ενηλικιώθηκαν πριν την ώρα τους, αλλά δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό τους ότι εξαιτίας της δικής τους νεανικής παρόρμησης θα διέκοπταν την κύησή τους. Δεν ήταν μια εύκολη επιλογή και οι ίδιες βίωσαν μια θύελλα συναισθημάτων μαζί με τις οικογένειές τους. Κάποιες από αυτές ένιωσαν την αδιαφορία και την εγκατάλειψη από τον σύντροφό τους όταν ακόμη κυοφορούσαν. Και πάλι δεν το έβαλαν κάτω. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουν στο «Εθνος της Κυριακής» δυο ανήλικες μητέρες που βρήκαν μια… αγκαλιά και στήριξη στο Σύλλογο Προστασίας Αγέννητου Παιδιού «H Αγκαλιά», η 16χρονη Βαρβάρα Αχμέτ και η 17χρονη Ηλιάννα-Μιχαηλία Κανταρτζή, «μεγαλώνουμε και ονειρευόμαστε μαζί με τα παιδιά μας. Η ζωή δεν τελειώνει με μια απρόσμενη εγκυμοσύνη, αλλά τώρα αρχίζει…».

Υπάρχουν κορίτσια που η τύχη τούς τα έφερε έτσι. Η κοινωνία δεν μπορεί να αποδεχτεί κάτι που ξεφεύγει από το συνηθισμένο. Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο δύο εκατομμύρια κορίτσια στον κόσμο γεννούν προτού να γίνουν 15 ετών.

Η Βαρβάρα Αχμέτ ήταν μαθήτρια της Α’ Λυκείου, σχεδόν 15 ετών, όταν έμεινε έγκυος στην κόρη της Σταυρούλα, η οποία σήμερα είναι ενός έτους. Μεγάλωσε σε μονογονεϊκή οικογένεια μαζί με τον 15χρονο αδελφό της και σήμερα το ίδιο συμβαίνει και με τη μικρή.

Δυστυχώς μετά τη γέννα, ο 20χρονος τότε σύντροφός της εγκατέλειψε μάνα και παιδί χωρίς να αναλάβει καμία ευθύνη. Μοναδικό στήριγμά της η μητέρα της, η οποία πλέον μεγαλώνει τρία παιδιά!

Η Βαρβάρα το πρωί πηγαίνει σχολείο στη Νέα Πέραμο Αττικής, αφού εκεί ζουν, και την υπόλοιπη ημέρα ασχολείται με τη φροντίδα της κόρης της.

«Ερωτεύτηκα κεραυνοβόλα τότε τον σύντροφό μου. Είχαμε σχέση δύο χρόνια και θέλαμε να αποκτήσουμε ένα μωρό. Ο πατέρας του παιδιού, αν και το έχει αναγνωρίσει, σήμερα δεν έχει καμία επαφή» λέει η Βαρβάρα.

Ποτέ δεν θεώρησε ότι έκανε λάθος επιλογή. Η κόρη της είναι όλη της η ζωή. Βέβαια, σ’ αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε και η στήριξη που είχε από τη μητέρα της. Η μητέρα της είχε τη συναισθηματική νοημοσύνη και τη θέληση να δώσει στη Βαρβάρα το δικαίωμα να αποφασίσει μόνη της για τη ζωή της.

«Οι άνδρες όταν πιέζονται παραπάνω το βάζουν στα πόδια χωρίς να αναλαμβάνουν καμία υποχρέωση. Ακόμη και τώρα δεν θεωρώ ότι έκανα κάποιο λάθος. Δεν έχω σταματήσει να ονειρεύομαι. Οικονομικά ζοριζόμαστε, αλλά δεν το βάζουμε κάτω. Ολοι στο σχολείο γνωρίζουν και οι καθηγητές δείχνουν μεγάλη κατανόηση γιατί υπάρχουν μέρες που δεν κοιμάμαι λόγω της μικρής. Για μένα πλέον προτεραιότητα έχει μόνο το παιδί. Θα ήθελα να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο. Αυτό ονειρευόμουν από μικρή ή να γίνω αστυνομικός».

Από το Γυμνάσιο
Ανήλικη μητέρα είναι και η 17χρονη Ηλιάννα-Μιχαηλία Κανταρτζή από το Αιγάλεω, μητέρα ενός αγοριού 1,5 ετών. Παιδί πολύτεκνης οικογένειας η ίδια, έχει άλλα επτά αδέρφια, έγινε μητέρα στην τρυφερή ηλικία των 15 ετών όταν πήγαινε στη Γ’ Γυμνασίου. Γνωρίστηκαν με τον πατέρα του παιδιού της στο σχολείο, ήταν έναν χρόνο μεγαλύτερος, και ήθελαν όταν ενηλικιωθούν να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια. Η απρόσμενη όμως εγκυμοσύνη της Μιχαηλίας άλλαξε τα σχέδιά τους αλλά και τη ζωή της… Ο σύντροφός της έφυγε αμέσως μόλις έμαθε για την εγκυμοσύνη της, δεν αναγνώρισε ποτέ το παιδί τους και μοναδικό της αποκούμπι σήμερα είναι η οικογένειά της.

«Ηθελε το παιδί μόνο στα λόγια. Πολλές φορές σκέφτομαι τι θα γινόταν αν δεν υπήρχαν οι γονείς μου ή αν ήταν συντηρητικοί. Γιατί για τον κόσμο είμαστε τα κακά παραδείγματα. Δεν μετάνιωσα που γέννησα τον γιο μου. Τον λατρεύω. Μεγαλώνουμε μαζί. Ποτέ οι γονείς μου δεν σκέφτηκαν να κάνω έκτρωση. Ο πατέρας μου με στήριξε από την πρώτη στιγμή, γι’ αυτό και ο μικρός θα πάρει το όνομά του, Χρήστος. Τα παιδιά είναι σαν τα δέντρα. Πρέπει να τους δίνουμε ρίζες να πατάνε γερά και νερό φροντίδας να μεγαλώνουν και να απλώνουν τα κλαδιά τους εκεί που επιθυμούν περισσότερο. Να δίνουν τους καρπούς τους σ’ ό,τι αγαπάνε. Αυτό μου έμαθαν οι γονείς μου. Λατρεύω τον γιο μου. Ο μπαμπάς μου προσπάθησε να βρει τον σύντροφό μου, να γίνει η αναγνώριση, αλλά επειδή υπήρχε άρνηση από την άλλη πλευρά δεν ήθελε να με πληγώσει περισσότερο. Η ζωή συνεχίζεται. Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου επειδή έχω ένα παιδί».

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 5% των γεννήσεων προέρχεται από νεαρά κορίτσια. Κάθε χρόνο πάνω από 3.000 έφηβες γίνονται μητέρες και πολλές απ’ αυτές αναγκάζονται να μεγαλώσουν μόνες τα παιδιά τους, να σταματήσουν το σχολείο, ενώ κάποιες διώχνονται από τα σπίτια τους.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ « Η ΑΓΚΑΛΙΑ» ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥΣ
«Ο μέσος όρος ηλικίας πέφτει συνεχώς»

Οι ανήλικες μητέρες δεν τυγχάνουν κάποιας προνομιακής μεταχείρισης στη χώρα μας ?κάθε άλλο. Το μοναδικό επίδομα που δικαιούνται είναι 44 ευρώ τον μήνα για τα απροστάτευτα τέκνα, ενώ εμπόδια υπάρχουν και στην ασφάλιση των νεογέννητων. Επίσης αν το ανήλικο ζευγάρι είναι μόλις 16 ετών, τότε πρέπει να γίνει δικαστήριο για να μπορέσει να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας, ακόμη κι αν έχουν τη συγκατάθεση των γονιών τους.

Ως εκ τούτου, για υλικοτεχνική υποστήριξη -και όχι μόνο- δεκάδες μητέρες βρίσκουν αποκούμπι σε συλλόγους και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κοινωνικής πρόνοιας.

Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από 240 οικογένειες υποστηρίζει μηνιαία ο Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού «Η Αγκαλιά», με ρούχα, πάνες, γάλατα, τρόφιμα, οικονομική ενίσχυση, αλλά και συμβουλευτική, ωστόσο ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται.

Στήριξη
Ο σύλλογος γεννήθηκε πριν από 18 χρόνια, με έναν και μόνο σκοπό: να στηρίξει τις υποψήφιες μητέρες που για διάφορους λόγους πιέζονταν να διακόψουν την κύηση.

«Το 2015 βοηθήσαμε 15 ανήλικες μητέρες και τις στηρίζουμε ακόμη και σήμερα, μέχρι το παιδί να φτάσει στην ηλικία των δύο ετών. Περίπου ο ίδιος αριθμός ήταν και το 2016, αλλά αυτό που μας ανησυχεί και μας προβληματίζει περισσότερο είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια πέφτει ο μέσος όρος σχέσεων και της ηλικίας που μένουν έγκυες οι κοπέλες. Δηλαδή πέρυσι μας ήρθαν ανήλικες έγκυες 16 ετών και φέτος έχουμε περισσότερα περιστατικά από 15χρονες έφηβες» αναφέρει η πρόεδρος κ. Βαρβάρα Μεταλληνού. Κι ενώ θα περίμενε κάποιος ότι η νέα γενιά θα είναι πιο ενημερωμένη στα θέματα σεξουαλικής αγωγής, καθώς οι εποχές πλέον έχουν αλλάξει, υπάρχει πληροφόρηση, πρόσβαση στα Κοινωνικά Δίκτυα και στο Ιντερνετ, όπως σημειώνει η κ. Ευτυχία Σιούλη, κοινωνική λειτουργός στην « Η Αγκαλιά», «τα παιδιά έχουν άγνοια κινδύνου. Δεν περνάει καν από το μυαλό τους ότι αν δεν πάρουν τις κατάλληλες προφυλάξεις μπορεί η κοπέλα να μείνει έγκυος. Γι’ αυτό προσπαθούμε με τον γιατρό του συλλόγου να πηγαίνουμε σε σχολεία ανά την Ελλάδα και να ενημερώνουμε τους μαθητές για την αντισύλληψη, την εγκυμοσύνη, πώς γίνεται μια άμβλωση και τις επιπλοκές που μπορεί να έχει μια έφηβη. Πολλές φορές οι νέες ανήλικες μητέρες θέλουν να κρατήσουν το έμβρυο που κυοφορούν, αλλά οι γονείς τους τις σέρνουν στην κυριολεξία σε γυναικολόγους για να ”ρίξουν” το παιδί. Με τη δική μας βοήθεια προσπαθούμε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να στηρίξουμε και τις δυο πλευρές. Είναι δύσκολο το έργο μας. Επίσης οι περισσότερες κοπέλες καταλήγουν να μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά, χωρίς τη συνδρομή του συντρόφου τους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι συνομήλικοι και κάποιοι συνειδητά δεν αναλαμβάνουν καμία υποχρέωση. Τον ρόλο αυτόν έρχονται να καλύψουν οι γονείς της ανήλικης».

Μαρίνα Ζιώζιου
marina@pegasus.gr
Φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας

 

Μοίρασε το άρθρο!